Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

Mikszáth Kálmán legújabb könyve

Most, hogy eljutott irodalmi termékenysége tetőpontjára, Mikszáth Kálmán szeret egy kicsit kaczérkodni az öregséggel-könyvei czímében. "Öreg szekér, fakó hím", "Mikor a mécses már csak pislog", voltak pár év előtt megjelent novellás könyveinek czímei s most is ilyen öregeskedő, de nagyon ritmikus és hangulatkeltő czímet adott új könyvének: "Világít este a Szentjánosbogár is."

 

A könyv és czíme közt aztán érdekes ellentmondást érzünk, a mely tán még erősebbé teszi hangulatát. Mert az bizonyos, hogy a mese sohasem buzgott érdekesebben, az ötlet sohasem pattogott frissebben s a humor sohasem csillogott színesebben Mikszáth vénájában, mint ma.

 

Felfogása a világról, emberekről teljesen kiforrott, megmélyült, szatírája talán kevésbbé éles, mint egykor volt, de annál mélyebb forrásokból, a dolgok kapcsolatainak annál mélyebb megértéséből fakad. Régi jókedvébe belevegyűl már egy kis melancholia is, a mely rendkívűl művészi hatásúvá teszi humorát.

 

Mesélő, adomázó kedve teljesen ép, de mesélő művészete oly vonásokkal gazdagodott, a melyek tökéletes nagyságában mutatják nekünk Mikszáthot, mint irodalmunk legnagyobb elbeszélőinek egyenrangú társát. A mi pedig az előadás közvetlen báját és természetes plasztikáját illeti, ebben Mikszáth prózája, a hogy ma élvezzük, Jókai után is jelentékeny fejlődést jelent.

 

Azt a nyolcz elbeszélést, a melyet most új kötetében összefűzött, olvastuk, mikor először jelentek meg lapokban, túlnyomó részben a "Vasárnapi Ujság"-ban, s most újra elolvasva mind újabb és újabb szépségeik tűnnek elénk.

 

Mindnek megvan a maga külön varázsa, az egyikben a gondtalan vidám adomázó kedv ragad magával, a másikban az ötletes, könnyed, közvetlen előadás mögött rejtőzködő komoly, megható alaphang, a harmadikban az élet dolgainak megértésén alapuló mély humor és így tovább.

 

De valamennyiben van valami közös: az elbeszélés mögött ott látjuk az írót magát, a mint szelleme magaslatáról letekint az alatta elterülő világba, mindent a maga helyére, a neki megfelelő távlatba helyez és mindent átfoglal páratlanul biztos ítéletének erejével.

 

Mikszáthnak épen egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy sohasem merül el témáiban s alakjaiban, sohasem elegyedik közéjük, hanem mindig fölöttük áll, a honnan pontosan láthatja minden mozdulatukat, környezetükhöz való viszonyuknak minden apróságát. Ezért tud olyan biztos kézzel rajzolni s ezért tudja annak, a mit elmond, megadni a látott dolog illuzióját s ezért van, hogy a mit ő nekünk elmondott, az úgy áll a lelkünk előtt, mintha a magunk szemével láttuk volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Bartók Béla II. vonósnégyese Bartók Béla II. vonósnégyese
Középszerű tehetségek fejlődése, ha van, rendesen a bonyolultság,...
A vezérek kora A vezérek kora
Soha még annyi vezér nem volt, mint manapság! Friedrich is vezér, Pók...
Rövidek Rövidek
Hangoztatta, hogy a birodalom halálos bolsevista veszélyben lebegett...
Farkas Antal Jama - fotós Farkas Antal Jama - fotós
Az elbizonytalanodás tisztító állapota - részletek a Fény - a halál...
Bulgária összeomlása
A Balkán az egész világháború során mellékhadszíntérnek számított,...
Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen
Jóllehet, még e pillanatban nincsenek amerikai jelentések arról, hogy...
Szerencsétlenség egy építkezésnél... Szerencsétlenség egy építkezésnél...
A mult héten nagy szerencsétlenség történt Budán, egy retek-utczai...
Beszélgetés Sepcián Józseffel, akinek a legtöbb sánsza van Bali Mihály örökére Beszélgetés Sepcián Józseffel, akinek a legtöbb sánsza van Bali...
Megírták a lapok, hogy az állami hóhéri állásra 21 pályázó...
Vádak egy milliomos fakereskedő ellen Vádak egy milliomos fakereskedő ellen
Emlékezetes még a Hevesi fakereskedő cég által elkövetett nagyszabásu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98