Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Egy néger király koronázása

Február 7-én meghalt II. Tofja király, az afrikai Porto-Novonak, a Dahomey egyik néger államának, uralkodója.

 

Ugy látszik, az alattvalói tették el láb alól, mert a hirtelen halálnak okát nem lehetett kideríteni. „Három nap mulva ez elhunyt király fia, Adjiki, lépett a megürült trónra, de miután országa 1882 óta franczia protektoránus alatt áll, meg kellett várni a franczia kormány jóváhagyását, a mely, miután az uj király is letette a hűbéri esküt, a minap meg is érkezett és most már akadálytalanul megtarthatták a beiktatás és a koronázás czeremóniáit.

 

Az ünnepély a dahomey-i kormányzóság épülete között történt, a hol már korán reggel összegyűltek az uj király országának küldöttei, hogy résztvegyenek a koronázáson.

 

Letelepedtek az udvarra és szó nélkül várták, míg Marchal franczia kormányzó és kísérete meg nem jelentek a veranda lépcsőin. Ekkor Adjiki király, - a ki afrikai szokás szerint igen hiányosan volt öltözve – felállt és a kormányzó felé közeledett.

 

A nép még mindig mozdulatlanul ült és érezve a helyzet komolyságát, ünnepélyes méltósággal leste a történteket. A király mélyen meghajolt a kormányzó előtt és elismételte a hűbéri esküt. Erre a kormányzó elővett egy ócska generális föveget, a mely az ünnepélyes alkalomra dusan volt fehér tollakkal díszítve és az uralkodásnak ezen furcsa jelvényét jól a fejébe nyomta az ujdonsült fejedelemnek. Aztán felolvasta a kinevező okmányt, mely szerint a franczia kormány jóváhagyja az uj király trónralépését.

 

A szokásos gratulácziók után véget ért a szertartás és a király a küldöttség élén visszatért országába, a hol kincstárába tétette a generális-csákót, hogy utódját is legyen mivel megkoronázni.

 

Egyik érdekes képünkön bemutatjuk olvasóinknak a néger király koronázását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98