Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

Pornélküli út

A mai nagy közlekedés mellett a közegészség szempontjából alig van fontosabb kérdés, mint az út porának eltüntetése s a levegő pormentesítése. A tüdővész rettenetes pusztításai ellen mindenféle módon igyekezünk védekezni, de a leghathatósabbal: a levegő megtisztításával, a por eltüntetésével nem sokat törődünk.

Az barbár mód, ahogy például Budapest utczáit seprik, mikor porfelhőket verve fel nemcsak a járókelők tüdejét teszik tönkre, de a port és vele a betegségek csiráit a házakba is betelepedik. Az utczákat valósággal mosni, vízzel elárasztani kellene; még télen is, mint például Drezdában, ahol ilyenkor sósvízzel öntözik seprés közben az utczát, a fagyás elkerülése végett.

Tulajdonképpen jó lenne, ha a lakások tisztítására használt vacuum-cleaner mintájára utczai poszívó-gépeket alkalmaznának, melyek a port mindjárt ládákba raktároznák. Ezzel érdemes lenne a mérnököknek foglalkozni. A Siemens-Schuckert czég újabban készített is centrifugal poszívó-gépet, melynél a lapátos kerekek vízben forognak s a poros levegő ezen áthaladva a víz a port felveszi és lecsapja. Ezen az alapon lehetne az utczák tisztítására alkalmas szívógépet is szerkeszteni; mert így valószínűleg még nem elég gyorsan működik, noha erre a czélra is szánták. (1. ábra)

Az országutak pormentesítésére Francziaországban évek óta a kátránynyal való bevonást használják, ezzel az út is sokkal tartósabbá válik.
Közönséges kátrányos kazánokkal azonban a bevonás igen lassan megy, naponként 2000, legfeljebb 3000 négyszögmétert lehet bevonni és ha eső jön közbe, akkor abban kell hagyni a munkát, úgy hogy egy út bekátrányozása néha hetekig tart.

Ezeken a bajokon segit a Lassailly eljárása, mely Francziaországban általánosan elterjedt. Az általa használt nyomásos kazánokban a kátrányt 90-110%-ig lehet felmelegíteni, nem mint közönségesen 60%-ig, s ez által a kátrány higabb is lévén jobban elterül az úton, miáltal a bevonás tökéletesebbé s még olcsóbbá is válik.

A Lassailly-féle berendezésnél a melegítő kazánból a forró kátrányt külön öntöző-kocsikba vezetik, melyekből nyomószerkezettel az útra fecskendezve azt; ott azután önműködő seprőkkel szétdörzsölik. Ezt a műveletet a gép oly gyorsan végzi, hogy naponként 15-20,000 négyszögmétert lehet vele bevonni, tehát 10 méter széles úton 2 kilométert.

Jó lenne Budapesten is megpróbálni a Városliget útjait és a budai utakat bekátrányozni, hogy azután a többihez is kedvet kapjunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az út kátrányozása Lassaly kátrányozó kocsijainak megtöltése a forraló kazánból Siemens-Schuckert elektromos centrifugal-porszivója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Halasi Ödön: Hollandiából Halasi Ödön: Hollandiából
Sohasem volt nagyon érdekes Hollandia, és bizonyára önnönmaga...
Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny győztesei Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny...
A Magyar Úszó Szövetség vasárnap délután másodízben rendezte Tihany...
A nyolczvan éves herczegprimás A nyolczvan éves herczegprimás
Magyarország herczegprimása Vaszary Kolos biboros február 13-án...
Az Army and Navy Journal az európai invázióról Az Army and Navy Journal az európai invázióról
Az Army and Navy Journal, az amerikai véderő félhivatalos lapja az...
Anglia válasza Bulgáriának Anglia válasza Bulgáriának
Bulgária fegyverszünet iránt tett kérelmére adott angol válasz fedi a...
Sík Sándor - Esztétika Sík Sándor - Esztétika
E folyóiratnak nem feladata, sem e sorok írójának nincs rá...
Lindbergh elmondja repülését Lindbergh elmondja repülését
Párisi tudósitónk jelenti, hogy Lindbergh a repülőtérre való...
Magyarország – Svájc 3:0 (2:0) Magyarország – Svájc 3:0 (2:0)
Ősz óta nem volt válogatott mérkőzés Budapesten. A válogatott...
Döntő napja van a magyar politikának Döntő napja van a magyar politikának
Az utolsó huszonnégy órában tetőfokára jutott az elmult hetek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98