Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

A Mars vizéről

A hires amerikai csillagász Lowell a Marson levő állítólagos vizre vonatkozólag végzett megfigyeléseit összegezte, melyekből néhányat felemlítünk.

Ellentétben a Földdel, a Marson valószinűleg vizhiány van s vélt lakói kénytelenk a sarki viztartókat igénybe venni. A Mars elméleti lakói létöket a sarki hómezők olvadásának, továbbá annak a különös csatorna rendszernek köszönhetik, mely a viztömegeket a sarkoktól az egyenlítő vidékeire viszi szét.

Lowell állítólag megfigyelte, hogy az évente beálló hóolvadáskor miként folyik a víz a déli sarktól a számos csatornákban tovább és hogy ennek következtében miként fejlődik ki a vegetatio a Mars felületén. Viz felszabadulásával gondolta Lowell megmagyarázhatni a Marsfelület elsötétülését, mely a nagy délsarki hómezők szélén kezdődik és mindjobban kiterjed, minél előbbre halad az évszak.

A sötét rész kékes színeződése, továbbá az a körülmény, hogy ez rögtön a hóolvadás után következik és később ismét eltűnik, megerősítik Lowellt állításában. A legszínesebb helyek, az ő felfogása szerint, a víz lemélyebb helyeit jelölik; hogy azonban e mélységek nem valami nagyok kitűnik abból, hogy későbben teljesen eltűnnek. Ez utóbbi megfigyelés egyrészt arra látszik mutatni, hogy a Marson a csatornákon kívül nincsen más jelentékenyebb víztartó; másrészt közelfekvő a gondolat, hogy hova lesz a víz, ha a Mars felvilágosulása beáll.

Ez rendesen úgy történik, hogy egyes helyek barnászöld, mások sárgás színeződést mutatnak. Lowell abban a nézetben van, hogy a barnászöld szint vegetatio előbukkanása okozza, mely az odavezetett viz egy részét leköti, a nélkül, hogy azt mi észrevehetnénk. Hogy a vegetatio zöld szine minden további nélkül átmehet sárgába kézen fekvő dolog. Ezzel azonban a Mars felületének különféle szineződése is meg van magyarázva, melyek egyrészt a viz jelenlétének, másrészt a vegetatiónak következménye.

A mi Földünkön is, gondolja Lowell, ha azt madártávolból néznénk, észlelhető volna színváltozás; bizonyos évszakokban látnánk, hogy zöld bevonat terül el az aequartól a sarki regio felé. A szineződés iránya itt azonban éppen ellenkező lenne, mint a Marson. Ennek a két csillag közti különbség az oka.

A vegetatiónak a Marson a sarkokon kell kezdődnie, mert a hóolvadás ott következik be, s mert a szükséges levezető csatornák innen indulnak az egyenlítő felé. Hogy ez utóbbi csakis mesterséges úton történhet, biztosra veszi Lowell, mert a viz olyan folyást követ, melyet a külső hatások nem okozhatnak; mert hogy úgy mondjam, hegynek felfelé folyik.

A Marslakók tehát nemcsak arra voltak képesek, hogy hosszú, több mérföldre nyuló csatornát építsenek, de arra is, hogy magukat olyan készülékekkel lássák el, melyek technikailag nem vihetők egyszerűen keresztül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Habsburg-arcz A Habsburg-arcz
Függetlenül az akarattól, öröklődik át a családi vonás a...
Bethlen István Debrecenben mondott beszédet Bethlen István Debrecenben mondott beszédet
Bethlen István gróf miniszterelnök felesége társaságában és negyven...
A VAC háziversenye A VAC háziversenye
Élénk érdeklődés mellett folyt le vasárnap a Rudasfürdőben a VAC...
A franciák folytatják előrenyomulásukat A franciák folytatják előrenyomulásukat
Félhivatalosan kiadott közvélemény többek közt ezeket mondja: amig a...
A skótok királya
Mikor letesszük a könyvet, még egy ideig tömjén és szentelt gyertya...
Elektromosság gerjesztődése zöld levélben
A. D. Waller kisérleti vizsgálatokat tett annak megállapítására,...
A bécsi hockey bajnokság A bécsi hockey bajnokság
A bécsi hockey bajnokság is befejezést nyert. A bajnokságot, - mint...
Orosz kormányrendelet a Kölniviz és a denaturált szeszivók ellen
A "Times" jelenti Pétervárról, hogy az orosz kormány mindent elkövet...
A svéd Björnborg megjavította a 200 méteres gyorsúszás európai rekordját A svéd Björnborg megjavította a 200 méteres gyorsúszás európai...
Nagyszabású úszóversenyt rendeztek Berlinben, amelyen a német úszókon...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98