Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

Labdarugó sportunk 1906-ban

Az idén lépett életbe a M.L.Sz. ama intézkedése, hogy a bajnoki mérkőzések ne tavaszi és őszi, hanem őszi-tavaszi fordulókban játszassanak le.

 

Hogy mily fontos intézkedés volt ez, láthatjuk, ha elgondoljuk, hogy például a mult vasárnapi, hideg időben, szakadó esőben s bokáig érő sárban kellett volna egy a bajnokság sorsára döntőmérkőzést lejátszani.


Ez év tavaszán a bajnoki mérkőzések nem indultak meg hazánkban. Hogy csapataink azonban mégis foglalkoztatva legyenek, a szövetség egyfordulós serleg-mérkőzések kiírását határozta el. E mérkőzések díjául Brüll Alfréd áldozatkész sportszeretetétől vezérelve egy remek ezüst serleget ajánlott fel a M.T.K. utján a győztes egyesületnek. A serleg-mérkőzések, teljesen a bajnoki szabályok alapján, ez év február havában indultak meg.

 

Az elsőosztályu küzdelmekre 9 egyesület, a másodosztályba pedig 5 egyesület nevezett be, egyikük (az Ujpesti Törekvés) azonban már az első mérkőzése után visszalépett. A serlegmérkőzések, kisebb inczidenseket leszámítva, teljes rendben folytak le. A tavasz elején, míg a csapatok nem érték el formájukat, a mérkőzések többször igen meglepő eredményekkel végződtek, később azonban kialakulván a képesség, a M.T.K. győzelme már jó előre látható volt.

 

A csapatok nagy ambíczióval s kedvvel mentek a küzdelembe, kedvezett nekik a kellemes időjárás ás buzdította őket a remek díj. Az elsőosztályu serleg-mérkőzések győztese a Magyar Testgyakorlók Köre csapata lett. A serleget a M.T.K. fényes stylusban, imponáló módon nyerte meg. Összes ellenfeleit legyőzte s az a preczíz összjáték és kiváló labdatechnika s mindvégig erős tempó, melyet ez a csapat, kivált az idény végén mutatott, valóban meglepő volt.

 

A csapat minden egyes tagja kitett magáért, teljes tudását és lelkesedését vitte a küzdelembe. Épen a legnehezebb küzdelemben igazolta be rendkívüli ellenálló képességeit s ilyenkor mutatta ki, hogy lelkesedéssel, sportszerű viselkedéssel és játéktudással mily kiváló eredményeket lehet elérni.

 

A második helyet a M.A.C. foglalta el, melynek csapata a serlegmérkőzések folyama alatt csak a M.T.K.-től szenvedett vereséget. Győzelmeit erélyes védelmének s eléggé goalképes csatársorának köszönhette. A harmadik helyre a Postások csapata jutott. A többi helyre sorrend szerint a F.T.C., U.T.E., „33” F.C., Typographia, B.A.K. és Főv. T.C. jutottak.


A másodosztályu serlegmérkőzésekre a M.L.Sz. tűzött ki díjat. Mint említettük, e küzdelemre csak 5 csapat nevezett be s ezek közül is kettő csakhamar visszalépett, a megmaradottak egyformán aspiránsai voltak a serlegnek.

 

A Tisztviselők L.E. valamennyi mérkőzésében győzött s így birtokába jutott a szép díjnak. A Tisztviselők csapatát a komoly tréning emelte a II. oszt. csapatainak legjobbjai közzé s győzelmeit főleg szép összjátékának, szívósságának köszönhette. Utána a Törekvés Sp. E. következik, melyben már akkor láttuk az 1906/7. évi II. oszt. bajnokságának legjogosultabb jelöltjét. Komoly, jól összejátszó csapat ez, melyből talán csak a gyorsaság hiányzik még. Az Ujpesti Törekvés és a III. ker. T. és V. E. visszalépése folytán a harmadik helyet a M.U.E. csapata foglalta el.

 

A második csapatok részére kiírt szövetségi-díj mérkőzésekből – az elsőosztályban – a Postás Sp. E. került ki győztesként, míg a Typographia és a M.T.K. a második, illetve harmadik helyre jutottak.


Az előző öt alkalommal a bajnoki év összeesett a naptári esztendővel, az idei bajnokság mérkőzéseinek második fordulója átnyulik a jövő év tavaszára.

 

A szeptember havában megkezdődött bajnokságért való küzdelmekben összesen 16 csapat vett részt. Nyolcz az első, nyolcz a második osztályban.


A bajnoki czímért uj csapatokként küzdenek az első osztályban a B.A.K. és Typographia csapatai.

A fordulóban résztvevő csapatok közül a Ferenczvárosi T.C. küzdötte ki magának a vezető helyet. Remek formában, agilis játékkal, - melynek lelke a mindig brilliánsan dolgozó fedezetsor volt, - összes ellenfeleit legyőzte.

A csapat erősségei a fedezetsor s az igen jól helyezkedő hátvédek. A csatársor mindenkor szép játékot mutatott s eléggé goalképesnek bizonyult. Nagy előnye a csapatnak, hogy összeállítsa majdnem teljesen állandó s így a játékosoknak van alkalmuk egymás játékát kiösmerni.


Csupán a F.T.C.-től szenvedett vereséget a jelenleg második helyen álló Magyar Testgyakorlók Köre. Tizenkét ponttal foglalta el jól megérdemelt helyét a kék-fehérek csapata, melyet kivált a M.A.C. és U.T.E. felett aratott győzelmei tesznek értékessé. A M.T.K.-ben egyedük a csatársort kell kiemelnünk, melynek különösen az egyöntetű munkája hozta meg a csapat sikereit. A védelemben csupán a kapus állott hivatása magaslatán. Hogy a csapat a F.T.C.-től vereséget kapott, azt annak tulajdoníthatjuk, hogy összeállítása ez alkalommal annyira fel volt forgatva, hogy összjátékról szó sem lehetett.


A harmadik helyre a M.A.C. csapata jutott. Hét mérkőzése közül kettőt elvesztett, négyben győzött, egy pedig eldöntetlenül záródott. A csapat a szezon elején s derekán nem a legjobb formában volt, az ősz végén azonban rohamosan javult.


Az Ujpesti Torna-Egylet jutott ezidőszerint a negyedik helyre. Kár, hogy az U.T.E. játékosai, - saját pályájukon – gyakran erőszakos játékhoz folyamodnak, pedig van a csapatnak néhány olyan tagja, ki ilyen játékmodorra éppen nincsen rászorulva. Mérkőzések közül hármat elvesztettek, kettő győzelemmel s kettő pedig eldöntetlenül végződött.

 

A sorrendben utána a Typographia csapata következik. Tavaly még a II.-dik osztályu bajnokság második helyezettje volt s az idén már is jelentős helyet biztosít magának az első osztályban. A csapat formája nem volt állandó. Hol szenzáczió számba menő vereséget, hol pedig tekintélyes győzelmet vagy eldöntetlen eredményt szerzett.


A Budapesti Athletikai Klub foglalja el ezidőszerint a hatodik helyet. A B.A.K. nem váltotta be a második osztályban való tavalyi szerepléséhez fűzött reményeket.


Teljesen egyenlő képességű két csapat foglalja el a bajnoki forduló utolsó két helyét. A goalarány a Főv. T. C.-t helyezi a „33”-sok legénysége elé, de e két csapat egymás közötti mérkőzésében ez utóbbi bizonyult jobbnak. Mindkét csapat a fair játékra fekteti a fősulyt s néhány valóban elsőrangu játékossal rendelkezik.

 

A másodosztályu bajnokságért kiírt mérkőzések, az első osztályuakhoz hasonló rendben, simán folytak le. A nyolcz nevező közül a bajnokságot tényleg végig játszotta 6 csapat. A M.U.E. az őszi forduló összes mérkőzéseitől visszalépett. A Józsefv. Sp. C. pedig feloszolván, utolsó mérkőzéseit mind feladta.


A bajnokság vezető helyét a Kőbányai Törekvés csapata érdemelte ki. Hét mérkőzése közül csak egy volt döntetlen, a hatot megnyerte.


Egy ponttal áll mögötte ujpesti társa, az Ujpesti Törekvés csapata.


A harmadik helyre az Ujpest Rákospalotai A.C. került. Az idén vesz részt először a bajnokságban a már is igen szép eredményekre tekinthet vissza.


A III. ker. T. és V.E. jutott a negyedik helyre.


A szezon elején feloszlott Józsefvárosi Sp. C. csapata előzi meg a Kőbányai Torna-Egylet csapatát.


A legutolsó helyen a M.U.E. csapata áll, mely egy bajnoki mérkőzést sem játszott ez év őszén.


A bajnoki mérkőzésekkel párhuzamosan folynak a szövetségi díj-mérkőzések is, melyekben az egyletek tartalék csapatai vették fel egymás ellen a küzdelmet.


Az I-ső osztályu szövetségi díj vezető helyén ezidőszerint három egyforma képességű csapatunk áll. A Typogaphia II. (egy függőben levő mérkőzéssel), a M.T.K. II. és a Ferenczvárosi T.C.H. egyenlő pontszámmal küzdöttek az elsőségért. A többi helyet az Ujpesti T. E., B.A.K., M.A.C., „33”-as F.C., Főv. T.C. foglalták el.

<<
<
1
2
3
4
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az FTC első csapata, az 1903-as bajnokság első helyezettje A Magyar Testgyakorlók Köre, Magyarország 1904. évi bajnokcsapata A "33"-as Football-Club csapata A Törekvés csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A füzéres és boltives vonalvezetés A füzéres és boltives vonalvezetés
Legutóbbi közleményünkben rámutattunk a vonalvezetés rendkívüli...
Új-Guinea átkutatása
LUMHOLTZ KÁROLY norvég tudós azt tervezi, hogy Új-Guinea szigetét...
A Budapesti Korcsolyázó Egylet A Budapesti Korcsolyázó Egylet
A Budapesti Korcsolyázó-Egylet ez évi közgyülése október hó 31-én...
A fásítás lelkes apostola A fásítás lelkes apostola
Mint ismeretes, a földmívelésügyi minisztérium évekkel ezelőtt...
.Csecsemőket színházba vinni szigorúan tilos! .Csecsemőket színházba vinni szigorúan tilos!
Szegeden a rendőrkapitány rendeletet adott ki, hogy szinházba és...
Szálasi Feri szimpatikus volt nekem, vallotta Hóman Bálint Szálasi Feri szimpatikus volt nekem, vallotta Hóman Bálint
Az elmúlt napokban a politikai rendészeten befejezték a nyomozást...
A Skoda-gyár tőkeemelése A Skoda-gyár tőkeemelése
A Skoda gyárnak egyelőre 42-ről 50 millióra történt tőkeemelését,...
A tűzhányóhegyek világából A tűzhányóhegyek világából
K. Sapper kiváló német természettudós két vaskos kötetben tette közzé...
Hitler beszéde a berlini hősi ünnepélyen Hitler beszéde a berlini hősi ünnepélyen
Hitler a tizennyolcnapos lengyelországi hadjáratról, majd a multévi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98