Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Kis gazda rovat

Kevert csalamádé

Legkevésbé czélszerű a nagy elterjedésnek örvendő csalamádét, - mislinget – csupán csak kukoriczából vetni. Már lényegesen jobb, ha kölest is vetünk közé, mert a kölesszalma, ha nem elvénült, tápdusabb a tengeriszárnál s nem tartalmaz oly sok vizet, tehát mindenesetre kiadóbb takarmány nagyobb szárazanyag tartalmánál fogva is.

De még sokkal jobb a borsós csalamádé, mert a borsó több fehérjeanyagot tartalmazván, tápdúsabb a kölesnél, másrészt pedig légenyszükségletét részben a levegőböl fedezvén a borsó, nem zsarolja ki a talaj táperejét annyira, mint a köles, hanem ellenkezőleg: azt részben még gazdagítja is a földben maradó gyökerei által.

Hogy mennyi borsót vessen a gazda a tengerije közé, az a helyi viszonyoktól függ, pl.ridegmarhának kevesebb borsót számíthatunk, tejelőnek s hizónak többet, valamint a nehéz munkát végző igásnak is. De még ha igen drága a borsómag, kevesebbet keverünk az olcsóbb tengeri közé. Rendesen 25-30% -kal kevesebb tengerit vet az ember, ha borsót is akar közéje s aztán kat. holdanként 40-50 kg. borsót vet keresztbe géppel.

Ha virágzik a borsó, akkor adja ezen keverék a legjobb takarmányt, melyet mindenféle jószág nagyon szeret. Lehet a keverésre a Viktória borsót, Homoki borsót, vagy közönséges takarmány borsót használni. Az első a legjobb, mert a legnagyobb tömeget szolgáltatja, kivált ha alacsonyabb tengerifajtát vetünk, mely nem árnyékolja be oly nagyon a talajt, s a borsó kifejlődéséhez több levegőt s világosságot hagy.

A vetésnél ne keverjük össze a kétféle magot, t.i.borsót és tengerit, mert egyenetlenül lenne akkor az egész táblán e két különféle növény eloszolva, hanem előbb a kukoriczát, aztán a borsót vessük.

Arra is ügyeljünk, hogy el ne vénüljön a borsó, mert ha alsó levelei elsárgulnak, esetleges esős időben elrohadnak vagy penészednek s a tengeriszár is rostos, kemény lesz, akkor nem sokat ér az egész keverék.

A borsót korán szokták vetni, azért is legtanácsosabb a csalamádénak csak első s legfeljebb még a második részletébe keverni borsót, de a többibe már nem, mert nem igen fejlődnék ki, mivel a tengeri elnyomná. 


Zöldségszárítás

Egy magyar gazdasszony szerint télire zellert, petrezselymet, kaprot a következő módon lehet eltenni: a zöldséget vizben kimossuk és deszkára téve apróra vágjuk, szitára papirost teszünk, arra ráöntjük, minden fajtáját külön szitára, nappal napra tesszük, éjszakára meleg helyre a tüzhely közelébe s ha egészen száraz, üvegbe vagy papirzacskóba teszszük és télen mindenféle ételnek kitünő izt adnak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Katona Bánk bánja németül Katona Bánk bánja németül
Nem tudom, szerencsés és termékeny ösztön vagy tudatos program...
Kis erőfeszítés és nagy étvágy: Japán
Az antanthatalmak közé tartozó (Nagy-Britanniával már 1902 óta...
A marokkói kérdés A marokkói kérdés
Mig az egész világ a tengeri csatát lesi, az alatt a kelet-ázsiai...
Mennyi apanázst kaptak békében a főhercegek és főhercegnők az udvartól Mennyi apanázst kaptak békében a főhercegek és főhercegnők az...
A „Neues Wiener Journal” vasárnapi számában folytatja a...
Az igazi gyöngyök fejlődése Az igazi gyöngyök fejlődése
Alverdes F. mult év folyamán a Szászországi és Thüringiai...
Öngyilkos miniszter Öngyilkos miniszter
Mc. Kennedy, Newyork állam igazságügyminisztere, február 15-én...
Bonyolódik a helytet Ausztria körül Bonyolódik a helytet Ausztria körül
Az osztrák kormányt ma mindezeknél jobban érdekli a Times, a Popolo...
A nemzetgyűlés határozott pénzügyi lépései A nemzetgyűlés határozott pénzügyi lépései
Kállay Tibor pénzügyminiszter beszédében azt domborította ki, hogy az...
A hazugság erény? A hazugság erény?
A néhai jó Labiche valamelyik vigjátékában van egy alak, a ki mindent...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98