Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

A berlini Viktória - MAC. 2:1

Ha győzelmet nem is aratott a MAC csapata múlt vasárnap Berlinben, azért szereplése ismét egy erkölcsi győzelmet hozott a magyar labdarúgó sportnak.

 

Most, midőn az OeFV más körülmények között talán tényleg megbélyegző bojkottja az avatatlanok szemében esetleg diszkreditálhatná labdarúgó sportunkat, nem kis jelentőséggel bír az, hogy éppen most szerepelt Berlinben, tehát a nagy nemzetközi viszonylatban is elismert és szerepet vivő pályán egy magyar csapat.

 

Éppen ezért - ha szigorúan sportszempontokat tekintve, ha kifogás alá is esik egy tréningben még nem levő csapatnak külföldön való szereplése - magasabb sportpolitikai és nemzetközi szempontból csak helyeselhető az, hogy a MAC elfogadta a „Thor und Fussball Club Viktoria” meghívását pályaavató ünnepélyére, annyival is inkább, mivel ezt az alkalmat a német labdarúgók náluk szokatlan melegséggel ragadták meg arra, hogy a magyar labdarugó sport mellett tüntessenek.

 

A pályaavatást követő banketten az összes német egyletek kiküldöttei-mintegy 250-en megjelentek- s szónokaik lelkes szavakban adtak kifejezést annak, hogy őket „az osztrák híresztelések meg nem tévesztik, és örömmel keresik a közvetlen érintkezést a magyarokkal”.


Ami magát a mérkőzést illeti az szép, változatos és fair volt. A MAC nagyobb gyorsaságával, a Viktoria nagyobb technikájával és jobb összjátékával tűnt ki, mindenekfölött pedig csatárainak sokkal jobb lövőképességével.

 

Ennek és a MAC tréninghiányból eredő fáradságának köszönheti a Viktoria győzelmét, bár az 5:2 arány nem fejezi ki jól az erőviszonyokat.

 

A Viktoria új pályája remek talajú gyep-pálya, amely a háromhetes esőzés dacára is jó állapotban volt. A mérkőzést mintegy 1000 főnyi közönség nézte végig, bár szüntelenül szakadt a zápor. Tényleg azonban sokkal több jegy kelt el. A közönség igen szépen viselkedett, valamint igen jó volt Kraffak (Preussen) bíró is.

 

A Viktoria gyors, fegyelmezett, fair csapat, szép összjátékkal, technikával. A MAC-on még nagyon látszott a tréninghiány, különösen a csatársoron. Ellenben jó volt Meleghy a fedezetsorban és pompásan védett a kapuban Oláh.


A játékot szakadó záporban a Viktoria kezdi a váltakozó játék után a 20-ik percben lövi első gólját, melyet a MAC. Mészáros Gy. révén a félidő vége felé kiegyenlít a jelenlévő magyarok tüntetése közben. Félidő 1:1.

 

A második félidőben egyre élénkül a tempó és a Viktoria a 10-ik percben heves támadás után eléri újra a vezető gólt, de csak rövid időre, mert Medgyessy csakhamar kiegyenlít. Ekkor azonban az eddig jól dolgozó magyar védelem kezd kifáradni; Veres egy ideig még jól dolgozik, de ő és Oláh nem akadályozhatják meg azt, hogy a Viktoria még három gólt ne lőjön, amelyek közül a második hands in goalból származott.


Mérkőzés után lakoma s tánc volt, s a magyar fiúkat Britannia hívta meg tréningjére. A mérkőzésen a MAC következő csapata játszott: Oláh- Veres, Depold- Meleghy, Mészáros K., Bayer- Medgyessy, Fitt, Mészáros Gy., Vangel, Borbás.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Viktoria 1889 Berlin A Magyar Athleticai Club és az Oxford csapata (1902-ben)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Állampénztári kimutatás Állampénztári kimutatás
A pénzügyminisztérium most tette közzé az ez év második negyedéről...
Primo Carnera és Max Baer küzdelme Primo Carnera és Max Baer küzdelme
Hatvanezer ember leste a legnagyobb izgalommal a newyorki Madison...
A főváros háztartása A főváros háztartása
Két évvel ezelőtt még a deficit örvénye tátongott a városháza előtt...
Négy vegyészmérnök meg akarta zsarolni Vass népjóléti minisztert Négy vegyészmérnök meg akarta zsarolni Vass népjóléti minisztert...
Pár héttel karácsony előtt dr. Vass József népjóléti miniszter, aki...
 A higany átalakítása arannyá A higany átalakítása arannyá
Közlönyünk előbbi füzetében (236. lap) olvashattuk azt a híradást,...
Elkészült az Iliász fordítás
Homér nagy eposzát Baksay Sándor magyar alexandrinekbe foglalva...
Az ipari cikkek ármaximálása Az ipari cikkek ármaximálása
Szterényi József kereskedelemügyi miniszter tudvalevően fölszólitotta...
József Attila: Medvetánc
József Áron szappanfőző és Pőcze Borbála mosónő fia, József Attila...
Hogyan derült ki, hogy Ratjen Dóra – férfi... Hogyan derült ki, hogy Ratjen Dóra – férfi...
Bécsi tartózkodásunk alatt pattant ki a nagy szenzáció, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98