Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Hírek a trónörökösről

Ferencz Ferdinánd trónörökös egyszeriben az események homlokterébe jutott. Régóta rebesgetik, hogy a trónörökös kilépett eddig passzivitásából és tevőleges részt kér magának az uralkodás munkájából. Beszélték, hogy az ő keze van benne a legutóbbi közös miniszteri változásokban és hogy vezérkari főnök kinevezése is az ő közbelépése miatt késik. A sok hiresztelés és titokzatos beszéd a nyilvánosságra is került.

 

Egy berlini ujság a „Vossische Zeitung”-ban ezekről a hiresztelésekről a következő pozitiv értesülést közli:
Gróf Beck hozzáértő, tapasztalt és körültekintő főnöke volt a vezérkarnak s a mellett akarat nélkül követte uralkodójának minden kivánságát, csakhogy a császárt megkimélje minden kellemetlenségtől és a konfliktusokat lehetőleg elsimitsa. Semmi sem állott tőle távolabb, mint az a szándék, hogy saját egyéniségének és állásának sulyával a hadsereg közössége mellett törjön lándzsát. Inkább kitért a fontos kérdések elől, inkább engedett mindenben. Segítőtársa volt ebben barátja, Pitreich hadügyminiszter, a ki inkább diplomata volt, semmint katona.

A magyar delegáczióban ugy nyilatkozott, hogy a nemzeti követelések, vagyis a hadsereg magyar részének kifejlesztése jogos; kis ajándékokat adott, nagyobbakat igért, másnap pedig az osztrák delegáczióban a Magyarországnak tett engedményeket jelentékteleneknek mondotta s verte a mellék, hogy milyen védelmezője ő a közös hadsereg egységének. Ily módon vágta keresztül magát az ellentétes törekvések között. Ez volt az, ami Ferencz Ferdinánd trónörököst ellene és gróf Beck ellen hangolta. A nyáron aztán kenyértörésre került a dolog. A császár beteges állapota miatt a trónörököst bizta meg képviseletével a dalmácziai hadgyakorlatokon.


Gróf Beck, aki akkortájt készült jubileumának megülésére s a ki 76 éves öreg ember létére már lemondási tervekkel foglalkozott, ugy látta, hogy a további kellemetlenségeket csak akkor kerülheti ki, ha elhagyja állását. Nagy kitüntetések kisérték a vezérkari főnököt a jól megérdemelt nyugalomba. Pitreich hadügyminiszter nem azért vált meg a miniszterségtől, mintha Magyarországgal nem sikerült volna a megegyezés, - akkoriban ezt hiresztelték – hanem azért, mert érezte, hogy az osztrák közvélemény itélete előtt, a melyet a trónörökös minden szépítgetés nélkül kimondott, legjobb lesz meghátrálni.


A hadügyminiszterség betöltése Schönaich táborszernagy kinevezésével gyorsan és simán ment, de már a vezérkari főnökség körül hetek óta makacs s eddigelé eldöntetlen küzdelem folyik a legmagasabb körökben. A császár nem szivesen válik meg régi tanácsadóitól, de viszont a trónörököst sem akarná megbántani. Lehetséges, hogy ez a válság ujabb áldozattal is fog járni. Gróf Bolfras főhadsegéd ugyanis Conrad tábornokot szeretné vezérkari főnöknek s ha ez nem sikerül, akkor ő is lemond állásáról.


A lavina megindult – így végződik a Vossische Zeitunk czikke – s mind élesebben válik ki a politikai háttérből egy férfiu alakja, aki szenvedélyesen tud akarni s ha nem is mentes az előitéletektől, de erős egyéniség; Ferencz Ferdinánd trónörökös.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kosáryné Réz Lola regénye - Álom Kosáryné Réz Lola regénye - Álom
Milyen jó cím! A regény valóban olyan, mint egy álom: ami benne...
800 királynő egyrakáson a világ legnagyobb méhfarmján 800 királynő egyrakáson a világ legnagyobb méhfarmján
Az Illervölgyben, Ulm tájékán, létesítették az új gyógyszer tömeges...
„Corinthián Vándordíj” „Corinthián Vándordíj”
A Corinthiánok magyar football-vándordíjat tűztek ki.Élénk...
Báró Harkányi programmbeszéde Báró Harkányi programmbeszéde
Báró Harkányi János kereskedelemügyi miniszter aug. 2-án mondotta el...
Haditávirás száz évvel ezelőtt   1. Haditávirás száz évvel ezelőtt 1.
Aki a mult század harmincas és negyvenes éveiben Nyugat-Európában...
Újpest – Somogy 7:2 (1:1) Újpest – Somogy 7:2 (1:1)
A bajnokcsapat hívei azzal mentek ki a Stadionba, hogy gólarányjavító...
Csók és Márffy
Az Ernst-múzeumban a kiállításrendezés véletlene egymás...
Az 1908. évi olympiádé Az 1908. évi olympiádé
A „Revue Olympique” legutóbbi számában Lord Desborough, a...
Rövidhullámu rádió a háborúban Rövidhullámu rádió a háborúban
Az egész világon körülbelül 80 ezer rövidhullámú rádióamatőr...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98