Dtum
Login with Facebookk
1907 | Április

A Grand –Guignol

A Grand - Guignol szinház, itt Párisban, azoknak az orvossága, a kiknek a gyomrát elrontotta a szinház. Sokan vagyunk ilyen elrontott gyomruak Párisban, Berlinben, Budapesten és mindenütt. De viszont a mai ember már nem igen tud szinház nélkül elélni. Ez magyarázza meg, hogy a Grand - Guignol –szinházba járni több, mint divat.

 

Kissé megvénült már a halott Dumas s hasonlóképen az élő Sardou. Az ujak azt csinálják, a mit ezek csináltak, de roszabul.

 

A régiek, az örökök, a szinpadi klasszikusok , nem mindennapi estéinkhez és hangulatainkhoz illők. A muzsika sem elégítheti ki teljesen a lelket s operák helyett szomjuhozzuk az eleven beszédet. A Maeterlinckek, a poéták , nagyon ritkán tudják magukat a szinpadról megérteni.

 

Ibsen és Hauptmann sem azok, a kik halálra ne fáraszszanak s a változatos életet nyujtsák nagyszerű , mély költészettel, de könnyedén, a Bisson-felé , a Feydeau-féle, a Véber-féle s más ezer szellemes vagy szellemtelen filozóf vagy sekélyes malaczságok pedig nem lehetnek rendes táplálékai a magára valamit is tartó emberi entellektusnak.

 

Nem is beszélünk a léha szinpadi revue-kről , az orfeumokról s egyéb látványosságokról. Szóval van annak jelentősége, ha a Grand - Guignol itt Párisban sok ezernyi barátot szerzett.


Valahogyan mintha az Arisztofanesz szinháza készülne modern életre támadni. A mint hogy egy kis új Párisi szinházban vagy száz este óta játszák diadalmas sikerrel a Felhők-et. Ezt a hires Arisztofanesz-darabot párisi argotban meghallgatni pompás élvezet. Általában Párisban már régen van gourmand közönsége a szinpadi apróságnak.

 

Az egy felvonásosnak , melyet ha úgy tetszik , nevezzük el szinpadi novellának. Hogy akad már szinház, mely estéit állandóan egyfelvonásos darabokból építi e jelenségben mi egy új szinpad csirázását látjuk.


A szinpad irodalmi törekvése kezd arra az utra térni, a melyre rátért minden irodalmi és művészeti törekvés. A kornak s a kor emberének magyarázására, szimbolizására s irányítására. A megkonstruált, ravasz és kerek drámák kezdenek hanyatlani. Mert az élet se nem produkál ilyesmit, se nem iparkodik produkálni. De a befejezetlenség, a nyereség sem lehet művészi programm, mert az élet maga a legistenibb művész s maga is szereti a formákat.

 

A nemesebb, elmélyedtebb művészlelkek igy jöttek s jönnek rá az uj irányra. Igy hódít a hazug naturálizmus helyett a belső valóság, mely a legtöbbször csak szimbolum. Lélek és mozgás száll a szobrokra, fotografikus hűség helyett nemes jellegzetesség, lényeg a vásznakra.

 

A versnek forróság és belső ritmus lesz a lelke. Nem az ügyes kimértség és csilingelő rimek. Építészetben, zenében, műiparban ez az új, nemes törekvés. Sőt a szinjátszásban is, csak épen a szinpadi művekben a legritkábban.


Nevetséges volna azt állítani, hogy a Grand - Guignol valami reveláczióval szolgál. Ehhez talán még közönséget sem kapna, ha irói már volnának bőséggel. A legtöbbször bizony ujságreportokat játszat a szinpadon. Néha messzebb jár az igazi irodalomtól, mint a napilapok tuczat - novellája.

 

Néha kaczagtat, a mikor rikatni akar, máskor pedig izetlen tréfákkal kedvetleníti el az embert. Magam is csak a szándékát dicsérem ennek az apró. Különös berendezésű, de mindig válogatott publikumu szinháznak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
El Európától El Európától
Borah szenátor a bázeli tanácskozások eredményéről kijelentette, hogy...
Olimpiai próbauszóverseny. Olimpiai próbauszóverseny.
Az olimpiai versenyek szempontjából a mi uszóink képességeit...
Botrány a parlamentben Botrány a parlamentben
A mult héten hétfőn, az utolsó parlamenti ülésen tudvalevőleg nagy...
Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban
Csak most mernek nyíltabban beszélni az orosz fővárosban arról a...
Megjelent az uj bortörvény végrehajtási utasítása Megjelent az uj bortörvény végrehajtási utasítása
Az 1924. évi bortörvény életbelépése óta beállott változások...
Mikszáth Kálmán műveinek egyöntetű kiadása
Mikszáth Kálmán műveinek egyöntetű kiadásában most egyszerre kettő...
A Déli Vasut bevételei 1912-ben A Déli Vasut bevételei 1912-ben
A Déli Vasut üzleti eredményeiről szóló jelentés az idén fölötte...
A bécsi rendőrség vasárnapi nyomozása nem igazolta azt a gyanut, hogy Matuska a biatorbágyi merénylő! A bécsi rendőrség vasárnapi nyomozása nem igazolta azt a gyanut, hogy...
Az érdeklődés középpontjában a Bécsben letartóztatott Matuska...
Profiválogatott – dél-német válogatott 12:1 Profiválogatott – dél-német válogatott 12:1
Dr. Máriássy Lajos, a Professzionista Szövetség kitűnő kapitánya...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98