Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

Kijavított orrok

A nemes és elmés Cyrano ma már nem volna kénytelen lemondani szerelméről s párbajok százait vívni formátlan nagy orra miatt. Egyszerűen felülne a párizs-ber1ini gyorsvonatra s a porosz fővárosban e1menne dr. Joseph Jacques sebész-orvoshoz, aki illő díj lefizetése fejében megszabadítaná legnagyobb terhétől.

Mert hogy a csúnya orr nagy teher, azt keservesen tapasztalja Cyranóval együtt mindenki, aki életén át tűrni kénytelen azt a sok nyílt és leplezett gúnyolódást, sőt sokszor anyagi és erkölcsi kárt, amelyet okoz.

Dr..Joseph azzal dicsekszik, hogy sebészi beavatkozással ki tudja javítani a csúnya növésű orrokat. Ha ez beválik, akkor a berlini orvos az emberiség je1entékeny részének jótevőjévé válhatik. Hányan vannak, akik csak azért nem léphetnek arra a pályára, a melyre hivatást éreznek, vagy nem érhetnek el rajta tehetségükhöz méltó sikert, mert nem engedi — az orruk.

Nemcsak színészről vagy egyéb olyan emberrö1 van itt szó, akinél a testi szépség ígyszó1ván mestersége egyik kelléke, hanem számtalan más életpályán dolgozókról is. Nem baj-e például az ügynöknek, ha valahova betér árumintáival s az első benyomás, amelyet a vevőre tesz, az, hogy milyen nevetséges orra van?

Vagy mit érezhet a tanító, aki ha először belép az iskolába, a gyermekek nem bírják elfojtani nevetésüket az orra miatt? Mennyivel nehezebb tekinté1yt szereznie előttük, mint szerencsésebb orr-viszonyok közt élő kortársának.

A máskülönben szép leány pedig, ha feltűnően csúnya az orra, olyan, mint a bénán született Napóleon. Érzékenyebb természet a sok gúnytól, mely tapintatlan és rosszindulatú emberek részéről éri, ideges lesz, elveszti önbizalmát, sőt emberkerülővé melancholikussá is válhatik.

Nem csupán hiúság, hanem a boldogulás kérdése is tehát, amin dr. Joseph segíteni akar. Eljárása a következő:

Mindenki tudja, hogy az ember orra a csont orrnyeregre támaszkodik, amely a vége felé porczogóvá lesz. Az orr két oldalát is ilyen, a végén porczogóvá váló csont foglalja be s az orrczimpákat is porczogó védi. Ez a váz több-kevesebb zsír és kötőszövet réteggel van bevonva s erre kerül még a bőr.

Ha mármost korrekturát kell végrehajtani az orron, akkor vagy a megrövidítéséről lehet szó, vagy valami csontos kinövés eltávolításáról, esetleg az orrlyukak megszűkítéséről, az orra lerakódott zsírtömeg levágásáról vagy végül az orr keskenyebbé tételéről az orrfalakon végzett operáczió útján.

Dr. Joseph azt a módszert követte, hogy felvágta az orr bőrét, s az így hozzáférhetővé vált vázról levágta azt amit akart. A műtét révén így támadt sebet a legfinomabb tűvel pontosan bevarrta, úgy hogy nem marat utána sebhely , legfeljebb egy vékony fehér vonal. Mostani eljárása szerint azonban még ez a nyoma sem marad meg a műtétnek.

Körülbelül egy év óta Dr. Joseph annyira tökéletesítette eljárását, külön e czélra készült műszereivel az orr üregén át tudja az eléktelenítő részeket eltávolítani, anélkül hogy a külső bőrt megsértené. A műtét nagyon kényes és föltétlenül pontos számítást kíván , mert ha csak valamicskével is többet vágnak le a kelleténél az orról , az ismét el lesz éktelenítve s akkor már segíteni sem lehet rajta.

A műtétet Joseph ma már narkózis nélkül végzi, csak helyileg érzésteleníti az operálandó helyet. A kezelés ritkán tart tovább két hétnél. S hogy mindez nem mese, azt a jeles orvos egy sereg arczképpel bizonyítja, amelyeken általa kezelt urak és hölgyek láthatók a kezelés előtt és után.

Két pár ilyen képet mi is bemutatunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Javítás előtt és javítás után Kijavított orr
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98