Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Kis gazda rovat

Tojáshéj a tyúkoknak 

Minthogy a tojásképződéshez sok mész szükséges, nagyon jó a tojó tyúkokkal porrátört tojáshéjat etetni, a mely szinte mész tartalmú s így a tyúkok a legtermészetesebb mészvegyületet kapják, a mi szervezetüknek kell, hogy tojást képezhessenek.

A tojáshéjat tehát gyűjteni kell s a gyűjtött mennyiségből hetenkint egyszer a baromfi, illetve a tyúkállomány létszámához képest 100 tyúkra 1 kgr. tojáshéjat számítva adni. A megfelelő mennyiséget összetörjük, lehetőleg porrá őröljük s hetenkint egyszer lágy takarmányba belekeverve megetetjük a baromfiakkal.

A tojáshéjhoz hasonló, sőt még jobb hatású a csontdara, a melyet szintén hulladékként gyűjtve a tyúkászatban nagyon jól lehet értékesíteni.



A dorking-tyúk


Ez a tyukfajta különösen hízékonyságával tűnik ki a kakasok 5, - a tyukok 4 kilosra is felhíznak.
Nem valami jeles tojók, de tojásaik nagyok; mint kotlók ismét igen kiválók. Hófejér, ezüstszürke és sötét színben fordultak elő. 


A baromfi férgei ellen


Sajnos, hogy sok tenyésztő keveset törődik a baromfiakat kínzó férgekkel, a melyek pedig sok vért felemésztvén és nyugtalanítván az apró jószágot, annak hasznát is nem kis mértékben csökkentik.

E férgek ellen sokat használ a füstölés, mely czélra legjobb ként használni.
A füstöt akként idézzük elő, hogy egy edénybe egy darabka izzó vasat lökünk s a ként ráteszszük. Némelykor a kénhez gyantát is adunk. A szurok kevésbé jó, mindazáltal szintén hasznos lehet és nagy füstöt ad, ha carbolsavval megnedvesítjük.

A tetvek és poloskák kiírtására különben, ha már túlságosan elterjedtek, szükséges lesz a tyúkoknak minden mozdítható részét, az ülőfákat, rudakat stb. megbolygatni és a szalmát s a kisebb farészeket elégetni, sőt ha rendkívül elhatalmasodnának a férgek, ha csak lehetséges, az egész tyúkólat el kell égetni s másikat felállítani új helyen.

Ilyenkor mutatkozik főleg, hogy mily előnyösek a könnyen szétszedhető, mozgó tyúkólak.
Szintén igen hasznos a rudaknak stb. szappannal való megmosása, mely után azok rongygyal jól megtörlendők. Ez különben olyasmi, a mit időnként rendes viszonyok közt is tenni kell.

 


A rugos tehén megfékezése

Sok tehénnek meg van az a rossz szokása, hogy fejés alkalmával rugdos s így a munkát nehezíti, sőt lehetetlenné teszi.
Némelyek ütés-veréssel próbálják a tehenet a rugdosásról leszoktatni, mi azonban rendszerint még csak jobban megvadítja a jószágot. Gyakran nem is az állat rossz természete oka a rugdosásnak, hanem az, hogy a tőgyének vagy csecseinek valami baja van, a mi fejés alkalmával fájdalmat okoz. 

Mindenek előtt ezt kell tehát megvizsgálni, s ha csakugyan bajt találunk, azt gyógyítani, mert különben bármit teszünk is, a tehén mégis rugni fog. Ha azonban semmi sérülést sem találunk, akkor csak rossz szokásról lehet szó, a mely ellen megpróbálhatjuk azt a kötési módot, a mely az ábrán látható.

Egy oszlophoz van itt kötve a tehén, melynek a horpaszán át húzódik le a kötél, a hátsó térd tájáig.
Az ilyen kötésmód ha egészen lehetetlenné nem teszi a rugdosást, de nagyon megnehezíti azt s gyakran sikerül a tehenet ily módon apránként nyugtatásra szoktatni.


A száj- és körömfájós állatok trágyája

Az egészséges ökrök, melyek száj- és körömfájásban beteg állatoktól származó trágyát kihordanak, e közben igen könnyen megkaphatják a betegséget.
Ez okból az állategészségügyi törvény végrehajtására kibocsátott miniszteri rendelet akképen intézkedik, hogy ilyen trágyát lófogaton kell kihordani a szántóföldekre és ott lófogatú ekével alászántatni.

A száj- és körömfájás ragálya azonban a trágyában idővel magától is megsemmisül, a mennyiben nagyobb trágyadomb belsejében a hőmérséklet 30-40 cm. mélységben egészen 70 fokra, a mélyebb rétegekben 78 fokra emelkedik és több napon keresztül ezen a fokon marad a trágyában végbemenő erjedés és rothadás következtében.

Erre való tekintettel czélszerű a trágyát nyolcz napon keresztül a trágyatelepen, lótrágyával letakarva, fekve hagyni és csak azután szállítani ki az előbb említett módon a mezőre, mert ezzel azt is megakadályozzuk, hogy a kihordás közben szétszóródó trágya az utakat befertőzze.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98