Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

A magyar malmok idei eredményei

( r ) A folyó év első három hónapja a magyar malmok legkedvezőtlenebb időszakai közé sorozható, amelyhez hasonlóban már jó hosszu idő óta nem volt része malomiparunknak.

Nemcsak az uj kiegyezésnek malomiparunkat érintő hátrányos vonatkozásai éreztették hatásukat, hanem még a természetes viszonyok alakulása is károsan befolyásolta a malmok üzletmenetét, nem is szólva azon óriási nehézségekről, amelyeket a folyó üzlet hozott minduntalan felszinre.

Az a körülmény, hogy tavaly Ausztriának viszonylag sokkal jobb aratása volt, mint nekünk, rendkivül megnehezitette a magyar malmok különben kielégitő üzletét odaát és a kenyérlisztek igen magas ára nálunk Magyarországon a vámőrlés felé terelte a fogyasztást, ami által a kereskedelmi malmok forgalma csökkent. 

A sulyos viszonyok eredménye volt a mai kampány elején életbeléptetett heti 2 napi üzemszünet Budapesten és a vidéki malmoknak ehhez csatlakozó egy, illetőleg másfél napos heti üzemmegszoritása, mely további kifejlődésében oda vezetett, mert kényszeritő szükség volt, hogy az üzem Budapesten heti 4 napra, a vidéken pedig egyáltalában heti 5 napra redukáltassék.

Hogy ezen üzemszünetelés okozta költségtöbblet mit jelent ma – a költségek 3/7, illetőleg 2/7 emelkedéséről van szó – könnyen felfogható és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a malmok különben is már hosszu idő óta mindennemű őrlési haszon nélkül dolgoznak, akkor fogalmat alkothatunk magunknak arról, hogy milyen nagymérvű tényleges veszteséget kell felmutatnia a gyártási mérlegnek.

A veszteséget okozó jelenségek közé kell számitani továbbá azon nagy terheket is, amelyeket a fennálló óriási lisztkészletek raktározása, biztosítása stb. ró a malomra. Jellegzetes mindenesetre az, hogy a vidéken sok malom teljesen beszüntette üzemét, mert ez aránylag kevesebb veszteséggel jár, mint az őrlés maga. Meg kell emliteni azonban azt is, hogy ebben szerepe van a buzamegszerzéssel járó nehézségeknek is, hisz némely vidék teljesen hijjával van buzának és rozsnak. 

E vázlatosan rajzolt viszonyok ugy egyenkint, mint összehatóan azt eredményezik, hogy a magyar malmok – hangsulyozzuk kivétel nélkül – tetemes vesztességgel zárják az első negyedévet. Míg tavaly a megfelelő időszakban a malmok kedvező üzletmenettel dicsekedhettek, mely olyan arányu volt, hogy az esztendő második felének rossz eredményét részben ellensulyozta, addig a folyó év már küszöbén a sulyos viszonyok eltörölhetetlen bélyegét nyomja az üzleti gestióra, amelynek nyomása elől igen nehéz lesz felszabadulni, hogy ugy ne mondjuk, teljes lehetetlenség. És ami a legsajnosabb, a kilátások a jelen pillanatban semmi biztató jelt nem mutatnak, ugy, hogy malomiparunk aggodalommal tekint jövője elé. 

A vámkülföldi lisztkivitel csaknem teljesen megszünt. A statisztikai adatok megdöbbentő képét mutatják egykori virágzó lisztkivitelünk hanyatlásainak. 

A magyar malmokba fektetett tőke hozzávetőlegesen számitás szerint és alacsony értékelésnél legalább 100 millió koronára tehető. Ha a nemzeti vagyonnak ily nagy része nem gyümölcsözik, akkor az államnak magának is foglalkozni kellene e jelenség mélyebb okaival. 

A malomrészvények árfolyama erősen hanyatlott és a megint gyökeret verő bizalom e papirok iránt ismét megcsappant.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti hengermalom A malomrészvények árfolyama erősen hanyatlott
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Az Asahi Simbun moszkvai tudósitója hosszabb cikkben foglalkozik az...
A Duna deltája, növény- és állatvilág A Duna deltája, növény- és állatvilág
Azt gondolhatnók, hogy a Duna, deltáját is, mint a Nílusét,...
Vasúti szerencsétlenség Erdélyben Vasúti szerencsétlenség Erdélyben
A magyar kir. Államvasutak igazgatóságának közlése szerint e hónap...
Ötvenéves az automobil Ötvenéves az automobil
A távíró, a fényképezés, a villamos, a csárdás és a túróscsusza...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A német kormány igen nagy gondot fordit a tengeri halászat...
Rövidek Rövidek
Vasárnap érkezett a hír Budapestre, hogy Madzsar Józsf dr. fogorvos,...
Nagy meglepetés a kardbajnokságban Nagy meglepetés a kardbajnokságban
Vasárnap tartották a Magyarország 1933. évi kardbajnokságát, amelyet...
Színház és stílus Színház és stílus
Tairoff pétervári szinidirektor és rendező, ki attól, hogy szinészeit...
Nagy hausse az értékpapirpiacon Nagy hausse az értékpapirpiacon
Az értékpapirpiac a husvéti szünet után viharos hausse jegyében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98