Dtum
Login with Facebookk
1907 | Április

Új paloták

Olyan állapot még sohasem volt Budapesten mint most. A mult évben a valamivel javult gazdasági állapotok következésekép kezdett föllendülni az építkezés , mindenfelé, a város belső és külső részeiben egész sereg régi házat bontottak le s újakat kezdtek építeni helyettük.

 

Az őszszel aztán kiütött a harcz az építő-vállalkozók s munkásaik közt, kőművesek, ácsok leszállottak az emelvényekről s a félig kész házak azóta is abban az állapotban meredeznek az utczákon , a hogy akkor félbehagyták.

 

A harcz pedig tart most is, itt-ott ugyan dolgoznak fél-erővel az épülő házakon , de a munkások tömege szívósan állja az ellenállást s a mesterek nem akarják legyőzöttként abbahagyni. Most tehát az a helyzet , hogy égető szükség volna új házak építésére , a lakások hiánya mind érezhetőbbé válik, volna kedv is az építésre , - de nincs, a ki építsen .


Egy-két nagyobb szabású új ház mégis elkészült. Mint legnevezetesebb új középület első sorban a zeneakadémia új palotája említendő Gyár-utcza és Király-utcza sarkán. Az új , nagyszabásu palotának a közelebbi hetekben végbe menendő megnyitása kétségkívül nevezetes eseménye lesz zenei életünknek; akkor majd bővebben is fogunk vele foglalkozni.


A zeneakadémia egész multja alig több harmicz évesnél. 1875-ben alapította Trefort miniszter s mindjárt azzal adott neki sulyt és jelentőséget , hogy élére Liszt Ferenczet nyerte meg. Ez a kezdet azonban csak névleg volt fényes: tulajdonképen elég szerény volt. Liszten kívül csak két rendes tanár tanított az intézetben: Erkel Ferncz és Volkmann Róbert, harmadikul pedig idősb Ábrányi Kornél járult hozzájuk mint rendkívüli tanár.

 

Eleinte csak mint legmagasabb tudományos zeneintézet működött, a legmagasabb zongora-oktatással kapcsolatban s csak később lett belőle a mai teljesen kifejlesztett , szervezetében és tanerőiben egyaránt európai színvonalon álló intézet, a melynek növendékei közül nem egy vált európai hírű zenészszé s a kisebb tehetségűek is különféle zenei szakmákban vezető szerepet játszanak zenei kulturánk terén.

 

A speczifikusan magyar zene művelésében és fejlesztésében ugyan a zeneakadémia alig hagyott valami nyomot, pedig ép ennek szinvonalra emelése, tudományos felkutatása és művészi kiképzése volna egyik főfeladata, - de remélnünk kell, hogy a jövő ebben a tekintetben is haladást fog hozni.

 

Az állam valóban nagy áldozatkészséggel látta el ezt a fontos kulturális szerepű akadémiát minden szükséges kellékkel , ezt azzal kell viszonoznia , hogy az eddiginél teljesebben kell beilleszkednie a magyar művelődés organizmusába. Az új épületben a tanítás czéljaira szolgáló helyiségeken kívül lesz egy hangverseny terem , a mely nemcsak intézeti, hanem egyéb hangversenyek tartására is alkalmas lesz.


A másik nagyobb szabású fővárosi új épület, melyet mai számunkban képben bemutatunk, a Gresham biztosító-társaság palotája a Ferencz József-téren , hatalmas , nagy modern bérház , három szabad homlokzattal a térre, a Mérleg –utczára és a Zrinyi-utczára. Budapest legszebb pontján áll s egyike a legnagyobb fővárosi bérházaknak.

 

Helyén még nemrég a Nákó grófi palota állott, a régi pesti Duna-sor egyik legelső palota-szerű épülete, melyet annak idején mint a pesti nevezetességek egyikét emlegettek. A város fejlődése avulttá tette a mult század elei pesti építkezésnek ezt az érdekes emlékét is, , a bontó csákány alá került, hogy helyet engedjen még nagyobb s a mai izlésnek és kényelemnek jobban megfelelő utódjának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Gresham társaság palotája a Ferenc József téren A dunaparti Nako-palota bontása
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98