Dtum
Login with Facebookk
1907 | Május

Új fejő-gép

Az emberiség egészsége szempontjából az egészségtan egyik legfontosabb feladata a betegségokozó csirától mentes, illetve abban szegény tej előállítása. Hiszen tudvalevő, hogy a nagy gyermekhalandóságot főként a tisztátlan és romlott tej használata okozza. A tej pedig annál hamarább romlik, minél kevesbbé tiszta.

Már pedig ma az is fontos, hogy a tej elálljon romlatlanul hosszabb ideig, hiszem a mig a nagy városban a fogyasztóhoz jut, hosszabb idő telik el, nem úgy, mint régen a hol majd minden háznál volt friss tej.

A jó, egészséges tej első feltétele természetesen az egészséges tehén, de ehhez még tiszta istálló és kezelés is szükséges. Ma az igazán helyes fejésnél a tehén mintegy kötőt kap, a tehén farkát lekötik, hogy a tejhez semmi piszok ne juthasson s a fejőnek a kezeit úgy meg kell mosnia, mint valami sebésznek az operatio előtt.

Persze ezt a falun mindenütt nehéz elérni, azért törekszenek arra, a tisztábban tartható gépek végezzék a fejést. Másrészt azért is fontos, mert manapság a jó fejő-munkás ritka s így nagyon meg kell fizetni, meg a szeszélyeit is el kell tűrni.

Ezért nagyobb tejgazdaságokban mindinkább elterjednek a fejő-gépek; az Uránia 1904. évi folyamában leírtuk (231.1.) a Yersey-farmon használt villamos fejő-gépet, most pedig olyan kisebbet ismertetünk meg, a melyet kézierővel hajtani s olcsóságánál fogva kisebb gazdaságban is használható.

Az új gép „Revalo” néven került forgalomba s mint a képen is látható 4 kis szivattyúból áll, melyek a tehén egy-egy csecsbimbójára illeszthető, összesen tehát 4 kis edénynyel vannak kaucsuk cső által összekötve. Használatkor a szivattyúkat mozgató kereket forgásba hozzák s sorban egymásután ráillesztik a tejszivó edényeket a bimbókra.

A szivattyúk úgy vannak berendezve, hogy nem mind egyszerre szívnak, hanem felváltva, mint a fejésnél szokásos. A kiszívott tej a csöveken át a tejes kannába jut. Ha valamelyik szívóból nem jön többé tej, azt leveszik, hogy a tehenet kiméljék. A gép állítólag gyorsan működik, de természetesen használat után alaposan át kell öblíteni tiszta vízzel s általában tisztán kell tartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Revalo fejőgép A Revalo fejőgép használatban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98