Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | December

A czigányügy rendezése

Most tették közzé a szeptemberben Pécsett tartott országos gazdakongresszus iratait. Ezek között különösen figyelemreméltó és aktuális Hertelendy Ferencz nyugalmazott főispán, főrendiház tag előadása a czigány-ügyről. Hertelendy, a ki már 1901-ben, mint országgyűlési képviselő a törvényhozásban is sürgette ennek az égető kérdésnek a rendezését, ebben az előadásában nemcsak tanulmányainak értékes eredményét foglalta össze, hanem konkrét javaslatokat is tesz az ügy megoldására.


Az előadás bevezető része vázolja azt a kivételes helyzetet, a melyet a vakmerő, portyázó kóborczigányság teremtett a maga számára. Adót nem fizet, gyermekét nem taníttatja, nem katonáskodik, fegyverhasználati jog nélkül fölfegyverkezve jár; a más földjén tart lovat s más portáján lakik, illetősége nincs, az anyakönyvben különböző neveken szerepel; lop, rabol, gyilkol; a vészben elhullt sertést nemcsak megeszi, hanem annak eszközével az egészséges sertésekre is szántszándékkal átviszi a betegséget, hogy szüretje legyen az ingyenpecsenyében.


Ilyen állapotok sehol a művelt világon nincsenek. Épen az emberség, a jogegyenlőség követeli, hogy a kóborczigányokra is kiterjeszszék mindama törvényeket, a melyek az ország minden más polgára kötelezők. Foganatosítani kell ugyanis velük szemben a községi törvény ama rendelkezéseit, a melyek a hatósági fölügyeletre, az illetőségre és a költözködésre vonatkoznak, érvényt kell szerezni a toloncz-szabályoknak, a köteles iskoláztatásról szóló törvényeknek, a gyermekek gyógyításáról intézkedő törvényes rendelkezéseknek, s ama hatósági jognak, mely szerint megszüntethető az apai hatalom, ha az apa gyermeke tartását és nevelését elhanyagolja, vagy erkölcsösségét, avagy testi jólétét veszélyezteti.


Hivatkozik még a tanulmány az elhagyott gyermekekről szóló törvényekre és az sürgei, hogy mindezeket az intézkedéseket a kóborczigányokkal szemben energikusan foganatosítsák. Kétségtelen, hogy a kóborczigányok gyermekeik tartását, nevelését teljesen elhanyagolják, anyagi és szellemi jólétük előmozdítására mitsem tesznek, úgy, hogy e gyermekek föltétlenül és örökre elvesznek az állam s a társadalom számára.

 

Épen az emberiesség követeli, hogy e gyermekeket kimentsék az anyagi, szellemi és erkölcsi nyomorból s a bűnök fertőjéből. El kell tehát őket venni szüleiktől s állami nevelésben kell őket részesíteni. Határidőt kell kitűzni az említett összes törvényes rendelkezésnek, a kóborczigányokkal szemben való érvényesítésére s ez által számuk apadni fog, mert tüstént szabadabb hazát keresnek vándorösztöneiknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Basch Ferenc beszéde a német népcsoport télisegély-akciójának megnyitásán Basch Ferenc beszéde a német népcsoport télisegély-akciójának...
Vasárnap délelőtt a Zeneakadémia nagytermében gyűltek össze a...
Mi okozza a közellátást? Mi okozza a közellátást?
Régi tapasztalat, hogy a huzamos és tartós közeli munka, mint az...
Világszerte olcsóbbodott a megélhetés Világszerte olcsóbbodott a megélhetés
A nemzetközi konjunkturakutató intézet érdekes adatokat tesz közzé a...
Eötvös Zoltán részt vesz a világbajnokságban is Eötvös Zoltán részt vesz a világbajnokságban is
Vasárnap délelőtt szélcsendes időben, páratlanul kitűnő jég várta...
Háborús szőlőkötözés Háborús szőlőkötözés
Egy uj anyag: az ugynevezett szőlőkötöző papirzsineg került...
140 milliós kölcsön Magyarországnak 140 milliós kölcsön Magyarországnak
Az utóbbi hetekben egész Közép-Európában s igy nálunk is...
Igy dolgozik a légvédelem Igy dolgozik a légvédelem
A Csatorna partján felállított légvédelmi figyelőőrsnek éppen...
Egyházművészeti kiállítás
Az egyházművészeti tanács rendezte, első Egyházművészeti kiállítás a...
A gyógyító és a pusztuló sugárzás - Százezer beteg meggyógyul s az orvos meghal A gyógyító és a pusztuló sugárzás - Százezer beteg meggyógyul s az...
Negyven esztendővel ezelőtt, mikor Röntgen, a híres német fizikus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98