Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Románia szét van tépve...

Farkasházy beszéde közben, a melyet nagy érdeklődéssel hallgattak végig, egy érdekes kis inczidens is történt, a mely teljesen elkerülte a Ház tagjainak figyelmét. Farkasházy arról beszélt, hogy a népoktatás fejlesztésében rongyos ki balkáni államok felülmúlnak bennünket, például Románia.
- Románia nem balkáni állam! – kiáltott Maniu Gyula.
- És nem rongyos! – tette hozzá Vajda Sándor.
- Most szét van tépve, de nem rongyos! – kiáltott az egyik román képviselő, de melyik, nem sikerült megállapítanunk; némelyek szerint Bredicseán Koriolán.


Ez a közbeszólás, melyet észre sem vettek, elénk tárja a román nemzetiségi képviselők gondolkozását. A széttépett Románia védelmére siettek s a széttépett Románia alatt természetesen nem értenek egyebet, mint az összes Románok lakta földet. A ki egy fölkiáltásban így elárulja érzelmeit, az elvesztette azt a jogot, hogy az irredentizmus vádja ellen tiltakozzék.
A nemzetiségek részéről Maniu Gyula szólalt föl a költségvetés ellen s azután az általános vitát berekesztették.
Szóba hozta Bánffy azt az inczidenst is, hogy a tegnapi ülésen egy román képviselő fölkiáltott:
- Románia csak szét van tépve, de nem rongyos!
Bánffy kifejezte azt a meggyőződését, hogy a román nemzetiségi politikusok bizony irredentisták, csak nem merik megvallani.


Egy román nemzetiségi képviselő, Maniu Gyula erre fölszólalt. Akárki mondta közülük azt, helyesen mondta, mert Románia csakugyan szét van tépve: eltépték tőle – Bukovinát és Besszarábiát.
Általános mosolygással fogadta az egész Ház a védekezésnek ezt a ravasz módját, mely a nemzetiségi politika nyiltságáról és bátorságáról alkotott rossz véleményüket épen nem erősítette meg.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Román nézőpont Erdélyről
Lóczy István

A román nézőpont

Magyarok és románok együttélése kivételesnek mondható, mivel a két nép nagy területen él a másikkal együtt, ráadásul sokszor egyetlen településen vagy éppen egyetlen utcán belül is megtalálható ez az együttélés.

Mindebből a nemzeti törekvések kialakulása és felerősödése idején vált probléma, amelyek az azonos nemzethez tartozókat a nemzeti államok határain belül akarták egyesíteni, és a nemzetállam területén élő, de más nemzetiségű lakosokat is asszimilálni akarták. Ebből a vegyes lakosságú területek miatt szükségszerűen területi követelések származtak.

A román nemzetállammal és az Erdéllyel kapcsolatos román álláspont a következő volt:
a történelem során három románlakta terület jött létre: Moldva (amelybe Besszarábia, nagyjából a mai Moldovai Köztársaság is beleértendő), Havasalföld – és Erdély. Erdély történetével kapcsolatban az az álláspont alakult ki, hogy a honfoglaláskor a magyarok elvették régi lakosságától, amely jelentős részben román volt, és amely a magyar hódítás ellenére is az maradt. A magyar fennhatóság azonban csak 1541-ig tarthatott, ekkor ugyanis a középkori magyar állam megszűnt, és sem a törökhöz tartozó terület, sem a Habsburgok magyar területei nem tekinthetők a magyar állam folytatásának. Erdély pedig ezáltal független lett Magyarországtól, amely a török kiűzése után sem lett önálló állam, hanem a Habsburg birodalom része. Így Erdély is legföljebb a Habsburg birodalomhoz, de semmiképpen sem Magyarországhoz tarozhatott. Magyarország ugyan a kiegyezés után megszerezte – a hangsúlyozottan román többségű – Erdélyt, de az első világháborúig tartó, történelmileg igen rövid időszak nem lehet jogalap a terület megtartására.
Vagyis Erdély valójában a középkort leszámítva nem is volt soha a magyaroké.


A cikkhez 26 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nők férfi pályákon Nők férfi pályákon
A háboru elszólitotta munkájuktól a férfiak nagyrészét és sok...
Asbóth tizedik egyéni, Körmöczy Zsuzsi első nemzeti bajnokságát nyerte Asbóth tizedik egyéni, Körmöczy Zsuzsi első nemzeti bajnokságát...
„Békebeli” igazi tenisz délután színhelye volt vasárnap a...
Lejár az osztrák-magyar bank szabadalma Lejár az osztrák-magyar bank szabadalma
Mint írják, az a megállapodás, a melylyel a magyar és osztrák kormány...
A Fővárosi K. E. nemzetközi versenye A Fővárosi K. E. nemzetközi versenye
Két napra terjedő programmal, szombaton és vasárnap bonyolította le...
Haragosan érkezett Budapestre Toscanini, de kibékült, mert Kodály Zoltán várta a pályaudvaron Haragosan érkezett Budapestre Toscanini, de kibékült, mert Kodály...
Vasárnap este, háromnegyed tíz… A Keleti pályaudvar...
A Községi Élelmiszerüzem széles skálájú szociális munkássága A Községi Élelmiszerüzem széles skálájú szociális...
A székesfőváros Községi Élelmiszerüzeme teljesítmények és szociális...
A legnagyobb ágyú A legnagyobb ágyú
Szakadatlanúl folyik a munka az árzenálokban, hogy minél hatalmasabb...
Kegyelmet kapott cseh képviselők Kegyelmet kapott cseh képviselők
A király – mint ismeretes – a trónörökös születésnapja...
Az autótaxik botrányos startja megedzi az idegeinket a továbbiakra... Az autótaxik botrányos startja megedzi az idegeinket a...
Az autótaxiengedélyek botránya szokatlanul mélyen szántotta föl a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98