Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

Báró Bánffy Dezső levele báró Fejérváry Gézához

Báró Bánffy Dezső márczius 30-ikán rendkivül érdekes nyilt levelet intézett báró Fejérváry Gézához. A nagyon súlyosan hangzó nyilt levél a többek között ezeket mondja:


Benső lelki szükségét érzem, hogy Hozzád nyilt levelet intézzek az országgyűlés egybehivása tárgyában. Egykor egy kabinetben közös politika és barátság füzött bennünket egymáshoz. Kormányod mai politikája megszakította közöttünk a régi baráti érintkezést. Ezért kell Téged nyilt levél útján fölkeresnem. De midőn ezt teszem, a mai miniszterelnökben is a régi báró Fejérváry Géza becsületes lelkét keresem s az egykori s az egykori kapocs jogczmén erre próbálok hatni, hogy visszatartsalak attól a végzetes lépéstől, a melyre mai környezeted ragdni akar. Julius hó óta Veled nem találkoztam, Veled összeköttetésben nem voltam, politikádat elitéltem, elitélem ma is és a királyra, mint a nemzetre egyaránt vészthozónak tartom. Kizártnak is tekintem, hogy mi valaha együttesen egyértelemmel csinálhassunk politikát. A mi utaink örökre elváltak.


Vedd levelem annak, a minek akarod: kérelemnek, tanácsnak, figyelmeztetésnek vagy óvásnak, az mellékes. De mindarra, a mi előtted mint politikusra, mint katonára és mint férfira szent, kérve-kérlek, ne adj a Felségnek oly tanácsot, melynek végrehajtása törvényszegés és a királyi eskünek megszegése lehetne. Te, ki saját régi kijelentésed szerint – s ez nem sértés rád – a közjogban járatlan vagy, most oly környezetben élsz s oly befolyásoknak és tanácsoknak vagy kitéve, melyek a legnagyobb veszedelemnek teszik ki könnyelműen a királyt és a nemzetet egyaránt.


Az 1848-ik évi IV-ik törvényczikk, - a melynek megtartására Ő Felsége 1867-ben királyi hitlevelet állított ki s királyi esküt tett (1867. III. t.-cz.) – az ötödik szakaszában világosan kimondja, hogy Ő Felségének akként kell rendelkeznie, hogy az országgyűlés föloszlatásától számítandó három hó alatt az új országgyűlés összeüljön. Semmiféle törvény hatályon kivül nem helyezte ezt a rendelkezést. Tehát az új országgyűlés összeülhetése érdekében az új választásokat ez évi április hó 9-én legkésőbben el kell rendelni.

Ennek a határidőnek megszegése már nem csupán a kormánynak törvényszegése volna, hanem teljes érvénynyel biró és félre nem magyarázható törvénynek nyilt mellőzése. Ezt már nem fedezhetné semmiféle miniszteri felelősség, még a római pápa felmentése sem; mert Ő Felsége a királyi hitlevelet és esküt nem a kormánynak s nem a római pápának, hanem a magyar nemzetnek tette.


Az eskü szentségén s magatartásának kötelezettségén nyugszik ma az állam, az egyház és a társadalom egész rendje. Ki az esküben való hitet megrendíti, az megdönti az államnak, egyháznak és társadalomnak fennálló rendjét. Ki az esküt megszegi, azt megbünteti a törvény és az Isten. Ha tiszteletben tartod a katonai esküt, melyet a Felségnek tettél, ha szent előtted a miniszteri eskü, úgy tartozol tiszteletben tartani s szentnek tartani a királyi esküt is és nem szabad oly tanácsot adni a Felségnek, melynek elfogadása nemcsak a magyar nemzet, hanem egész Európa előtt és a históriában is megingathatná azt az eddig kétségbe nem vont bizalmat mely Ő Felségét, mint „legalkotmányosabb” uralkodót környezte.


Ha a legmagasabb eskü megtartásában való hit megrendülne a népben, ugy megrendülne alapjában hazánkban az állami, egyházi és társadalmi rend. És milyen szinben tüntetnéd te föl a külföld előtt, az uralkodónkkal szerződött vagy szövetkezett uralkodónkkal szerződött vagy szövetkezett uralkodók előtt a mi királyunkat? Vajjon nem rendülne-e meg ezekben is a hit és a bizalom a mi monarchiánk iránt, ha ezt ugy tüntetnéd föl, hogy benne a királyi eskü – mely szerződéseknél s szövetségeseknél erősebb – semmis, ha a politika érdeke, vagy rosz tanácsadók félrevezető szándéka ugy kivánja.
A király iránti alattvalói hűséget az országban s a király tekintélyét az ország határain túl elsősorban a te kötelességed növelni s nem szabad saját politikád, vagy jobban mondva: környezeted érvényesülése érdekében oly tanácsot adnod a koronának, mely a kettős érdeket veszélyezteti.

Magyarország összes eddigi miniszterelnökkel mindekkoráig dynastikus politikát folytattunk. Te fogsz az első magyar miniszterelnök lenni, a ki antidynastikus politikát folytat, ha a királyi eskübe ütköző tanácscsal és előterjesztéssel lépsz a király elé. A miniszterelnök kötelessége a nemzetben növelni a dynastikus érzést s nem szabad oly helyzetbe hozni a királyt, hogy szembe kerüljön a nemzettel és a saját esküjével, ezt pedig csak egy módon teheted, ha a törvény megtartására s az uj választások kiriására teszesz előterjesztést a Felségnek.


Az, hogy milyen eredménynyel végződnek az uj választások, eltörpülő, jelentéktelen kérdés a mellett, a mit a te környezeted fölvetett. Hogy megtartsa-e a király esküjét? Bárminő legyen a választás eredménye, a választásokat a törvényes határidőre ki kell okvetlen írni. Az országgyűlés összehivása ugyanis nem a kormánynak, hanem a királynak legszemélyibb ténykedése.

 

Ez az igazi felség-jog s egyszersmind felségkötelesség. Ennek mikénti gyakorlása a miniszterelnöknek előterjesztéssel járulni a Felség elé csakis a törvény rendelkezéseinek szigoru betartására irányitólag lehet. Ezt a király önmagára nézve ő maga állapította meg a törvényben. S nincs joga a miniszterelnöknek az ellenkező tanácscsal útjába állni a királynak, mikor a saját törvénye útján akar haladni. Sőt még ha maga a király akarna arról letérni, a mit pedig föl nem teszek, akkor is vissza kellene őt attól tartani.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bánffy Dezső Fejérváry Géza báró
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98