Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

A dahomeji király meghalt

Behanzin király deczember 9-én Algirban meghalt. Az elhunyt Dahomej, afrikai néger államnak volt királya és a francziák megfosztották a trónjától.

 

A mult század utólsó évtizedének elején ért véget Dahomej és Francziaország között a sokáig tartott háboru, a mely Behanzin makacssága, ügyessége és harczos népének elszántsága következtében ugyancsak sok áldozatot követelt a francziáktól.

 

A háborut Behanzin üzente meg, a ki már előbb elismerte volt a francziák uralmát, de megcsalatottnak érezte magát általunk.

 

Dodds tábornok, a franczia sereg vezére 1892 november 17-én bevette Aborney fővárost, de Behanzia királyt nem sikerült kézrekerítenie és egyezségre sem tudott vele jutni. Az afrikai király hadserege és különösen a híres amazon hadsereg szívós ellenállást tanusított, a mi nagyon megnehezítette a francziák végleges győzelmét.

 

Dodds tábornok a következő évben visszatért Párisból Dahomejbe, a hol ujra alkudozni próbált a királylyal. Most sem ért czélt és ezért tovább folyt a háború, a mely Atzeribenek, Behanzin király rejtekhelyének elfoglalásával ért véget.

 

A király akkor föltétlenül megtagadta magát. Párisba vitték és később megengedték neki, hogy Algírban telepedhessék le. Az idén tavaszszal a detronizált fejedelem amazonjaival Párisban volt látogatóban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98