Dtum
Login with Facebookk
1905 | Március

Az elzülött fiu

Budapesten egy jómodú ferenczvárosi családban márczius 5-ikén hajnalban megrázó családi eset történt. Egy elzüllött ember meg akarta ölni apját, négyszer megszúrta. Ekkor az elkeseredett apa agyonlőtte a fiát.


Darmstedter György volt nagyfuvaros, a Márton-utcza egyik kétemeletes házának tulajdonosa, sehogysem bírt Ferencz nevű fiával, holott két fia tisztességes pályát tölt be, s leánya jól ment férjhez.

 

De Darmstedter Ferenczet kicsapták az iskolából, a mesterségében sem maradhatott meg. Apjától kapott lovakat, kocsikat hamarosan elkótyavetyélte és néhány esztendő alatt teljesen tönkre ment. Ezután apját állandóan zsarolta. Egy ideig az öreg csak ellátta a fiát, de később megunta a durva fiu követelőzéseit és minden segítséget megtagadott tőle.

 

Darmstedter Ferencz egyideig csavargott, azután beállott zsákhordónak a Dunaparton. A 35 éves fiu legutóbb egy gyertyagyárban mint napszámos dolgozott és az apja házába Sztehló István czipészhez költözött *Azt akarom, - így szólt – hogy lássa a világ a nyomoruságom, a míg a többi testvérem jó módban dőzsől.* Egy alkalommal megfenyegette az apját: *Ha nem ad pénzt, a mikor kérek, leszurlak!* Közben pedig folyton dorbézolt, garázdálkodott.

 

Szégyene lett a családjának, a mely kitagadta. Márczius 5-ikén hajnali 3 óráig lumpolt. Ekkor becsöngetett apja házába. Az öreg házmestert nem tartott, ő maga nyitott kaput. A fiu minden szó nélkül rá rontott és egy éles késsel négyszer egymás után mellbe szurta az öreget.

 

Darmstedter segítség kiáltásaira kicsődültek a házbeliek és lefogták a még mindig dühöngő fiut. Közben rendőr is került, a ki átvette a merénylőt. Az öreg ezalatt vérző sebeivel betámolygott a szobába, előkereste hatlövetű revolverét és kisietett az udvarra.

 

A rendőr épen akkor kötözte össze a toporzékoló merénylő kezét, a mikor az öreg a fia elé állított és rákiáltott: *Én meghalok, de te is halj meg! Nem akarom hogy Bali Mihály végezzen ki!*Ezzel a revolver csövét fia mellére szorította és gyors egymásutánban kétszer elsütötte a fegyvert.

 

Mind a két golyó Dermstedter Ferencz szíve fölött hatolt a mellébe. A fiu nyomban összeroskadt. A rendőr a mentőket hívta a két sebesülthöz, a kik az apát is a fiut is a Rókus-kórházba szállították. A fiu reggel fél 9 órakor meghalt. Az öreg sebei sulyosak bár, de nem életveszélyesek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98