Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

Véres templom-avatás Csernován

A liptómegyei Rózsahegyhez tartozó Csernova község tót népe zendülésben tört ki október 27-én reggel a szepesi püspöktől templomszentelésre küldött papok ellen, a kik csendőri kisérettel jöttek. A nép a csendőröket is megtámadta s a csendőrök védekezés közben huszonnégyet lőttek. Tizenkét ember meghalt, tizenkettő veszedelmesen megsebesült. A templom fölszentelését természetesen el kellett halasztani.


A zendülés története ez: Hlinka András plébános, a kit a törvényszék izgatásért két esztendei államfogházra itélt, s a ki most, megszökvén a büntetés fogházra itélt, Morvaországban él, gyűjtést kezdett néhány évvel ezelőtt uj templom építésére. A plébánost közben eltiltotta püspöke az egyházi funkcziótól, s az államfogházba is be kellett volna már vonulnia, tehát nem várhatta meg, a míg a temploma elkészül, de megegyezett hiveinek egy részével, hogy a fölszentelést az ő kiszabadulásáig elhalasztják.

 

Most, hogy a templom elkészült, a híveknek az a csoportja, a mely nem tart Hlinkával és a többi izgatóval, megkérte Párvy Sándor szepesi püspököt, hogy a tót izgatás ellensulyozásául ő maga szentelje föl a templomot. A püspök meg akarta tudni, nem fogja-e valami botrány megzavarni az ünnepélyt, kiküldte Padulik liptófalvi esperest és Fischer rózsahegyi plébános helyettest, a kik a szolgabíróval és tizenöt csendőrrel akartak bevonulni Csernovára.

 

A fölizgatott nép utjokat állta a község határában. Kővel, doronggal, fejszével fenyegették a papokat, s a mikor a csendőrök szét akarták őket oszlatni megtámadták a csendőröket s le akarták őket fegyverezni. A csendőrök előbb a levegőbe lőttek s mivel ennek semmi hatása sem volt s helyzetük egyre veszedelmesebbé vált, kénytelenek voltak rálőni a népre. Huszonnégyet lőttek és tizenkét ember meghalt, tizenkettő pedig veszedelmesen megsebesült. A csendőröket is megsebesítették a támadók. A főispán és az alispán nyomban kivonult a veszedelem helyére; intézkedtek, hogy Kassáról és Lőcséről katonaság menjen Rózsahegyre s hogy a zendülők szétoszoljanak. Az ügyész és a vizsgálóbíró mindjárt megkezdte a vizsgálatot s vizsgálatot indított a csendőrkerületi parancsnok is a fegyver használása dolgában.


Ujabb rózsahegyi telegram ezt jelenti a zendülésről: Mikor a papok a szolgabíróval és a csendőrökkel bevonultak a faluba, a fölizgatott nép utjokat állta. Megrohanták a kocsikat s a lovakat, a melyekről leszedték a szerszámot. Mikor ezért a csendőrök szét akarták őket kergetni, megtámadták a csendőröket, a kik ez után fegyvereikhez nyultak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csernovai templom Csernova Búcsú az áldozatoktól Csernován Az áldozatok temetése Csernován Búcsú az áldozatoktól Az áldozatok temetése Csernován A kivezényelt katonaság Csernován
Cikk-ajánló
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség. Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség.
1908. dec. 27-én tartotta 7. magyar amatőr sportszövetségünk alakuló...
Kedvezmények és gazdaságosság az Államvasutaknál Kedvezmények és gazdaságosság az Államvasutaknál
Himmel Rezső államvasuti főfelügyelő „A magyar királyi...
A pénzügyminiszter beszámolója A pénzügyminiszter beszámolója
Teleszky János pénzügyminiszter kerületének székhelyén,...
Rövidek Rövidek
Amikor ők Hindenburgért ujjongnak, mintha a derék tábornagy az ő...
Drágább lesz-e a kenyér télen? Drágább lesz-e a kenyér télen?
Kevés hijján tizenkét százalékkal drágult meg a buza egyetlen hónap...
A magyar rádióüzlet igazi arca A magyar rádióüzlet igazi arca
Háromszázezer előfizetője van a rádiótársaságnak, közel egymillió...
Német jelentés a magyar csapatok teljesitményeiről Német jelentés a magyar csapatok teljesitményeiről
Katonai helyről közlik a Német Távirati Irodával: Miután a...
A király A király
Ujra egy kivételes évforduló, immár a nyolcvannegyedik, amely...
Sárga istenek, sárga emberek Sárga istenek, sárga emberek
Kelet megint divatba jött. Egymásután kerülnek a könyvpiacra az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98