Dtum
Login with Facebookk
1906 | Február

Egy munkásjóléti intézmény

Az egyesülésben rejlő hatalmas erőnek és a nép jóléte érdekében kifejtett czéltudatos munkának egyik legeredményesebb és a maga nemében páratlanul álló példáját szolgáltatja a Magyarországi munkások rokkant- és nyugdíj egyesülete, melyet 112 nemes gondolkodású munkás alakított meg Budapesten 1893-ban.

A tagok és a Kölber Alajos kocsigyáros elnöksége alatt működő vezető férfiak lankadatlan akaraterővel küzdöttek a félreértéssel, a közönynyel és rosszakarattal.
Ennek köszönhető, hogy van hazánkban egy nagyon is jelentékeny munkásjóléti intézmény, mely a napi politika ádáz tusáitól érintetlenül, egyedül csak azért fáradozik, hogy az ipari és kereslkedelmi alkalmazottak ne csak betegségük esetén részesüljenek segítségben, hanem biztosítva legyen megélhetésük akkor is, ha baleset, betegség, vagy aggkori gyöngeség következtében elveszítették legdrágább és egyetlen kincsüket: munkaképességüket.


A míg más előrehaladottabb és kedvezőbb életkörülmények között levő államok törvényhozásilag gondoskodnak a rokkantak és aggok ellátásáról, addig nálunk a törvényhozás még egyáltalában nem is foglalkozhatott e legfőbb szocziális kérdés megoldásával. Azért is a munkások nagyon helyesen tették, hogy ezen életbevágó társadalmi kérdés megoldására a saját erejökből törekszenek. S a mint az elért eredmény mutatja, nagyon helyes úton járnak, oilyan helyes úton, mely kell hogy alapjául szolgáljon majdan ez ügy törvényhozási rendezésének.


Ezen legjelentékenyebb munkásjóléti intézményünk 13 évi fönnállása után ma több mint 32 ezer ipari és kereskedelmi alkalmazottat, önálló iparost, tisztviselőt, tanítót, stb. számlál tagjai sorába, kiknek egybegyűjtésére sem ügynököket, sem hangzatos reklámokat nem alkalmazott. Van az egyletnek a budapesti központon és öt kerületi befizetőhelyen kivül a vidéken 117 fiókpénztára s alig van nagyobb gyár az országban, a hol az egyletnek tagjai nem volnának.

Az elmult 13 év alatt a tagok csekély 20, 24 és 30 filléres befizetéseiből immár 1.860,000 korona  vagyon áll rendelkezésre, mely folyvást örvendetesen emelkedik.
A vagyon 11 1/4 millió korona állami és székesfővárosi értékpapirokban van elhelyezve és a vagyonnak egy része az egyesületnek Budapesten, a József-utcza 23. szám alatt most elkészült egyesületi és bérháza.

Ez a ház, melyet olvasóinknak bemutatunk, egyike a főváros legszebb középületeinek, mely mind külső csinosságában, mind belső modern berendezésében méltán dicséri tervezőjét és építőjét, Kauser Gyula jóhírű építész-építőmestert. A ház földszintjének utczai részét foglalja el az egylet mintaszerűen berendezett központi irodája, a többi 27 lakás pedig, melyek a modern higiénikus követelményeknek megfelelően vannak beosztva és berendezve: bérbe vannak adva. Ezen házban alkalmaztak először a lépcsőház földszintjén egy teljesen újszerű lakásmutatót, mely minden lakó nevét, külön levélszekrényt tartalmaz telefonnal összekötve, úgy hogy a levélhordónak nem kell az egyszerű levelekkel az összes emeletekre fáradnia.


A levélszekrény czélszerű berendezését kivánatos volna minden fővárosi modern házban meghonosítani már csak a levélkézbesítés gyorsasága és a levélhordók nehéz munkájának megkönnyítése végett is.


Megemlíthetjük még, hogy az egyesület 1903-ban kezdette el a rokkant tagok segítségét s azóta 70 rokkant tagot és 21 árvát lát el rendes heti segélylyel. és számos özvegyet részesített támogatásban, úgy, hogy a segélyezésre kifizetett összeg jóval meghaladja az ötvenezer koronát.

P.S.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyarországi munkások rokkant- és nyugdíj egyesületének háza Kézbesítés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Times vádolja az angol hadvezetőséget
A chilei tengeri ütközetről a Times a következőket irja: A Canopus...
Szerbia végzete Szerbia végzete
Szerbiát rövidesen utoléri százszorosan megérdemelt végzete. Ezt a...
A sin A sin
Stephenson György Rocket nevü mozdonyának első szereplése...
Szappankészítés szénhidrogénekből  2. Szappankészítés szénhidrogénekből 2.
Újabban a KRÁMER ÉS FLAMMER HEILBRONNI CZÉG laboratóriumában Kelber...
Varázslók az ókorban 2 Varázslók az ókorban 2
A másik ügyes formája a varázslatnak: Rézből készítenek üres...
Gaudin és A. Nadi florettmeccse Gaudin és A. Nadi florettmeccse
A francia sportsajtó lelkes szavakkal ünnepli Gaudin győzelmét. A...
Nagy külföldi cégeket érdekel az Alföld öntözése Nagy külföldi cégeket érdekel az Alföld öntözése
Azóta, hogy a miniszterelnök Debrecenben a hortobágyi és...
 A higany átalakítása arannyá A higany átalakítása arannyá
Közlönyünk előbbi füzetében (236. lap) olvashattuk azt a híradást,...
Orosz határőrök és osztrák csendőrök összeütközése Orosz határőrök és osztrák csendőrök összeütközése
Az orosz-osztrák határon fekvő Podvolocziska közelében két osztrák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98