Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

A nyilatkozó anarkhista fogoly

Erzsébet királyné gyilkosa, Luscheni, a ki Genfben raboskodik, a fogház könyvtárából egy franczia folyóiratot olvasott, a melyben egy czikket talált arról, hogy vele a börtönben embertelenül bánnak.

 

Erzsébet királyné gyilkosa erre franczia nyelven helyreigazítást írt a lap számára, tudatta, hogy humánusan bánnak vele, eledele jobb, mint a milyent olasz munkás szerezhet és mert jól viseli magát, tanítják és könyveket is kap olvasni.

 

A nyilatkozatot el akarta küldeni a franczia lapnak és a fogházigazgató csak nehezen értette meg vele, hogy fegyenczeknek tilos a külvilággal érintkezniök. Luscheni egyszer hetenkint részt vehet a franczia tanításban és nyolcz év alatt jól elsajátította a franczia nyelvet.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Sissi
Tatár Anita

Erzsébet királyné 1898. szeptember 10-én, a Genfi tó partján pihent egyik udvarhölgyével, Sztáray Irmával. Az üdülőhelyen inkognitóban tartózkodó Erzsébet éppen hajóra kívánt szállni, amikor egy alak nekik szaladt.

 

Erzsébetet feldöntötte, de nem tűnt veszélyesnek az eset. A tragédia a hajón következett be, amikor Erzsébet összeesett. A merénylő  Luigi Lucheni ugyanis pontosan szíven szúrta egy reszelővel.


Luchenit később elfogták és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de 1910. október 19-én felakasztotta magát cellájában.

 

A gyilkos huszonhárom éves volt. Párizsban született, a pármai árvaházban nőtt fel. Alkalmi munkából élt és anarchistának vallotta magát. Hangoztatta, hogy lelkesen vállalja a gyilkosságot. Büszke volt rá, hogy egy császárnét ölt meg.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98