Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

Az első magyar tornászbajnokság

Budapest, 1907. deczember hó 27-én.


Már ezelőtt 13 évvel propagáltuk a tornász-bajnokság eszméjét. E hosszu idő leforgása alatt ebbeli nézetünk nem változott s időközben is megragadtuk az alkalmat, hogy a modern versenytornázás megkedveltetése és népszerűsítése érdekében a bajnoki versenyek megvalósítását sürgessük.


A BTC., MTK., Postás, a BBTE. a legnagyobb hazai tornaegyesületeink, a vidéki egyesületek képviseletében benevezett Szegedi Torna Egylet pedig hazánk egyik legrégibb sporttestülete.


Valamennyi benevezett egyesület csapata pompásan elkészült a versenyre. Az egyéni versenyzők pedig nagyszerű tudásuknak kifejtésével emelték a bajnoki versenyek színvonalát.

 

A csapatverseny győztese a Budapesti Torna Club lett. Az 1907. évnek bajnokcsapata a magas nyujtón kitűnően iskolázott tornászokból áll s különösen Kmetykó János csapatvezető és Szűcs Vilmos tökéletes tudással elősegítették a csapat győzelmét. Az egyéni bajnokság győztese Erődy Béla (Bp. Posta- és Távirda Tisztviselők Sport-Egyesülete) lett. Erődy régi tornász, kinek technikai tudását, bámulatos energiáját és páratlanul plasztikus testtartását már sokszor méltattuk. Kétségtelen, hogy Erődy a legméltóbb a büszke bajnoki czím viselésére. Nagyszerűen dolgozott a Szegedi Torna Egyesület kitűnő csapata, mely nagy figyelmet keltő munkájával az első tornásztestületek közé küzdötte fel magát e versenyen.


A bírói tisztet a csapat-versenyeknél Szuffka Manó, Bahn Ferencz és Ujhelyi Sándor, az egyéni versenyeknél Galambos Ede, Bábel Rezső és Hellmich Ottó nagy körültekintéssel és páratlanul töltötték be.


A verseny rendezését mintaszerűen bonyolította le a magyar tornaügy világszerte ösmert triumvirátusa: Bély Mihály, Iszer Károly és Maurer János. A társadalom érdeklődésének felkeltésén maga a MOTESz agilis elnöke, Nagy Emil dr. országgyűlési képviselő buzgolkodott, kinek főérdeme, hogy a parlament vezéreinek figyelmét is felhívta a bajnoki tornaverseny jelentőségére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98