Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

A "revolver-újságíró"

A revolver. Egy ujságíró-társaságban egyszer arról a kérdésről beszéltek, a mely a legfájdalmasabban foglalkoztatja mindig a tisztességes, hivatásos hírlapírók gondolatát. A revolverzsurnalisztikáról, a kik tulnyomó nagy részükben soha életükben egy sort se írtak semmiféle ujságba, soha egy szerkesztőségi iroda küszöbét át nem lépték, lévén épen ez az a hely, a hol semmiféle keresetük nincsen.

 

De a hírlapírói foglalkozás czíméből élnek, mindenütt megfordulnak, a hol a sajtó munkatársainak ott kell lenniök és míg ezek a dolgukat végzik, ők vigan manipulálnak, diszkréten eret vágnak a kiszemelt áldozaton, azután tovább állnak, hogy megfelelő alkalommal újra fölbukkanjanak.


Ezekről a legényekről folyt a szó és arról, hogyan lehetne ellenük védekezni, őket lehetetlenné tenni. Ez alkalommal egy régi, érdemes és neves publiczista a következőket mondta:


"Ezt a kérdést mi meg nem oldhatjuk, mert a revolverező és zsaroló álhírlapírók ügye nem is a sajtó dolga. Legföljebb azé a sajtóé, a melyen a vizitkártyákat nyomják. Ez a kérdés a névjegy sajtószabadságának a kérdése, a mely megengedi, hogy akárki odanyomathassa akár a főszerkesztői titulust is a vizitkártyára.

 

Mi az ilyen legényektől ezt a czímet, se ezt a névjegyet el nem vehetjük, mert nem tőlünk kapta és – nékünk nem is mutogatja. Ki se dobhatjuk magunk közül, mert – nincsen közöttünk. Hamis hírlapíró, revolver zsurnaliszta tehát nincsen, a mint nincsen hamis orvos, vagy revolver-mérnök. De van csaló, szédelgő, szélhámos, a ki különféle fegyverekkel dolgozik.

 

Ez a fegyver azonban semmiféle közönséget e csaló és tisztességes szakma között nem teremthet, a mint hogy nem nevezhető állakatosnak a betörő, a miért eszközül a vésőt, meg a kulcsot használja. Ne nevezzék tehát a lapok ál-hírlapírónak vagy revolver-zsurnalisztának azt, a ki úgy zsarol és revolverez, hogy magát ujságírónak adja ki, holott soha életében nem volt az.

 

Kezeljék azt a csalót, a ki ujságírói vizitkártyával szédeleg épen úgy, mint a ki hamisított ügyvédi, vagy doktori diplomával űzi a szédelgéseit. "Most megint revolver-zsurnalisztikák botránya kavarog a lapokban. Helyén valónak véltük ezt a megjegyzést lenyomatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98