Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

A „Mir” megszűnése Oroszországban

November 28-án czári ukáz jelent meg az orosz birodalomban, a mely elrendeli, hogy január elsejétől fogva az orosz paraszt Nagy-Oroszországban nincs többé falujához, annak földjéhez kötve, mehet, a hová akar, fizetheti az adóját, a hol akarja és a hogy tudja, vásárolhat földet, a hol akar és tud, - a mir megszünt.


II. Sándor czár ukáza óta, a mely a jobbágyságot megszüntette, ez a legfontosabb intézkedés az orosz paraszt, az oroszság lelkének és zömének gazdasági és társadalmi életében. A mirben negyvenöt év óta, a mikor a jobbágyság helyébe behozták, mint a régi szláv vagyonközösség feltámadásában, benne látták egy ideig az orosz földbirtok közössétételének a csíráját. Csakhamar belátták azonban a csalódásukat és akkor a moszkoviták, az orosz abszolút czárizmus rajongói kezdték hirdetni, hogy a mir az őserdő, a mely az ifjú, izmos orosz birodalmat a rothadó, oszlófélben levő Európa mellett virágzásra, hatalomra fogja juttatni. De csalódtak ők is és most a czárizmus szünteti meg ezt a csaknem ötvenéves intézményt.

A czárizmus most belátta, hogy a forradalmárok a parasztság közt azért értek el olyan sikereket, mert a nagy birtokok felosztásával kecsegtették a muzsikot, a ki épen olyan földéhez, mint a magyar paraszt. A forradalom magánföldbirtokot igért a parasztnak és a paraszt ezért a forradalom mellé állt. Most a kormány megszünteti a mirt, feloszlatja a földet a muzsik közt, a parasztbankok kölcsönt adnak neki, hogy megszaporíthassa: ezzel a nagy-oroszországi paraszt helyzete gyökeresen megváltozik.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Mir
Lóczy István

A mir „világot” jelent oroszul, meg „községet” is. A paraszt számra csakugyan azt a siralomvölgyet jelentette, a melyben, mint a baromban dolgoznia kell, a míg mécsese ki nem alszik és mindig másokért. Nagy-Oroszországban, a birodalom derekában, a hol kilenczvenezer paraszt közül harminczötezer lakik, volt érvényben a mir mindmáig. A lényege az, hogy a föld, a melyet megművel, nem a paraszté, hanem az egész községé együttesen. Időnként, némely vidékeken kilencz évenkint, másutt tizenöt évenként ujra és ujra kiosztják a földeket a parasztoknak, de csak használatra. Ez idő lejártával a földek visszaszállnak a mirre.

 

Ha azonban a község tagjainak kétharmada úgyakarja, a mir földjeit végleg is felosztják a tagok közt örökös magánbirtokká. De csak nagy ritkán akarja, mert a mir kitünő eszköz rá, hogy a sztaroszta meg a falu többi hatalmasa kizsákmányolja vele a parasztokat. És az államhatalom igen szivesen látja ezt a rendszert, a melyből ő is hazsnot húz. A mir révén ugyanis annyi adót sajtol ki a szegény parasztnépből, a mennyit egyébként nem tudna kiszorítani. A mir ugyanis testületileg fizeti az adóját és a parasztok adójáért a mir egyetemlegesen felelős. És ebből a kötelezettségből senki ki nem menekülhet. Ha elköltözik a falujából és például munkát vállal egy gyárban, azért az adóját meg kell fizetnie, mint a faluja mirje tagjának és a mir különböző járulékait is fizetni kell haláláig. Sőt halálával sem menkül a mir bilincseiből. Az özvegyét és hátrahagyott gyermekeit mindenükből kifosztják, azon a czímen, hogy a mirre vissazszáll, a mi a férfié volt és csak a fiúgyermekek felnövésekor kapnak ismét részt a község földjéből, hogy ismét ujrakezdjék a baromi munkát, a melyből másoknak lesz haszna. Nem hiába mondja az orosz közmondás: A mir olyan, mint a farkas: ami egyszer a torkába került, azt többé ki nem bocsátja.

(Újságcikk részlete 1906-ból)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ady Endre: Vigasztaló beszéd álmaimban Ady Endre: Vigasztaló beszéd álmaimban
Halott bácsik, halott nénik Félig-álom álmaimban Mostanában gyakran...
Munkaközvetítés Munkaközvetítés
A budapesti ipari és kereskedelmi munkaközvetitő intézet április...
A Budapesti Korcsolyázó Egyesület háziversenye A Budapesti Korcsolyázó Egyesület háziversenye
Szombaton este még teljesen reménytelennek jelezte a BKE vezetősége a...
A franciák nagy offenzivája A franciák nagy offenzivája
Nyugati harctér: Rupprecht bajor trónörökös hadcsoportja: Az...
Rákóczi Ferencz hamvanak fogadása Rákóczi Ferencz hamvanak fogadása
Valóra válik a magyar nemzet réges-régi vágya: Rákóczi hazatér....
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
A szerep élteti a színészt. Olyan korokban, mikor megvannak a jó...
Egy megjegyzést... Egy megjegyzést...
...egy helyesbítést én is szeretnék fűzni József Jolán könyvéhez....
Róma és Bécs egyetértése Róma és Bécs egyetértése
Az albán harctérről érkezett legutóbbi hírek kedvezően szólanak. A...
Szibéria kereskedelme és gyáripara
A génuai német-orosz megegyezés gazdasági jelentősége oly hatással...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98