Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

Léghajószerencsétlenség Hajduböszörményben

Junius 21-én, pénteken reggel Hajduböszörmény felett léghajót láttak elrepülni. A léghajó üres volt és a földtől nem magasan lebegett. A lakosok üldözőbe vették, de a lecsüngő kötelet nem sikerült elérniök, mert a léghajót egy erős széláramlat tovaragadta.

 

A léghajó hosszas hánykódás után éjjel ½ 2 órakor a Hajduböszörmény határában levő nagypródi tanyán leszállott. Fekete Zsigmond a tanya tulajdonosa, a ki a tornáczon feküdt, fölébredt a suhogásra. Mintegy 10 méternyi magasságban észrevette a hatalmas léggömböt.

 

Cselédei segítségével odakötötte az erős gázszagot terjesztő gömböt egy fához. Majd lámpát vett és közelebb lépett a ballonhoz. Ebben a perczben hatalmas dördülés rázta meg a levegőt.

 

A léghajó a lámpa tüzétől felrobbant s a robbanás a körülállókat földredobta. A ruhájuk lángot fogott, de lángba borult a hatalmas tanyaépület is.

 

A robbanás zajára a szomszédok is elősiettek és a földön fetrengő emberekről leszaggatták az égő ruhákat.

 

Fekete Zsigmond, a tanya tulajdonosa, Csiha Sándor, Kiss Péter és Sajtos Imre gazdasági cselédek sulyosan megsebesültek. Török Imre és Bálint Mihály cselédek vasárnap reggelre meg is haltak a kórházban, a hová a szerencsétlenség után szállították őket.

 

A tanyaépületet nem lehetett megmenteni. Egyetlen rozoga pajta maradt épen, a többi épület a benlévő állatokkal, gabonával együtt porig égett. Maga a gömb is a lángok martalékává lett, csak egy húsz méternyire fehér-sárgás gummivászon burok maradt belőle.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98