Dtum
Login with Facebookk
1905 | November

A vakok tanítása

Tizenhat ezerre teszi a statisztika a magyarországi vakok számát s ezek közül aránylag csak igen kevesen részesülnek rendszeres oktatásban, mert az erre való intézet nagyon kevés s ami van is, szegénységénél fogva csak kis részét veheti fel a rászorulóknak.

Aránytalanul nagy a száma a vakoknak az Alföldön, a trachoma és szemhártya-lob járványok miatt, melyek ott állandóan pusztítanak. Legnagyobb részüknek koldusbot a sorsa, mert nincs, aki kenyér keresetre tanítsa őket, a bennük szunnyadó képességeket öntudatra ébressze.

A vakok intézetei pedig csak lassan szaporodnak s a nagy közönség csekély részvétele miatt folytonos nehézségekkel küzdenek. Legutóbb Szegeden létesült új vakok intézete, amely azonban eddig csak csekély töredékét bírta fölvenni a jelentkezőknek, mert kevés volt az anyagi ereje.

Néhány lelkes emberbarát buzgólkodásának köszönhető, hogy e nagy hiányt pótló intézet legújabban jelentékenyen megbővült a vakokat gyámolító szegedi egyesület alakulása folytán. Ma már 34 világtalan részesül itt oktatásban s megszervezheti a létfenntartás eszközeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mozgatható Braille-rendszerű abc tábla (Sára Lajos találmánya) Klein és Braille-féle irókészülék vakok számára
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98