Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Kiásott római város

Keszthely közelében egy rég eltemetett római városnak a romjait ásták ki a föld alól. Nagy, nevezetes hely lehetett valamikor, sok század előtt. Bizonyítják ma is a fenmaradt romok.

Az utczák szélesek s ki voltak kövezve mindenütt. A házak nagyok, tágasak s egykori tulajdonosaik jólétéről tesznek tanuságot. A város kiterjedése is nagy arányú. Alkamasint jelentősebb kereskedelmi góczpont lehetett a római császárok alatt ezen a helyen, a hol egyrészt a Budáról Rómába vivő nagy országút, másrészt pedig a Pécsről Szombathely és Petronel felé vezető mellék út keresztezte egymást.

Szombathelyet mondunk, mert Sabaria ott álltott akkor annak mai helyén és nem említjük Bécset, mert az jelentéktelen falu volt még sokkal később Szent István idejében is, a melynek kedvéért nem volt érdemes utat épiteni.

E most kiásott római városnak minden köve ma is a római nagyságot hirdeti. A római hóditónak megmaradt a keze nyoma, ebben a neki idegen tartományban egész mostanig, pedig ő alig másfélezer esztendeig volt itten úr. Nagyobb dolog ez, mint a minőnek első tekintetre látszik.

Ha nekünk magyaroknak el kellene egyszer hagynunk ezt a földet, melyet lakunk vagy kipusztulna valaha nemzetünk, vajjon minő művek maradnának mi utánunk, melyek ezernyolczszáz esztendővel később is a mi dicsőségünket és hirünket zengenék?

Bizony jel is alig maradna utánunk. Pedig mi idehaza vagyunk itt s ezer esztendő óta van itt a hazánk. És azzal sem vigasztalhatjuk magunkat, hogy mi a kőből faragott épületek helyett élő intézményekben adunk hatalmunkról bizonyságot.

Hány faluja, hány vidéke van ennek az országnak ma is, a hol semmi sem figyelmezteti az utast arra, hogy magyar földön tartózkodik? Legföljebb talán egy ócska pléh tábla, a melyek ki van írva, hogy a házban „magyar királyi dohány” kapható.

Bizony érdemes eltünődni ezeken a tényeken.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Valcum (Fenékpuszta)
Kántor Judit

Keszthely területén több helyen is találtak azóta régészeti leleteket. A Fenékpusztán található Valcum római város maradványát 1906-ban kezdték föltárni.


Kr. e. 13. és 8. között Tiberius hadvezér meghódította a Dunántúlt, ahol a rómaiak megszervezték Pannonia provinciát. Az ezt átlósan átszelő fontos kereskedelmi és hadiút, amely a provincia székhelyét, Aquincumot kötötte össze Aquileiával, Fenékpusztán kelt át a Balatonon.


Itt keresztezett egy másik fontos utat, amely Sopianae-t (Pécs) Augusta Treverorummal (Trier) kötötte össze. A fontos csomópont környékén több település is létrejött.


A város déli részén létesült telep temetőjének leletei és sírfeliratai bizonyítják, hogy itt már nemcsak a kelta őslakosság, de római polgárjoggal rendelkezők – elsősorban kereskedők – is éltek. A fejlett római ipar, agrotechnika és kereskedelem gyors változást hozott a környék életébe, nagy mértékű fejlődés indult be a mezőgazdaságban.


160 körültől a Duna másik oldalán élő barbárok sorozatos betörései komoly pusztításokat végeztek, így a 3. századra valószínűleg már csak egy település maradt meg a területen (Fenékpusztán). Máshol kisebb-nagyobb, 1. században épült villagazdaságok állhattak. Egy részük teljes komforttal, a központi fűtés mellett külön fürdőépülettel is rendelkezett.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A római kori maradványok A római kori maradványok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98