Dtum
Login with Facebookk
1906 | Február

Magyar olympiai díj

A következőkben egy olyan tervvel akarom a magyar sportközönséget megismertetni, melyről szeretném remélni, hogy nem akad egyetlen magyar sportférfiu, ki gáncsolni akarna engem, csak azért, mert eszményi sporttisztességről táplált érzésem sugallta azt nekem. A tíz év előtt, 1896-ban, Athénben töltött napok – gondolom – az összes résztvevők lelkében maradandó nyomokat hagytak: a klasszikus Stadionban töltött izgalmas órák, a lakosság részéről tapasztalt lelkes fogadtatás s az a páratlan viselkedés, melylyel maga az udvar kitüntetetett, mindannyiunknak emlékében örökké élni fognak.


Alapítsunk egy magyar olypiai vándor-díjat, mely örökké hirdesse a két népnek sportbeli testvéresülését. Koszoruzzuk meg ujból Averofnak, a legnagyobb sportmeczenásnak szobrát. Nehogy azonban kezdeményezésünket bárki felkínálásnak vagy feltűnési vágynak minősíthesse volna, még tavaly bizalmas alakban s kellő helyen szóvá tettem a szándékot, a mely kellő visszhangra talált. A napokban hivatalos értesítést kaptam az athéni központi bizottságtól, mely a görög trónörökös kir. fenségnek rendeletéből arról értesít, hogy „a felajánlott díjért a bizottság legmelegebb köszönetét fejezi ki s szívesen fogja a legközelebbi versenyekre díjul kitűzni.”

Én valami különös, nemzetünk szellemét visszatükröztető dologra áhitozom, teszem a budai honvéd-szobornak nemes bronzba öntött kisebbített mására, a minél magyarabb s egyuttal mutatósabb darabot aligha találhatunk. Ezt a szobrocskát díszes márványalapzatra helyeznök, melyre csak ezt vésetnők: „1896 – 1906. Hálából, a magyarok.”


A mi a versenynem kiszemelését és a díj rendeltetését illeti, a hellén központi bizottságnak az ajánlhatnók, hogy legyen az egy vándordíj, mely az athéni egyetemnek mindenkor a versenyekben résztvevő hallgatói számára volna fentartva, m. p. annak, a ki tanulmányaiban és a versenyekben együttvéve a legjelesebb eredményt tünteti fel. Ezzel a – megengedem – szokatlan intézkedéssel megközelítenők azt az eszményi czélt, hogy a szellemi és testi tehetségek együtt kerüljenek elbírálás alá. A győztes neve a talapzatra bevésendő, a díjat pedig az egyetemi tanács őrizné.

 

Kemény Ferencz

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Kemény Ferenc Georgiosz Averoff (1815-1899)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98