Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Az arczsömör

Fiatal gyerek és nagyobb fiúk arczán gyakran láthatunk apró korpás lemezeket, a miket közönséges sömörnek hívnak. A gyermek nem beteg, s az ajaknyiláson, arczán kis, lisztfehér réteggel bevont kerek lemezt találunk, ha dörzsöljük, nehány apró felhámdarab válik le.

Néha csak borsó nagyságú, de elér néha egy ötkoronás kiterjedést is; gyakran egymásra is nőnek.

Ez a betegség makacs, s az arcznak piszkos kinézést ad; a gyerek mosdatlannak látszik, a fiatal lányon éppen nagy szépséghiba. Persze egy csöppet sem veszedelmes, kissé lymphatikusan összeálló egyszerű pityriasis.

Ha az eset nem complikáltabb, a következő egyszerű eszközökhöz fordulhatunk. Ne mossuk soha közönséges tiszta vízzel az arczot, hanem mindig forralt vízzel s tegyünk a vízbe sodaborátot. Fiatal gyerekeknél elég a felforrt sósvíz is. Ha a sömör nem nagyon elterjedt, egyötödrész vegyített forrt vízzel való öblités is használ. Azonkívül sohase mosdjunk közönséges, hanem mindig finom glycerin-szappannal.

Ezeket a hygieniskus szereket, ha nem elég erősek orvosságokkal kell erősíteni, boraxkenőcscsel, zinkoxyddal, taninos glycerollal. Destillált rózsavíz még jobb, mint a forrt tisztavíz, mert nincsenek benne meszes sók s a mellett könnyen összehuzó és kellemes illatú is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98