Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

A czigányügy rendezése

Most tették közzé a szeptemberben Pécsett tartott országos gazdakongresszus iratait. Ezek között különösen figyelemreméltó és aktuális Hertelendy Ferencz nyugalmazott főispán, főrendiház tag előadása a czigány-ügyről. Hertelendy, a ki már 1901-ben, mint országgyűlési képviselő a törvényhozásban is sürgette ennek az égető kérdésnek a rendezését, ebben az előadásában nemcsak tanulmányainak értékes eredményét foglalta össze, hanem konkrét javaslatokat is tesz az ügy megoldására.


Az előadás bevezető része vázolja azt a kivételes helyzetet, a melyet a vakmerő, portyázó kóborczigányság teremtett a maga számára. Adót nem fizet, gyermekét nem taníttatja, nem katonáskodik, fegyverhasználati jog nélkül fölfegyverkezve jár; a más földjén tart lovat s más portáján lakik, illetősége nincs, az anyakönyvben különböző neveken szerepel; lop, rabol, gyilkol; a vészben elhullt sertést nemcsak megeszi, hanem annak eszközével az egészséges sertésekre is szántszándékkal átviszi a betegséget, hogy szüretje legyen az ingyenpecsenyében.


Ilyen állapotok sehol a művelt világon nincsenek. Épen az emberség, a jogegyenlőség követeli, hogy a kóborczigányokra is kiterjeszszék mindama törvényeket, a melyek az ország minden más polgára kötelezők. Foganatosítani kell ugyanis velük szemben a községi törvény ama rendelkezéseit, a melyek a hatósági fölügyeletre, az illetőségre és a költözködésre vonatkoznak, érvényt kell szerezni a toloncz-szabályoknak, a köteles iskoláztatásról szóló törvényeknek, a gyermekek gyógyításáról intézkedő törvényes rendelkezéseknek, s ama hatósági jognak, mely szerint megszüntethető az apai hatalom, ha az apa gyermeke tartását és nevelését elhanyagolja, vagy erkölcsösségét, avagy testi jólétét veszélyezteti.


Hivatkozik még a tanulmány az elhagyott gyermekekről szóló törvényekre és az sürgei, hogy mindezeket az intézkedéseket a kóborczigányokkal szemben energikusan foganatosítsák. Kétségtelen, hogy a kóborczigányok gyermekeik tartását, nevelését teljesen elhanyagolják, anyagi és szellemi jólétük előmozdítására mitsem tesznek, úgy, hogy e gyermekek föltétlenül és örökre elvesznek az állam s a társadalom számára.

 

Épen az emberiesség követeli, hogy e gyermekeket kimentsék az anyagi, szellemi és erkölcsi nyomorból s a bűnök fertőjéből. El kell tehát őket venni szüleiktől s állami nevelésben kell őket részesíteni. Határidőt kell kitűzni az említett összes törvényes rendelkezésnek, a kóborczigányokkal szemben való érvényesítésére s ez által számuk apadni fog, mert tüstént szabadabb hazát keresnek vándorösztöneiknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gyilkos gépmunkás Gyilkos gépmunkás
Ifj. Vájó András huszonnégyéves gépmunkás egy gyárban dolgozott...
A balkezesség, az állatok oldalassága A balkezesség, az állatok oldalassága
Összefüggésben lehet ez a jobb szem vezetőszerepével is. A jelenség...
Fényképezés telefonon keresztül Fényképezés telefonon keresztül
Szinte hihetetlenül hangzik. Hát hogyne! A fényképezés eddig ismert...
Messzemenő feladatok várnak az Ipari Jelzálogintézetre
Az Ipari Jelzálogintézet működésével beigazolta, hogy rendkívüli...
Cellofán, alkálicellulóze Cellofán, alkálicellulóze
A cellofán egyik legértékesebb tulajdonsága az átlátszóság. A...
Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai Kupából Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai...
Újpest – Ambrosiana 3:1 (1:0) Vasárnap délután 12.000 néző...
A tőzsdeforgalom szabályozása A tőzsdeforgalom szabályozása
A tőzsde reformja a következő hónap elején életbe lép és ezzel a...
Az oláh püspökök Apponyinál Az oláh püspökök Apponyinál
A görög-keleti román püspöki kar küldöttséget menesztett Metianu...
BTC – UTSE 1:1 (1:1) BTC – UTSE 1:1 (1:1)
Az első negyedórában a BTC robosztus csatárai nagyszerűen gázolnak át...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98