Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

A Lutin kollégái

Az egész világot megrendítette annak a katasztrófának a híre, amely a franczia tengeralattjáró hajóraj egy naszádját, a „Lutin”-t érte.

A „Lutin” viharos időben járt a nyilt óczeánon és a bizestai (Észak-Spanyolország) öbölbe futott a veszedelem elől.Közben zátonyra került és elsülyedt, benne tizenhat főből álló legénységgel és a tiszti karral.

A szerencsétlenség helyén megjelent a franczia tengerész miniszter is, Thomson, aki a mentés munkáját maga ellenőrizte a tengerfenékre bocsájtott mentőhajón.

A Lutin esete egyébként a franczia tengerészetnél mármegtörtént egy izben egy másik hajóval, a „Farfadet”-tal, amely az afrikai partokon pusztult el. A tengeralatti világ urai közül azonban nem csak a francziáknak vannak mártirjai.

A multkorában kisérletezés közben menthetetlenül odaveszett az angoloknak is több ilyen naszádja. A „Lutin” nem modern, hanem régi tipusu tengeralattjáró volt. Körülbelül az angol hajóraj „Holland” nevü hajójának a formájára épitették még 1901-ben.

Ezek még nem sajátitották el a vizalatt való operálás furfangjait, mint az uj minták; a külsejük is kevéssé alkalmas a „Nautilus” szerepére.

Az uj és ezidőszerint legtökéletesebb tengeralattjáró hajók azok, amelyek a „Gymnote” mintájára épültek. Két képen bemutatjuk a szerencsétlen „Lutin” kollégáit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Lutin, az elsülyedt tengeralattjáró hajó Tengeralattjáró naszádok az angol hajórajban. Mindettő a Holland épitési-tipusba tartozik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98