Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Különös növény

Egy hollandi természettudós, névleg Jans Koorders, a legutóbbi időkben a Szunka-szigetek őserdeiben végzett tudományos növénytani kutatásokat. Koorders a különböző Ficus-fajok rokonvonásai után kutatott, közben – amint ez nevezetes felfedezéseknél rendesen ugy is van – a véletlen egy másik érdekes tény birtokába juttatta.

Koorders kénytelen lévén heteken át az őserdők vadonjaiban tanyázni, az éj hidege és a vadállatok ellen oltalmat keresendő, kunyhót épitett magának. Mikor a lakásnak szánt területről a bozót kiirtásához fogott, különös körülmény vonta magára figyelmét.

A porhanyós erdei földben miriádnyi apró, szürkés-fehér, sárgás, majd pedig hófehér virág tarkállott; virág, melynek különössége szembeszökő volt. A virág mindenekelőtt nem ült száron s ami még furcsább, nem is volt levele: az egész alkotmány ugy dugta ki fejét a föld alól, mintha egyenesen csak a virág nőne ki a talaj szinjén.

Koorders figyelmesen végigvizsgálta az eddig ismeretlen növényt. Egyik-másikát ki is huzogatta, mind megegyezett abban, hogy sem szára, sem levele nem volt; mikor aztán az egyik, kissé magasabb növésű virágot erősebben megrántotta, ugy tetszett, mintha a porhanyós erdei föld vele mozdult volna s mikor e kisérletet ujból és ujból megismételte, előbukkant egy vékonyka gyökér.

A természettudós nyomon volt. Ahol ez a gyökér véget ér, ott van a rejtély nyitja. Jó félórai ásás után elérkezett egy apró cserjéhez. Az apró cserje szintén igen különös formát mutatott. Csupa egyenes és egy bokorban ülő szár, melyen egyetlen ág sincs, hanem végig levél az egész. A további kutatások azután a kvöetkezőket deritették ki: Koorders egy eddigelé teljesen ismeretlen növényt fedezett fel.

Egy növényt, mely két helyen él. Az egyik helyen van a szára és a levele, a másikon a virág egymaga. Koorders a növényt áthozta Európába és most az amsterdami botanikus kerten fog mulni, megél-e nálunk a cyrtandra geocarna vagy sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98