Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Országos czéllövőverseny

Báró Marschall nevével nem először találkozunk. Ő nyerte meg az 1904. évi orsz. lövőverseny III.-ik díját, azonkívül kisebb díjakat is nyert, mindazonáltal győzelme meglepetést volt. A leggyőzöttek között volt a verseny favoritja, n. Kiss Géza is.


Bizonyos az, hogy jelenleg a fiatal czéllövők között n. Kiss Géza a legjobb. Hosszu idő óta versenyez. Ő egyike azoknak, akik résztvettek a legelső Szemere-versenyen is. Tudásához, technikájához nagyban hozzájárul sajátságos fegyverfogása, amely megbecsülhetetlen előnyt szerez neki a többiek fölött. Hasonló stylusu lövész Apponyi Henrik gróf is, aki annak idején, az 1902. évi junior verseny II.-ik díját nyerte meg. Nevezett három kitűnő fiatal lövő, eredményeinek értékéből sokat levon, hogy engedélylyel ugyan, de még is szabálytalanul lőttek, minthogy mindhárman a lövéshez párnát használtak. Az idősebb lövészek közül Dittl Ágoston (budai lövölde) és Arlow Gusztáv lovag vívómester értek el kitűnő eredményt.


A legfigyelemreméltóbb eredményt, korára való tekintettel, a fiatal 16 éves Papp Ödön érte el. 1904-ben már házi versenyt nyert, majd több kisebbszabásu, rögtönzött versenyt, tavaly pedig fényesen megnyerte az országos versenyt, az idén pedig 19 találás 57 körrel negyedik lett.


A fiatal lövészgárda egyik kitűnő tagja Tettey Emil, akinél azonban nagy baj, hogy még kellő higgadtság hijján, tul sokat theoriázik. Nem hagyhatjuk megemlítetlenül hazánk egyetlen európai hírű lövészét, Ternajgo Lajost, aki – sajnos – már hosszabb idő óta Bécsben tartózkodik. Beteges ember, aki Athénben is lenn volt, de csak a 13-ik helyen végzett.


Hat óra után került sor a díjkiosztásra. A díjakat Bolgár Ferencz lelkesítő-beszéde után Szemere Miklós osztotta ki, egyuttal utólagos tanujelét szolgáltatta elegáns bőkezűségének. A versenyt ezuttal a Budai Lövész-Egylet rendezte, de az irodai teendők lebonyolítását, a nagyobb munkát a már gyakorlottabb B.E.A.C.-ifjai végezték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jugoszlávia és Magyarország között nagyfontosságu politikai tárgyalások folynak Jugoszlávia és Magyarország között nagyfontosságu politikai...
Az elmult héten a szerb kormány hivatalos távirati irodája, az Avala...
A régi klubbokról A régi klubbokról
Nemcsak neve és eredete, de jellege is tökéletes angol a...
Korzika, a vettenda hazája, ahol fán terem a kenyér Korzika, a vettenda hazája, ahol fán terem a kenyér
Az azúrkék tengerből vöröses, zöldes és fehér parti szikláival s...
Az akácfa Az akácfa
Szinte közmondásszerű, hogy a Nagyalföld a hazája az akácfának. El...
Háborus idegek
A tíz hónapja pusztító világháború nekünk itthonmaradottaknak is sok...
A karlsbadi szépségverseny A karlsbadi szépségverseny
A karlsbadi szépségverseny ezidei győztesei: 1) Singer Jolán, első...
Lovagjátek jótékony czélra Lovagjátek jótékony czélra
A főváros főrangú körei május közepén, a Klotild-szeretetház...
Egy ezredes leányát az uccai telefonfülkéből előállították a rendőrségre Egy ezredes leányát az uccai telefonfülkéből előállították a...
Szombaton délben kínos botrány játszódott le a Vilmos császár út 55....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98