Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

A gyomor működésének Röntgen-photographiája

Az utolsó évtizedek legnagyobb és gyakorlati alkalmazásaiban is legfontosabb haladás a Röntgen-sugarak felfedezése volt. Első pillanatra látnivaló volt, hogy a testek belső szerkezetének s így az emberi test életműködésének vizsgálatában rendkívüli fontossága lesz.

Alig tíz éve, hogy a világot bámulatba ejtette Röntgen a csontváz photographiájával s most a berlini nemzetközi Röntgen-congressuson sok olyan képet láthattunk, melyek a test belső nemesebb szerveinek működéséről adnak felvilágositást s sok véleményt, melyeket eddig helyeseknek tartottak, megdöntenek.

A gyomorban és a belekben a táplálék vándorlását ezelőtt már ismerni vélték az orvosok,mégis most a Röntgen-képek másvilágitásban mutatják azt.

Különösen érdekesek azok a képek, a melyeket Rieder müncheni tanár készitett az ép és beteg gyomorról, s a melyeket a „Fortschr. a. d. Gebiete d. Röntgenstrahlen” nyomán mi is megismertetünk olvasóinkkal.

Hogy a gyomrot, illetve árnyékát, a képen vagy ernyőn láthatóvá tegye, Rieder tanár a gyomorba és belekbe basikus salétromsavas bismuthot visz, a mi által azok a Röntgen-sugarakra átlátszatlanok lesznek, nem bocsátják át azokat.

A salátromsavas bismuthot az eledelekhez keverik, a mi az emésztést egyáltalában nem zavarja, s ily módon a legegyszerűbben jut a gyomorba és belekbe.

Mialatt ott van, a Röntgen-képen ezek a szervek jól láthatók. Ily módon nemcsak helyzetük és nagyságuk, de mozgásuk az emésztés közben is láthatóvá válik.

Különösen fontos, hogy a képek sorozata az emésztés folyamatáról ad felvilágositást. Ezekből kiderül, hogy a gyomor kiürülése nem folytonosan, hanem lökésszerüleg történik, és hogy ez a kiürülés gyorsabban történik, ha a táplálék folyékony, mintha szilárd vagy pépszerü.

Érdekes az is, hogy minél teltebb a gyomor, annál gyorsabban ürül ki; általában ily módon lehet biztosan megvizsgálni, hogy egyes táplálékok mily gyorsan emésztetnek.

Kiderült, hogy 3-4 óráig tart, míg az első táplálék a vastagbélbe jut, mint ez képeinken is látható.

Az 1. és 2. kép egészséges és beteg gyomrot mutatnak azonnal étkezés után; a 3. képen az utóbbi egyén gyomra látható 4 órával később, a táplálék már csak a gyomornyílásban van és a vékony bélben is megjelenik.

Újabb 8 óra múlva (4. kép) a gyomorban már alig van táplálék, de igenis a vastag és különösen a vakbélben.

24 órával étkezés után (5. kép) a gyomor és vékony bél teljesen üresek, a vastag- és vakbélben azonban mégmindig maradt táplálék.

Egészen más,biztos alapot nyer ily módon a belgyógyászat a Röntgen-képek tanúlmányozása által, és kivánatos lenne, hogy az orvosok erre a positiv alapra helyezkedve kutatnának, a bizonyalan tapogatás helyett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rendes gyomor M=gyomor A táplálék azonnal étkezés után Négy órával étkezés után Tizenkét órával étkezés után Huszonnégy órával étkezés után
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98