Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

Bosznia és Horvátország

Stadler szerajevói érsek egyik bécsi ujságban a Boszniában élő felekezetek egymás közti viszonyáról nyilatkozik s azt hangoztatja, hogy Boszniát Horvátországhoz kell csatolni. Fejtegetésének lényege ez:


- Boszniában 700,000 szerb, 600,000 mohamedán s 400,000 katolikus él. A szerbek Szerbia felé gravitálnak s nyiltan hangoztatják, hogy Boszniát egykor Szerbiához kell csatolni. Az agitácziót Belgrádból támogatják s ez az izgatás Boszniára kétségtelenül veszedelmes. A Belgrád felé gravitáló szerbek és a monarkiához hű katholikusok között állandó a surlódás, a mely azóta fajult el, a mióta Horvátországban a szerb-horvát koaliczió a kormány élére jutott. A koaliczió ugyanis, mely Magyarországgal benső szövetséget kötött, azt remélte, hogy Wekerle és Kossuth segítségével Horvátorzsághoz csatolják Dalmácziát s így Boszniának Horvátországhoz csatolásával nem igen törődtek. Ebben az akczióban, a melynek jó vége nem lehet, különösen Supilo szerepelt, a ki a horvát országgyűlésen is kijelentette, hogy ha Boszniát nem lehet Horvátországhoz csatolni, jobb, ha Szerbiához csatolják. A dinasztiához hű boszniai katholikusok erre egyhangú tiltakozással feleltek, magam is tiltakoztam ellene s tiltakozó iratot a horvát országgyűléshez intéztük. Bosznia katholikusai egyértelemmel tiltakoznak a Szerbiába való bekebelezés ellen.

 

Bosznia Horvátország s Bosznia katholikusai Boszniának ahhoz az országhoz való csatolását kivánják, a melyhez származása, nyelve s története fűzi. Bosznia okkupálásának egyetlen oka az volt, hogy ez az ország azelőtt Horvátországhoz tartozott, mint a hogyan a régi térképek is mutatják. A katholikusok horvátoknak mondják magukat. A mohamedánok hitök miatt Törökország felé gravitálnak. Így tehát csak a katholikusok nem kapnak kellő támogatást a kormánytól. A bosnyák kormány nagyon is kisérleti politikát csinál. A kormány előbb a mohamedánokkal tartott, azután a szerbekkel, míg a katholikusok homloktérben vannak, de nagyon keveset tesznek érettök. Most leginkább paktálnak. A bosnyák kormánynak tervszerűleg kellene eljárnia. Veszedelmes dolog egyik felekezetet a másik ellen kijátszani. Így Burián miniszter legutóbb azt mondotta, egy szerb küldöttségnek, hogy a szerb a legkulturálisabb elem, a melyre támaszkodni lehet. A bosnyák katholikusok lapja ezért veszedelmes hangon támadta meg Buriánt, de a lapot elkobozták.

 

Én azonban úgy hiszem, hogy a kormány Boszniában csak a katholikusokra támaszkodhatik. Ha azonban a kormány másképen vélekedik, akkor végzetesen félreismeri a helyeztet. A bosnyák katholikusok, a mikor híre járt, hogy a király Tebinyébe jön, aláirásokat gyűjtöttel Boszniának Horvátországhoz való csatolása dolgában. Rövid idő alatt harminczezer aláírás volt együtt s még több is lett volna, ha az aláírásokat meg nem szüntetik. A király elmaradása miatt nem juthattak szóhoz a bosnyák küldöttségek sem, a melyek Boszniának Horvátországhoz való csatolását akarták kérni.


Végül még megczáfolta az érsek azt a hiresztelést is, hogy Bosznia tartománygyűlést kap. A kormány nem adhat Boszniának politikai autonómiát, mert akkor ellenségeket szerez magának. Egyházi autonómiát adhat, de politikai önkormányzatot a mostani körülmények között semmi esetre sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ünnepi szózat Ünnepi szózat
Mint mindig, a gyáripar ezuttal is, hagyományaihoz hiven, támogatja a...
Apróságok Apróságok
Eszterházy Pál herceg, átérezve az elaggott ujságók súlyos helyzetét,...
Cankov bolgár miniszterelnök Belgrádban a balkáni államok véd- és dacszövetségét késziti elő a bolsevizmus ellen Cankov bolgár miniszterelnök Belgrádban a balkáni államok véd- és...
Cankov bolgár miniszterelnök vasárnap az Avala-ügynökség tudósítója...
A telepátia a rendőrség szolgálatában A telepátia a rendőrség szolgálatában
A hipnózist, vagyis az álomszerű állapotba való sugallást,...
Lovas Antal kórházban Lovas Antal kórházban
Lovas Antal a MAC veterán távfutója sulyos még a háboruban szerzett...
Kérdezzétek meg Öt Kérdezzétek meg Öt
Ezer érces torok fogja énekelni a pályaudvar ekhós üvegzete alatt,...
A hadügyi kormányzat tervei A hadügyi kormányzat tervei
A transzváli háború tanúságai már abban mutatkoznak, hogy a hadügyi...
Anglia legsulyosabb kudarca Anglia legsulyosabb kudarca
A diadalmas szerb háboru gyorsan lejátszó izgalmak között a közönség...
Dróttalan telefon készülék Dróttalan telefon készülék
Hatvan centért (44000 magyar kor. ) szerezheti be mindenki Amerikában...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98