Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

Santos Dumont léghajója

Az ember már jóideje hatalmába ejtette a szárazföldön kívül a vizet is és most minden törekvésével azon van, hogy a levegőt is meghóditsa.

Ez a vágya még nem teljesült, mikor a Montgolfier testvérek a léghajót föltalálták: ugyan már tudott röpülni, de nem kénye-kedve szerint. A léghajót a szél szeszélye oda hajtja, ahová neki tetszik. Ezen a bajon már régóta szerettek volna segiteni a tudósok, akik mind nagyobb hévvel kutatnak a léghajó kormányozhatóságának titka után.

Ezek a tudósok már a vizsgálatok első idejében két pértra szakadtak. Az egyik azt vallja, hogy a röpülőgép kérdését csak léghajóval kapcsolatban lehet megoldani, vagyis olyan anyaggal, amelykönnyebb, mint a levegő.

Ezekkel ellentétben a másik párt emberei azt állitják, hogy az ilyen könnyü testek nem állhatnak ellen a légáramlatoknak és azért röpülőgépüket ugy akarják megszerkeszteni, hogy az semmiféle léggömbbel ne álljon kapcsolatban.

Az ilyen repülőgépek a madarak repülését veszik mintául; szárnyaik vannak, melyeket a motor hajt.

Az egyik párt vezére Zeppelin gróf, aki szivar alaku léghajójával mult év októberében igen sikerült fölszállást rendezett. A másik párt legkiválóbb tudósa Santos Dumont, aki saját találmányu repülőgépével legutóbb nagy sikerrel szállt föl a levegőbe.

Ezt a fölszállást, amely a párisi városliget egyik óriási térségén történt, ábrázolja mai számunkban bemutatott fénykép-fölvételünk. Santos Dumont léghajója kerekeken nyugvó szerkezet, amelyen egy 50 lóerejü villamos motor két vászonból készitett szárnyat és egy csavarszerü kormányt hajt.

Az egész gép 300 kilogramm sulyu. Santos Dumont ezen felszállása alkalmával 220 mternyi utat tett meg a levegőben, a földtől mintegy 3-5 méterny magasságban. Ezzel a kisérletével a derék feltaláló elnyerte a párisi léghajósegylet által kitüzött tiszteletdijat, egy 300 frank értékü mütárgyat.

Erre ugyan Santos Dumont nem szorult, mert dusgazdag ember, aki már eddig is százezreket költött vizsgálataira és nagy vagyonát ezentul is arra fogja forditani, hogy világszerte föltünést keltett találmányát tökéletesitse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98