Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

Keresztessy emlékverseny

A legnagyobb magyar mester emlékezetére rendezett vívóverseny három napi küzdelem után vasárnap eldőlt.

 

A szép tiszteletdíjakkal dotált verseny nagyon sok vívót gyűjtött össze, bár számos olyan vívónk is hiányzott, kik már más versenyeken jelentős sikert értek el. Igy a Budapesti Budai Torna Egylet kitűnő vívógárdája egyáltalában nem képviseltette magát.

 

A verseny győztese Halász Gyula lett, ki első klasszisu vívó, - de győzelmét nem tarthatjuk mégse reálisnak. A verseny rendezése ugyanis sportszempontból minden várakozáson alul maradt s igazán nem volt méltó a nagy magyar mester emlékére.

 

A kardverseny döntő küzdelme a Tisztviselők Egyletének nem eléggé tágas helyiségében folyt le. A közönség teljesen tulzsufolta a helyiséget, ugy, hogy a vívók az emelvényhez csak a közönséggel vívott harczok után férkőzhettek. A világítás nem volt megfelelő s a podium nem volt egyenletes. Mindez annyira elkeserítette a versenyzőket, hogy már-már azon ponton voltak, hogy a küzdelmet abbahagyják s a verseny elhalasztását kérik. Természetesen, hogy ily körülmények között az eredmény nem volt reális, amihez még a versenybíróság némely tagjának téves elbírálása is hozzájárult. Sőt egy ízben a versenybíróság ítélkezésével a nyugodt és előkelő közönség is tüntetőleg ellentétbe helyezkedett.


A verseny eredménye a következő volt:


Tőrvívás.
1. Békéssy Béla (Borsody és Santelli tan.)
2. Lestyánszky Dezső (Arlow, Toricelli és Santelli tan.)
3. Filotás Ferencz (Borsody tan.)
4. Szántay Jenő (Arlow és Santelli tan.)

Másodosztályu kardvívás.
1. Pajzs Pál (Rákossy és Santelli tan.)
2. Király Jenő (Horváth tan.)

Elsőosztályu kardvívás.
1. Halász Gyula (Arlow, Toricelli és Santelli tan.)
2. Békéssy Béla (Borsody és Santelli tan.)
3. Mészáros Ervin (Halász, Santelli és Rákossy tan.)
4. Krencsey Géza (Arlow és Santelli tan.)
5. Fuchs Jenő dr. (Rákossy tan.)
6. Nagy Valér dr. (Santelli tan.)
7. Darányi Gyula (Arlow tan.)
8. Filotás Ferencz (Borsody tan.)


A tiszteletdíjakat a zsűri következőképpen osztotta ki: Halász Gyula kapta a Keresztessy emlékserleget, Békéssy Béla a honvédelmi miniszter díját, Mészáros Ervin kapta Hadik Barkóczy Endre gróf tiszteletdíját, Krencsey Géza a hadügyminiszer díját, Lestyánszky Dezső a székesfőváros díját, Fuchs Jenő dr. a Fővárosi Vívó Club tiszteletdíját, Filotás Ferencz kapta Hajós József díját, Darányi Gyula a M.A.C. díját, Hoffer László a legjobb eredményt elért vívónak szánt tiszteletdíjat Pajzs Pál, Nagy Valér, Karossa Eörs és Bányász Jenő kaptak még tiszteletdíjat.


Az O.V.Sz. három tagja Mészáros Ervin, Fuchs Jenő dr. és Darányi Gyula indultak a versenyben s mindhárman helyezve voltak s hogy a legelső helyről leszorultak, az csak a fentjelzett körülményeknek tudható be s annak, hogy a zsűri már a rossz világítás miatt sem felelt meg a beléhelyezett bizalomnak.

 

Feltűnést keltett továbbá, hogy Gerentsér László kolozsvári mester jeles tanítványai már a minősítési küzdelemben lepontoztattak s Toricelli mester tanítványai a körvívásban jelentős eredményt el nem értek. Előnyösen mutatkoztak be a versenyen Horváth Sándor mester tanítványai Király, Szinte és Dermár.


Szántay Jenő és Filotás Ferencz a kardversenyből visszaléptek. Résztvételük valószínűleg megváltoztatta volna a helyezés sorrendjét is.


Ha a verseny sportszerű rendezése nem is sikerült, - az utána következett lakoma rendezésével meg lehetünk elégedve. Az ünnepi beszédet Ábrányi Kornél mondotta a lakomán, majd Halász Zsiga a M.V.E. hivatalos szónoka dicsőitette a nagy magyar mester emlékét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Keresztesy emlék-vívóverseny vándordíja Dr. Nagy Béla a M.A.C. vívóosztályának elnöke, a Keresztesy emlékverseny megteremtője Lestyánszky Dezső a tőrverseny második helyezettje Filotás Ferenc honvédhuszár főhadnagy Krencsey Géza, a legalaposabban képzett vívóknak egyike. Szántay Jenő honvédhuszár hadnagy, a M.A.C. tagja. A világ legjobb amatőr kardvívói közé sorolják, a tőrverseny negyedik helyezettje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98