Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Kis gazda rovat

Légyfogó az istállóban

Roppant alkalmatlanságot csinálnak igy nyári időben a jószágnak, az istállóba ezrével begyülekező legyek. melyeknek összefogdosására egy gazda a következő módot ajánlja:

Egy jókora hordót, melynek felső fenekét kivettük, az istálló egyik szögletébe állítunk. A hordó felső részére egy deszkát A állítunk, melyre valami kis csészét, vagy skatulyát D helyezünk; ebbe tesszük a legyeknek kedves csalétket: czukorport, mézet, stb. A csalétket aztán befedjük egy drótból, vagy ritka szövetből készített hengerrel B, de úgy, hogy alá apró lábacskákat alkalmazunk, hogy itt a legyek a csalétekhez bemászhassanak.

Be is másznak nagy számmal, ámde aztán mind csak felfelé igyekezve, a kijárást többé nem találják meg. Csakhamar tele lesz a henger légygyel, mire aztán az A deszkát eltávolítván, a hengert bele mártjuk a vizzel telet hordóba mindaddig, míg a legyek elpusztulnak. Ekkor ujra felállítjuk a csapdát s folytathatjuk ezt, míg csak szükségét látjuk. 


Gyapjuruhák mosása

A gyapjuszövetet az ismert panamagyökér főzete és lysol langyos vízben igen jól tisztítja ugyan, de ez utóbbinak szagát hosszas szellőztetéssel kell elpárologtatni. Ha a ruhán csak egyes pecsétek vannak, akkor szappangyökér-főzetbe kis terpentinszeszt kell keverni és ezzel jól megkefélni szálmentében a ruhát.

A megmosott gyapjuruhát nem kell fölaggatni, hanem tiszta ruhába csavarva félig megszárítani és kivasalni. 

A baromfi férgei ellen

Nem sokba kerülő, mind a mellett egész biztosan ható szer a baromfi férgeinek pusztítására az égetett oltatlan mész. Ezt porrá kell zúzni és ily állapotban a tyúkól vagy galambducz padlójára szórjuk, valamint az ülőrudakra és repülőlyukak deszkáira is. A fészkek behintése is előnyös.

Már néhány nap mulva veszszük észre, hogy a baromfi ezen szer által megszabadul a férgektől. Hogy a férgek fellépését egyáltalában megakadályozzuk, tanácsos tehát időközönként mészszel teleszórni az ólakat, de ezzel együtt a szorgos tisztántartásról sem kell megfeledkezni. 


A tyúkok hasmenése

Ez a baj legtöbbször a helytelen takarmányozásból ered. Ha e betegség kiütött tyúkjaink között, keverjünk akkor eleségük közé zsírban barnára megpirított lisztet vagy rántást s a baj megszűnik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98