Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

Trösztök az iparban

Műselyem-tröszt

A Chardonnet-rendszer szerint dolgozó gyárak már hosszabb idő óta tárgyalásokat folytatnak szorosabb szövetségbe lépés végett.

A tervezet már elkészült s az a gyárak kötelékének bizottsága elé került, mely a tervezet tartalmát erősen titkolja ugyan, mindazonáltal arra nézve a következő hírek jutottak nyilvánosságra:

Egy uj részvénytársaság létesíttetik, mely az összes Chardonnet-féle műselyem-gyárakat átveszi. 

Kárpótlásul a létező műselyemgyárak részvényekben a következő összegeket kapják:
a frankfurti, a besanconi és tuleizei egyenkint 6.5 millió frankot, a magyarországi (sárvári) gyár 3 millió frankot, a paduai és párizsi 1-1, végül az amerikai egy fél milliót. Ilyen módon a gyárak közt 25 millió frank névértékű részvény osztatnék fel.

Az uj társaság részvénytőkéje 30 millió frankban lesz megszabva, amihez még 5 millió frank elsőbbségi kötvény járul. A fennmaradó 10 millió frank az átveendő készletek és nyersanyag árának kifizetésére fordíttatik. 


Hajlított fabutorgyárak trösztje

Már megemlékeztünk arról, hogy a magyar és az osztrák hajlitott fabutorgyárak egy vállalatba tömörítése iránt a Magyar általános hitelbank és az Oesterreichische Kreditanstalt égisze alatt tárgyalások folynak.

Ezek a tárgyalások oly előrehaladott stádiumban vannak, hogy a tröszt előreláthatólag nemsokára létrejön. Két külön részvénytársaság alakittatik, melyek közül az osztrák 7 gyárat, a magyar pedig 6 gyárat fog felölelni. Az osztrák társaság alaptőkéje 4 millió, a magyaré 2 1/2 - 3 millió K lesz. A tröszt főfeladatául a kiviteli üzlet ápolását tekinti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tröszt
Szabóné Fricska Anna

Különböző együttműködési formákban óriás vállalatok jönnek létre azzal a céllal, hogy piacot uraló gazdasági helyzetet teremtsenek önmaguk számára, vagy korlátozzák a piaci versenyt. Ezek a monopolszervezetek; a tröszt az együttműködési forma jellemzői alapján a monopóliumok egyik típusa.


A tröszt a szövetkező vállalatok teljes összeolvadására épül (azaz jogi önállóságukat elveszítik). A tagok korábban a gazdasági élet azonos vagy egymással összefüggő területén működtek.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az első műselymet Louis Hilaire de Chardonnet (1839-1924) francia nemes és természettudós állította elő Magyar Bútor Ipar Társaság áruháza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98