Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Kis gazda rovat

Kevert csalamádé

Legkevésbé czélszerű a nagy elterjedésnek örvendő csalamádét, - mislinget – csupán csak kukoriczából vetni. Már lényegesen jobb, ha kölest is vetünk közé, mert a kölesszalma, ha nem elvénült, tápdusabb a tengeriszárnál s nem tartalmaz oly sok vizet, tehát mindenesetre kiadóbb takarmány nagyobb szárazanyag tartalmánál fogva is.

De még sokkal jobb a borsós csalamádé, mert a borsó több fehérjeanyagot tartalmazván, tápdúsabb a kölesnél, másrészt pedig légenyszükségletét részben a levegőböl fedezvén a borsó, nem zsarolja ki a talaj táperejét annyira, mint a köles, hanem ellenkezőleg: azt részben még gazdagítja is a földben maradó gyökerei által.

Hogy mennyi borsót vessen a gazda a tengerije közé, az a helyi viszonyoktól függ, pl.ridegmarhának kevesebb borsót számíthatunk, tejelőnek s hizónak többet, valamint a nehéz munkát végző igásnak is. De még ha igen drága a borsómag, kevesebbet keverünk az olcsóbb tengeri közé. Rendesen 25-30% -kal kevesebb tengerit vet az ember, ha borsót is akar közéje s aztán kat. holdanként 40-50 kg. borsót vet keresztbe géppel.

Ha virágzik a borsó, akkor adja ezen keverék a legjobb takarmányt, melyet mindenféle jószág nagyon szeret. Lehet a keverésre a Viktória borsót, Homoki borsót, vagy közönséges takarmány borsót használni. Az első a legjobb, mert a legnagyobb tömeget szolgáltatja, kivált ha alacsonyabb tengerifajtát vetünk, mely nem árnyékolja be oly nagyon a talajt, s a borsó kifejlődéséhez több levegőt s világosságot hagy.

A vetésnél ne keverjük össze a kétféle magot, t.i.borsót és tengerit, mert egyenetlenül lenne akkor az egész táblán e két különféle növény eloszolva, hanem előbb a kukoriczát, aztán a borsót vessük.

Arra is ügyeljünk, hogy el ne vénüljön a borsó, mert ha alsó levelei elsárgulnak, esetleges esős időben elrohadnak vagy penészednek s a tengeriszár is rostos, kemény lesz, akkor nem sokat ér az egész keverék.

A borsót korán szokták vetni, azért is legtanácsosabb a csalamádénak csak első s legfeljebb még a második részletébe keverni borsót, de a többibe már nem, mert nem igen fejlődnék ki, mivel a tengeri elnyomná. 


Zöldségszárítás

Egy magyar gazdasszony szerint télire zellert, petrezselymet, kaprot a következő módon lehet eltenni: a zöldséget vizben kimossuk és deszkára téve apróra vágjuk, szitára papirost teszünk, arra ráöntjük, minden fajtáját külön szitára, nappal napra tesszük, éjszakára meleg helyre a tüzhely közelébe s ha egészen száraz, üvegbe vagy papirzacskóba teszszük és télen mindenféle ételnek kitünő izt adnak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Przemyslt teljesen felszabadítottuk Przemyslt teljesen felszabadítottuk
Amit az utóbbi napok örvendetes hire után bizalommal és reménynyel...
Petelei István. Petelei István.
Elvonultan él, az év három szakában Marosvásárhelyt, nyáron pedig...
Munkabeszüntetések Munkabeszüntetések
Az általános pénzszűke, a bizonytalan gazdasági helyzet, a...
Mit mondtak Paul-Boncour, Chamberlain és Benes a pénzhamisitásról a Népszövetség tanácsában Mit mondtak Paul-Boncour, Chamberlain és Benes a pénzhamisitásról a...
A vasárnap Budapestre érkezett francia lapok kimerítő genfi...
Villamos áram – a Napból! 2 Villamos áram – a Napból! 2
Az első igazi napgépek azonban csak a mult század második felében...
2200 sápadt gyermekarcra varázsolt boldog mosolyt vasárnap a Tébe felruházási akciója 2200 sápadt gyermekarcra varázsolt boldog mosolyt vasárnap a Tébe...
A Tőzsde márványoszlopos kupolacsarnokának szokatlan vendégei voltak...
Egy kereskedő-czég jubileuma Egy kereskedő-czég jubileuma
Ennek a mi nagy, fényes fővárosunknak a sok ragyogó diszét, pompáját...
A hadiárvák A hadiárvák
Eddig, az árvaszékek jelentése szerint Magyarországon 24.644...
Svájc búzát, Ausztria rozsot vásárolt Magyarországtól Svájc búzát, Ausztria rozsot vásárolt Magyarországtól
Bud János közélelmezési miniszter a napokban tért vissza Genfből,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98