Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

Kis gazda rovat

Hordó, mint füstölőkamra

Sok németországi kisgazdaságban sikeresen alkalmazzák a hordót a hús füstölésére.
E czélra egy jókora nagyságú, ócska vagy értéktelen hordót vesznek, melynek felső részébe a rajzunk alsó részén látható s horgokkal felszerelt keresztfát a) erősítenek, alól pedig a hordó oldalán kis ajtót vágnak.

A tüzet valami ócska vas edényben gyújtják, aztán a hordót ponyvával befödik, hogy a füst el ne illanjon. Ezen egyszerű készség segítségével állítólag szépen meg lehet a húst füstölni. 


A zsír kifőzése

Beállott a disznóölések ideje s az egész évre szükséges zsírt is kiolvasztja a gondos gazdasszony.
Ámde olvasztás és olvasztás közt nagy különbség van s hogy a zsír jó, tiszta ízű legyen, nagyon sok függ annak a kifőzésétől, illetőleg kiolvasztásától.

Hogy tehát a legjobb ízű zsírra tegyünk szert, így bánjunk az olvasztással:
az olvasztás előtt mintegy negyed kilónyi darabokra vagdalva a szalonnát, vagy hájat, forró vízbe hányjuk körülbelül csak annyi időre, a mennyi idő alatt a híg tojás megszokott főni. Ekkor kiszedjük és kiengedjük hülni s aztán kiolvasztjuk.

A ki még finomabb zsírra akar szert tenni, a mely akár vaj gyanánt is használható, - az így tegyen:
öntse a mondott módon kiolvasztott zsírt azon forrón, egy hideg vízzel telt tágas, tiszta faedénybe,- miközben azonban felette óvatosan járjon el, mert a zsír erősen serczegni szokott, miért is szemére, kezére vigyázzon az ember.

A víz az edényben a szélétől legalább jó arasznyira legyen.
A vízbe öntött zsír előbb leül, miközben átmosódik s úgy jön fel megint a felszínre a hol megalszik. 

Nagyon jó még a zsír izére nézve, ha olvasztáskor, minden öt kilo zsírra, körülbelül fél liter jó, tiszta tejet öntünk s aztán ezzel együtt olvasztjuk ki. Hogy a bélzsiradékot a finom zsírnak nem szabad közé olvasztani, azt mondani sem kell. 


A debreczeni kolbász készítése

Országszerte híres a debreczeni kolbász, minélfogva most a disznóölések általános idején nem lesz érdektelen, ha ismertetjük ezen kolbász készítési módját.

A kolbászok íze és zamatja, a hozzájuk használt fűszerektől is függ ugyan, de ezeken kívül nagyon fontos az, hogy milyen kövérségű húst használunk és hogy milyen nagyságú darabokra vágjuk a tölteléket.

Ha nagyon sovány húst veszünk a kolbászhoz és azt túlságos apróra megvágjuk, vagy épen megőröljük, akkor magyar izlés szerint nem jó lesz a kolbász. Mert nálunk – kivéve természetesen a kiveendőket – a gorombábbra vagdalt töltelékű kövér vagy félkövér húsból készült kolbász tetszik leginkább.

Ilyen a debreczeni kolbász is, mely következő módon készül:
az 1/3 rész kövéressel kevert kolbásznak szánt húst, először is valamely asztalon diónyi nagyságú darabokra vagdaljuk, majd teknőbe téve, jó éles késsel, folytonos forgatás közben lencsényi, borsónyi darabokra metéljük. Igy nem vész el a hús zamatja. Ezután kellőkép megsózva a húst, megborsoljuk, vagy apróra vagdalt fokhagymával keverjük s a jól megtisztított bélbe beletöltjük.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Rutének segélyezése Rutének segélyezése
A költségvetési vita közben, az ország északkeleti részében,...
A Nemzeti Szalon tavaszi kiállitása A Nemzeti Szalon tavaszi kiállitása
Február 22-ikén megint új tárlat nyílt meg a Nemzeti Szalon...
Érdekes kopasztási mód Érdekes kopasztási mód
Romániának egyik vidékén a ludakat nem kopasztják, t.i. a ludak...
A tavasz bevonulása Európába 6. A tavasz bevonulása Európába 6.
A legelső növényeknek örülünk a legjobban; ezeket még azok is...
Felfedezték az Istenek eledelét Felfedezték az Istenek eledelét
Istenek eledele? Nem a görög hitregék isteneinek eledeléről van most...
Perlmutter Izsák - 1866-1832
A napokban elhunyt Perlmutter Izsák egyik vezető egyénisége volt...
Hárommillió pengő értékü gyümölcsöt és zöldséget exportáltak az ország legnagyobb gyümölcs- és zöldségpiacáról Hárommillió pengő értékü gyümölcsöt és zöldséget exportáltak az...
Minden korábbit felülmuló forgalmat bonyolitott le az idén a...
Négy helyen törtek be szombaton az elsötétités alatt Négy helyen törtek be szombaton az elsötétités alatt
Szombaton éjjel négy betörés történt a fővárosban, valamennyi az...
A háború A háború
A balkáni szövetségesek további előhaladása, a törökök folytonos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98