Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Santos Dumont új léghajója

A kormányozható léghajó problémájának szenvedélyes franczia udvarlója az utóbbi időben ugy látszik keveset hallatott magáról, mert a mult napokban ismét hírül adta a legujabb, immár 14-ik modelljének a bemutatkozóját.

Erről is, mint az eddigi 13 kisérletről, Santor Dumont is és a megjelent éronauták mind kijelentették, hogy közel áll a tökéleteshez. A franczia sovén lapok ismét telve vannak a franczia dicsőséggel, melyhez a tudomány legjelentősebb harczának sikere füződnék, melylyel az ember igájába kerülne a levegő.

Eddig az a levegő véres fejjel verte vissza az ostromlókat. Santos Dumont, aki a francziák reménykedéseit eddig igen szépen segitteté a megvalósulás feé, most ismét uj formával próbálkozik.

A fölszállásból, - amelynek előkészületeit ábráuolja a kép, - azonban csak biztató igéretekkel, nem kész sikerrel tér vissza. Ő azonban az egyetlen, aki a levegő birodalmával vivott harczból eddig még mindig eléggé épen ésmindig uj erővel tért meg s hirdeti folyton az uj meg uj föllebbezést.

Meg kell állapitani, hogy minden lépésével tért hóditott s ezért, tekintve, hogy fiatal ember Santos Dumont, a legtöbb sansza van a sikerben.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A legujabb modell
Kántor Judit

Pár hét előtt adtuk közre a párisi léghajó és az ég királynéjának szenvedélyes udvarlója, Santos Dumont úr legujabb modelljét. Alig mult el azóta pár nap, már itt van a legeslegujabb. Meg kell adni, hogy Mr. Santos Dumontnál serényebben még nem keresték alevegő kegyeit.

Szinte hihetetlenül szívós az az energia, amely ezzel az agybomlasztó tudománynyal oly kitartóan és oly régóta birkózik. Nem is a ballon a főrésze, nincsenek szárnyai és kis gömbjei, mint az eddig látott formáknak.

Maga Dumont úr repülő sárkánynak nevezte el ezt a különös készüléket. Az elnevezésben inkább jóadag franczia esprit van, mint a forma festése. A jámbor bretagnei vidékek, amelyek fölött próbakép elszáguldott ezzela szörnynyel Santos Dumont,bizony nem nézhették egyébenk, amint huhogva, bugva, dohogva repült el s a közepén, valami gép körül kopácsolt egy szemüveges úr.

Főeleme a repülő sárkánynak az ellenálló légzsákok, csavarok és egyensulyozók. A fortélyát, - természetesen titokban tartja a föltaláló.

Eredménye eddig kevés, a gép járását mégmindig nem annyira a vezető,mint inkább a levegő áramlatok szabályozzák.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Santos Dumont legujabb modellje. A 14. számu ballon formáju repülőgép a bemutatkozás előtt A legujabb modell
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98