Dtum
Login with Facebookk
1905 | Március

A Bergmann-féle golyószóró

A legtöbb hadseregben újabban ismét foglalkoznak a golyószórók vagy mitraillese-ök kérdésével, különösen a mióta az angolok Transvaalban elég jó sikerrel alkalmazták őket.

A kudarcz, melyet a francziák az 1870-iki háborúban velük vallottak, mindenesetre részben annak a nagy titkolózásnak tulajdonítható, a mely miatt nem igen volt, a ki kellően ismerte volna a velük való bánásmódot.

Ehhez járult másrészt természetesen az is, hogy az akkori szerkezet, mint legelső a maga nemében, még aránylag tökletlen volt. Azóta azonban a technika jelentékeny haladása ezeket az öldöklő gépeket is nagy mértékben tökéletesítette úgy, hogy ma már minden hadseregnek számolni kell velük.

Sok helyen, így nálunk is, nem igen hajlandók a fegyvernemek számát szaporítnai s egyelőre tartózkodó álláspontot foglalnak el. A hadvezetőségnek ugyanis az az véleménye, hogy az ágyúk és puskák tüzelésének kombinálásával teljesen pótolni lehet e gépfegyvereket.

A mi e gépek szerkezetét illeti, az első mintáknál, így az 1870-ben használt franczia mitraillense-öknél is több puskacsövet egyesítettek közös hüvelyben, a melyeket egyszerre lehetett megtölteni s gyors egymásutánban elsütni.

Az újabb szerkezeteknél inkább csak egy csövet találunk, melyet egy gépezet gyors egymásutánban tölt, elsüt és kiürít,vagy a kétféle elv kombinatióját (pl. a Hotchkiss-félénél).

A technikai verseny és a nemzetek versengése a legkülönbözőbb mintákat hozta létre. Legismeretesebb talán az újabbak közül a Hiram – Maxim – féle golyószóró,  melynek leirását már a lexikonokban is megtaláljuk.

Érdemesnek tartjuk azonban megismertetni olvasóinkat Bergmann badeni mérnök golyószórójával is, mely a legtökéletesebb és mindenesetre a legérdekesebb szerkezetek egyike e nemben s a melynek legújabb lényegesen javított mintája 1902-ből való.


Bergmann közvetlenül a cső, különösen pedig a cső hátulsó megvastagodott részének visszafutását használja fel a lövéssel járó műveletek (töltés, felhúzás, elsütés, stb.) elvégzésére.

Míg azonban magának a tulajdonképpeni csőnek a hátrafutása csakhamar megakad, a cső hátulsó része elválik tőle és folytatja mozgását hátrafelé. Ez által felhúzza a závárzat rugóját és magával viszi a csappantyút (a kakas szerepét játszó hegyes ütő tömeg), mely ezutána ravasz horgocskáján fennakad.

A mint a hátrafutás be van fejezve, a závárzat rugója tágulásnak indul, visszatolja előre a cső mozgatható hátsórészét, az ismét szilárdan odatapad a csőhöz, melyet magával ragad a rendes lövési helyzetbe.

A töltés egy töltényekkel ellátott hajlékony szalag segítségével történik, mely oldalt hengerekbe támaszkodva, átvonul a fegyveren s a závárzat minden ide-oda mozgásánál egy-egy fokkal tovább halad.

E gépfegyverrel tetszésszerint akár egyes lövéseket is tehetünk, akár pedig folytonos tüzelést indíthatunk meg.

Maga a golyószóró 1.08 méter hosszú és súlya csak 20 kg. A hütéshez szükséges víz 6 kg., de még ezt hozzávéve is, egy ember könnyen elbírhatja.

A tölrő szalag üresen 1650 gramm, 250 tölrénynyel 8.460 kg., ehhez járul még a doboz 2.500 kilogrammal.

Kétféle lövegtalpat használhatunk hozzá, a szerint, a mint a szállítást maguk az emberek végzik, vagy állatot fognak elébe. Első esetben a lövegtalp egyszerű háromlábú állvány, mely a lövésnél a legkülönbözőbb helyzetekhez alkalmazható és egészben csak 25 kg. Súlyú.

A kerekes lövegtalp 48 kg. Egészben tehát a teljes készülék, beleértve egy töltött szalagot is, nem sokkal több, mint 60 kg. A háromlábú lövegtalppal és körülbelül 85 kg. A kerekes lafettával.

E készülék mindenesetre a leghatalmasabb és legkényelmesebb fegyverek egyike, melyet könnyen el lehet rejteni már a legcsekélyebb fedezet mögött is, azponban természetesen füsttelen lőport kell használni, hogy egy helyben meg lehessen maradni vele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bergmann-féle golyószóró (a závárzat tokjának fedele nyitva) Bergmann-féle golyószóró háromlábú lövegtalpon Bergmann-féle golyószóró kerekes lőtalpon Golyószóró lövés közben Golyószóró lövés közben Golyószóró szállítás közben Golyószóró szállítás közben
Cikk-ajánló
Fiaim, csak énekeljetek Fiaim, csak énekeljetek
Szeretem a fiatalságot. Övé a lélek izzása, a bolond és százszor...
Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése jelentéktelen Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése...
Vasárnap délelőtt Luther birodalmi bankelnök, aki ellen szombat este...
Surrey Wanderers Budapesten Surrey Wanderers Budapesten
Négy mérkőzést játszik husvétkor Pesten a Surrey Wanderers és pedig...
Meghalt Gyarmathy Sándor, a rádió első rendezője Meghalt Gyarmathy Sándor, a rádió első rendezője
Budapest művészvilágának és a magyar rádiónak súlyos gyásza van:...
Mi van az új magyar-osztrák kereskedelmi szerződésben? Mi van az új magyar-osztrák kereskedelmi szerződésben?
A Bécsből hazaérkezett Kállay földmívelésügyi miniszter ma délben...
Az olympiai bizottság Az olympiai bizottság
Az olympiai bizottság működését az egész magyar sportközösség a...
Az aratás és a fegyvergyakorlatok Az aratás és a fegyvergyakorlatok
Temes-megye közigazgatási bizottsága sürgősen kérte a honvédelmi...
Ujabb bankrablás Oroszországban Ujabb bankrablás Oroszországban
Nemrégiben megírtuk, mikép rabolta ki egy fegyveres csapat a...
Kincsek a földben Kincsek a földben
Kincsek a földben! De ne méltóztassék drága ékszerekre, brilliáns...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98