Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1906 | Március

Kis gazda rovat

Tojáshéj a tyúkoknak 

Minthogy a tojásképződéshez sok mész szükséges, nagyon jó a tojó tyúkokkal porrátört tojáshéjat etetni, a mely szinte mész tartalmú s így a tyúkok a legtermészetesebb mészvegyületet kapják, a mi szervezetüknek kell, hogy tojást képezhessenek.

A tojáshéjat tehát gyűjteni kell s a gyűjtött mennyiségből hetenkint egyszer a baromfi, illetve a tyúkállomány létszámához képest 100 tyúkra 1 kgr. tojáshéjat számítva adni. A megfelelő mennyiséget összetörjük, lehetőleg porrá őröljük s hetenkint egyszer lágy takarmányba belekeverve megetetjük a baromfiakkal.

A tojáshéjhoz hasonló, sőt még jobb hatású a csontdara, a melyet szintén hulladékként gyűjtve a tyúkászatban nagyon jól lehet értékesíteni.A dorking-tyúk


Ez a tyukfajta különösen hízékonyságával tűnik ki a kakasok 5, - a tyukok 4 kilosra is felhíznak.
Nem valami jeles tojók, de tojásaik nagyok; mint kotlók ismét igen kiválók. Hófejér, ezüstszürke és sötét színben fordultak elő. 


A baromfi férgei ellen


Sajnos, hogy sok tenyésztő keveset törődik a baromfiakat kínzó férgekkel, a melyek pedig sok vért felemésztvén és nyugtalanítván az apró jószágot, annak hasznát is nem kis mértékben csökkentik.

E férgek ellen sokat használ a füstölés, mely czélra legjobb ként használni.
A füstöt akként idézzük elő, hogy egy edénybe egy darabka izzó vasat lökünk s a ként ráteszszük. Némelykor a kénhez gyantát is adunk. A szurok kevésbé jó, mindazáltal szintén hasznos lehet és nagy füstöt ad, ha carbolsavval megnedvesítjük.

A tetvek és poloskák kiírtására különben, ha már túlságosan elterjedtek, szükséges lesz a tyúkoknak minden mozdítható részét, az ülőfákat, rudakat stb. megbolygatni és a szalmát s a kisebb farészeket elégetni, sőt ha rendkívül elhatalmasodnának a férgek, ha csak lehetséges, az egész tyúkólat el kell égetni s másikat felállítani új helyen.

Ilyenkor mutatkozik főleg, hogy mily előnyösek a könnyen szétszedhető, mozgó tyúkólak.
Szintén igen hasznos a rudaknak stb. szappannal való megmosása, mely után azok rongygyal jól megtörlendők. Ez különben olyasmi, a mit időnként rendes viszonyok közt is tenni kell.

 


A rugos tehén megfékezése

Sok tehénnek meg van az a rossz szokása, hogy fejés alkalmával rugdos s így a munkát nehezíti, sőt lehetetlenné teszi.
Némelyek ütés-veréssel próbálják a tehenet a rugdosásról leszoktatni, mi azonban rendszerint még csak jobban megvadítja a jószágot. Gyakran nem is az állat rossz természete oka a rugdosásnak, hanem az, hogy a tőgyének vagy csecseinek valami baja van, a mi fejés alkalmával fájdalmat okoz. 

Mindenek előtt ezt kell tehát megvizsgálni, s ha csakugyan bajt találunk, azt gyógyítani, mert különben bármit teszünk is, a tehén mégis rugni fog. Ha azonban semmi sérülést sem találunk, akkor csak rossz szokásról lehet szó, a mely ellen megpróbálhatjuk azt a kötési módot, a mely az ábrán látható.

Egy oszlophoz van itt kötve a tehén, melynek a horpaszán át húzódik le a kötél, a hátsó térd tájáig.
Az ilyen kötésmód ha egészen lehetetlenné nem teszi a rugdosást, de nagyon megnehezíti azt s gyakran sikerül a tehenet ily módon apránként nyugtatásra szoktatni.


A száj- és körömfájós állatok trágyája

Az egészséges ökrök, melyek száj- és körömfájásban beteg állatoktól származó trágyát kihordanak, e közben igen könnyen megkaphatják a betegséget.
Ez okból az állategészségügyi törvény végrehajtására kibocsátott miniszteri rendelet akképen intézkedik, hogy ilyen trágyát lófogaton kell kihordani a szántóföldekre és ott lófogatú ekével alászántatni.

A száj- és körömfájás ragálya azonban a trágyában idővel magától is megsemmisül, a mennyiben nagyobb trágyadomb belsejében a hőmérséklet 30-40 cm. mélységben egészen 70 fokra, a mélyebb rétegekben 78 fokra emelkedik és több napon keresztül ezen a fokon marad a trágyában végbemenő erjedés és rothadás következtében.

Erre való tekintettel czélszerű a trágyát nyolcz napon keresztül a trágyatelepen, lótrágyával letakarva, fekve hagyni és csak azután szállítani ki az előbb említett módon a mezőre, mert ezzel azt is megakadályozzuk, hogy a kihordás közben szétszóródó trágya az utakat befertőzze.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Pálffy Sándor bankár százmilliós passzívával külföldre szökött Pálffy Sándor bankár százmilliós passzívával külföldre szökött...
Vasárnap reggel pattant ki egy ismert fővárosi bankcég százmilliós...
A Máv. Gépgyári SE és a Munkás TE országos birkózó versenye A Máv. Gépgyári SE és a Munkás TE országos birkózó versenye
Az országos birkózóverseny, melyet a Máv. Gépgyári Sportkör és a...
Olcsó ernyő Röntgen-képek fölvételére Olcsó ernyő Röntgen-képek fölvételére
A nagy platinahiány miatt a báriumplatinaczianiddal bevont...
Nincs egyezség a kvótáról Nincs egyezség a kvótáról
A közös kiadásokból Magyarországra eső rész még mindig nincs...
A III. ker. TVE. úszóversenye A III. ker. TVE. úszóversenye
Kivételes érdeklődés nyilvánult a III.ker. TVE vasárnapi versenye...
Rádió az üzleti élet szolgálatában Rádió az üzleti élet szolgálatában
Amerikában és Németországban mind gyakrabban szereltek fel...
Égi és földi szerelem Égi és földi szerelem
Molnár Ferenc drámai költeménye "kiállításos színdarab". A negyedik...
Hogyan készül a menázsi? Hogyan készül a menázsi?
Hej én édes jó Istenem, de nagy és komoly dolog is az a menázsi....
A magyar katonák harczkészsége A magyar katonák harczkészsége
Az aradi várban, a hol az ujabb és ujabb menetzászlóaljakat állítják...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98