Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Athletikánk nagyhete

Nem kevesebb, mint öt viadal folyt le az elmult héten. A két budapesti és 3 vidéki versenyen a magasugrásban 4-en ugrottak 170 cm.-en felül, a diszkoszdobásban 7-en dobtak 35 méteren felül, a távolugrásban 4-en 640 cm.-en és 17-en 600 cm.-en felül, a rudugrás, sulydobás, gerelydobás, gyaloglás, gátfutás és mindenekelőtt a futások eredményei is méltán sorakoznak e kiváló adatok mellé, sőt a futásban – ez évben első ízben, - rekordjavítás is történt és két uj record éretett el. Ezek az eredmények avatják fel az elmult hetet, athletikánk nagy hetévé.


Szept. 6-án Sport-Világ IV. versenye folyt le. A nap legszebb száma a távolugrás, amelyben Somody, Nemes és Medgyessy találkozása szenzáczió volt. A győzelem ezuttal 3 1/2 cm.-el a M. A. C.-é lett. Nemes és Medgyessy ugrásait a bámulatosan pontos és erős roham, a kellő magasság, általában nyugodt test és karelőlendítés jellemzik, Somodytól azonban még nagyobb eredményt vártunk.

 

A 4*200 m.-es stafétát a M.A.C. csapata nyerte meg kitűnő idő alatt. A junior diszkoszdobást szenzácziókép Weisz Richárd, a birkózó és sulyemelő bajnok nyerte meg szép eredménnyel. Kellő traininggel könnyen rekordot javíthat. A junior gátfutásban figyelemre méltóan szerepelt Dánér Béla, ki a szintén jól futó Hoffert győzte le. Junior gátfutó versenyeinkben immár négy igazán jól futó athléta mutatkozott be s ha e versenyek rendezésével mi is hozzájárulunk e szép sport terjesztéséhez, nem hiába fáradtunk.

Szeptember 8. és 9-én folytak le Aradon és Temesvárott a vidéki versenyek. Az aradi versenyen a folyton javuló Hoffmann legyőzte Bartkót s különösen szépen szerepeltek a teljesen kezdő temesváriak, kik közül Beless Penningert, Witzenetz pedig Strauszt győzte le figyelemreméltó eredménnyel. A gyalogló bajnokságokat Manglitz Ferencz (F.T.C.) nyerte meg, ki most nemcsak hazánkban nem talált veszélyes ellenfelére, hanem az egész kontinensen bárkivel felveheti a küzdelmet.

A szegedi távolugróbajnokságban Souwdy győzött, ki Aradon 170 1/2 cm.-es magasugrásával keltett meglepetést, míg Temesvár 100 yardos bajnoka Kéméndi Ernő (M.T.K.) lett. A legszebb eredményt azonban az eperjesi Antal Pál (M.T.K.) érte el, ki 38 m. 13 cm.-es dobásával Temesvár diszkoszdobó bajnoka lett. Dobásai még mindig javulóképességet árultak el.

 

Kozla és Dávid még sok első díjjal fogják a B.E.A.C. győzelmeinek számát szaporítani s 12 m.-en felüli szép dobásaik mellett különös figyelemre méltóak a diszkoszban, illetve gerelyben elért eredményeik. Kovács a gátfutásban 17 mp. alatt győzött, de két gátat döntött s így ideje nem rekord. A vidéki versenyeken nagy számmal voltak képviselve a megyei előkelőségek s az általános érdeklődés az athlétika biztos sikerét eredményezi.


Minden tekintetben sikerült verseny volt a B.T.C. 9-ik viadala, amelyben Bodor, Malcsiner Gyula (M.T.K.) csaknem 10 éves kitűnő 1000 m.-es rekordját 3/5 mp.-el, 2 p. 42 2/5 mp.-re javította. Hellmich pedig Wetzel 300 yardos rekordját érte el, a M.T.K. 4*100 m.-es stafétája pedig ugyancsak elérte az eddigi legjobb országos időt 48 mp.-et. A magasugrást Sajó Béla (B.T.C.) nyerte meg 171 cm.-es szenzácziós ugrásával, távolugrást pedig Medgyessy 660 cm.-es pompás eredményével, mely egyuttal az év legjobb távolugrási eredménye.

 

A magasugrásban Holics Ödön stílusa,a távolugrásban pedig Tihanyi 641 1/2 cm.-es ugrása keltett feltűnést. A favorit Nemes indiszpoziczóval küzdött s mindkét ugrásban a harmadik helyre szorult. A diszkosz- és gerelydobást a pozsonyiak kitűnő athlétája Luntzer nyerte meg jó eredményekkel, a diszkoszdobásban azonban a fordulatnak gyorsaságát jóval fokoznia kell. Jó erőnek igyekszik Jeschinia (B.E.A.C.). Nagy az 1/4 angol mérföldes gátfutásban feltétlenül rekordot javíthat, azonban a gátak ugrását még gyakorolnia kell.

 

A 100 yardos síkfutásnál Pick Pál indító, a folyton kiugró Rogyákot a versenyből kizárta, ami nálunk első eset. A döntőben azonban minden versenyző „kiugrott” a startnál, legalább Hellmich; míg Radóczy a versenyt feladta.

 

Különösen szép sikerrel végződtek az ifjusági középiskolai tanulók részére fenntartott versenyek, amelyek közül legizgalmasabb a 100 yardos síkfutás volt. A legszebb eredménnyel a távolugrás és rudugrás végződtek. Az előbbit Csurgay (M.A.C.) nyerte meg 6.27 figyelemre méltó eredménnyel Haber (B.T.C.) 6.05 ugrásával szemben, míg a rudugrást pompás stílusban az aradi Szatmáry 3 m.-es ugrásával; Simon (B.T.C.) és Horváth (B.T.C.) is fejlődőképes ugrók s 270 cm.-t értek el. Igen ajánlatos volna, ha minden egyesület felvenné programmjába eme, a fiatalságot foglalkoztató athlétikai versenyeket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az őszi atlétikai versenyek hősei-Kohout, Kozek, Bertalan, Helmich, Koller Weiss Richárd birkózó bajnok A MAC. nemzetközi viadala, a Király-díj döntőjében Helmich megveri a cseh Sharpot Kováts Nándor es Matyók Kálmán bajnoki gátfutása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Temetés az alkonyatban Temetés az alkonyatban
Nyolcz óra van. Harangok öble Kondul a titkos messzeségbe, Az égalj...
Bródy Sándor
Bródy Sándor "Erzsébet dajka és más cselédek." Tíz elbeszélés van a...
A Yucatan-félszigeten négyezer éves piramis alakú építmény A Yucatan-félszigeten négyezer éves piramis alakú építmény
A Mexikóhoz tartozó Yucatan-félszigeten újabb romvárosokat fedeztek...
Anglia és India viszonyának elmérgesedése Anglia és India viszonyának elmérgesedése
Óriási többséggel fogadta el a kongresszusi párt pániindiai...
A legujabb katonai czéltábla A legujabb katonai czéltábla
A katonák lőgyakorlatai alkalmával különböző készülékeket használnak,...
Sztranyovszky államtitkár elítéli a lakosság első-, másod- vagy harmadrendű hazafira való osztását Sztranyovszky államtitkár elítéli a lakosság első-, másod- vagy...
Gáspárdy Elemér kormánypárti képviselő vasárnap tartotta...
Tavernari nagyszerű taktikával legyőzte Peltzert és Barsit Tavernari nagyszerű taktikával legyőzte Peltzert és Barsit
Szombat este óta csaknem szünet nélkül szakadt az eső, sőt vasárnap...
Beduin szépség Beduin szépség
Arcán késvágásokból származott sebhelyek láthatók, de ezek a sebek az...
A menekülő élet A menekülő élet
Elcsöndesedtek az ifjúi viharzások, elhalkult a duhaj, kurjongató...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98