Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Apróságok

Magyarok az orosz seregben

 

Lőcséről írják: Szalárdy Sándor érkezett oda gyalog Galicziából. Port-Arturból jött, a hol egy másik magyar barátjával ott volt Stösszel seregében a vár kapitulácziójánál. Később Kuropatkin seregéhez lett beosztva, a honnan társával megugrott. Szalárdy Oroszország és a lengyel határon át Szepesmegyébe került, innen pedig folytatja utját rokonainak meglátogatására.


A czár öngyilkossági kísérletének híre

 

Jellemző, hogy a mult héten a hatalmas czár öngyilkossági kíséretéről terjedtek el hírek. A *New-York Herald* párisi kiadása egy pétervári táviratot közölt, a mely egész határozottsággal állította, hogy a czár öngyilkossági kísérletet követett el, de anyja megakadályozta tettének végrehajtásában. A czár mély sebet vágott jobb kezén. – A hírt kételkedéssel fogadták ugyan, de néha az alaptalan hírek is sokat mondanak.


Egy görög-keleti esperes meggyilkolása

 

Megírtuk, hogy a szolnok-dobokamegyei Kupsafalván meggyilkolták Kupsa Sámuel görög-keleti esperest. A véres eseményről még a következőket írják:


Márczius 24-ikén este még ismeretlen gonosztevők betörtek Kupsa esperes házába s a már alvó papot agyonverték. A zajra fölébredt az esperes felesége s menekülni akart, de a gyilkosok megragadták s őt is agyba-főbe verték.

 

Az asszony később föleszmélt s a faluba vánszorgott segítségért. Az öreg pap akkorra már meghalt. A megsebesült asszony állapota is reménytelen. A gyilkosság csak boszú műve lehet.


Kirabolt postahivatal

 

Kukmer vasmegyei községben feltörték a postahivatalt és onnan több csomagon kívül egy 600 koronát tartalmazó Wertheim-szekrényt raboltak el. A pénzszekrényt, a hárspataki határba vitték, a hol fejszével és vésővel ujra nekiestek, de fölfeszíteni nem tudták. Munkájuk közben a betörőket két utas lepte meg, mire a jól öltözött kasszafurók futásnak eredtek, otthagyván zsákmányukat. A Wertheim-szekrényt a csendőrség megtalálta.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98