Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Bolgárok és görögök gyűlölködése

Bulgária több városában véres tüntetések voltak a görög lakosság ellen, a kiket a bolgárok megtámadtak. A görögök fegyveresen védekeztek. A bolgár hivatalos jelentés a zavargásokról a következőket mondja: A sűrű görögellenes gyűlések és tüntetések hatása alatt, néhány a Fekete-tenger partján fekvő kis városban, Ankialoban, Szozopoliban és Meszszembriában, a melyeknek lakosai nagyrészt görögök, elhatározta a hellén lakosság, hogyha az ő városaikban is ilyen tüntetések vagy gyűlések történnek, fegyverrel fordul a bolgárok ellen.

 

Senki sem tudja, honnan szerezte a görög lakosság a fegyvereit, tény azonban, hogy erősen fel volt fegyverkezve. Ankialo városa közelében kolostor van, a mely régóta vitás a görögök és a bolgárok közt. Legutóbb a görögök maguknak foglalják le az elhagyott kolostort és fegyverraktárnak használták. A bolgár hatóságok egy szakasz katonát küldtek ki, hogy foglalja le a kolostort a benne levő fegyverekkel együtt. Ez meg is történt és a burgaszi kerületi tanács megbizta a bolgár ortodox egyházat, hogy a mig a törvényszék dönt a kolostor hovatartozása fölött, vegye át a kezelését. A környék bolgár parasztjai kaptak az alkalmon, hogy meglátogathatják a régi zarándok helyet, a melytől eddig el voltak zárva és csapatokban igyekeztek a kolostor felé. A görögök azonban elállták az utakat és feltartóztatták a bolgár parasztokat. Ezek hazasiettek a fegyvereikért és már ekkor véres összeütközések történtek.

Másnapra, vasárnapra egy kis, hetenkint megjelenő ujság, görög-ellenes népgyűlést hivott össze. A környék bolgárjai csapatosan igyekeztek Ankialoba, a kapuknál azonban fegyveres görögök állták el az utjukat és megkezdődött a harcz. Nemsokára a bolgárok beszorították a görögöket a városba, a melynek utczáin rettenetes lövöldözés keletkezett. A görögök a templomjukba vonultak vissza, a hol fegyverraktáruk volt és onnan szakadatlanul lövöldöztek a bolgárokra. A város csekélyszámu rendőrsége többször megkisérelte, hogy szétválassza a küzdőket, de nem sikerült, mert a görögök szünet nélkül folytatták a lövöldözést. Az alprefektus vagy háromszor felhivta a görögöket, hogy hagyják abba a tüzelést, de erre mindannyiszor kettőzötten heves lövöldözés volt a felelet.


Ez alatt egy szomszédos épület kigyulladt és bár a rendőrség teljes erejéből próbálta a tűz lokalizálását, a tűz rohamosan ragadt a többi házakra, mert Ankialo nagyrészt fából épült föl. A rendőrök most már csak azon igyekeztek, hogy a golyózápor és lángtenger közepette, az emberek életét megmentsék. Estefelé megérkezett a burgaszi helyőrség egy erős csapata, a mely a karnobati táborban tartózkodott és onnan kocsin, meg vonaton érkezett Ankialoba. A katonaság megérkezése véget vetett a lövöldözésnek, a mely hajnaltól este nyolcz óraig tartott. Hét ember meghalt, a sebesültek száma ismeretlen. A város csaknem egészen leégett. A kormány rögtön intézkedett, hogy a szerencsétlen lakosságnak segélyt nyujtsanak és százezer frankot utalványozott erre a czélra.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98