Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Az amerikai petróleum-tröszt versenye

Ausztriában és Magyarországon hónapok óta óriási izgatottsággal tárgyalják a petróleum-termelők, finomitók és kereskedők köreiben azt a versenyharczot, melyet az amerikai petróleum-tröszt, itteni expoziturája, a Vacuum Oil Company közvetitésével, a hazai petróleumipar és kereskedelem ellen meginditott.

A finomitók kartel nélkül állván, semmit sem képesek tenni a védekezés terén, mig a petróleum- kereskedőket főleg az a körülmény aggasztotta, hogy a Vacuum részint már több városban bevezette, részint bevezetni szándékozik a tartálykannákból való árusitást és ilyen módon a magánfogyasztókat a kereskedőktől elvonja.

 

Most a rendkivül kiélesült versenyharcz terén uj, jelentős fordulat állott be.
A Vacuum Oil Company ugyanis elhatározta, hogy közelebbi közgyülésén igazgató-tanácsot szervez és annak élére Vörös László volt kereskedelmi minisztert választja meg.

Hallomásunk szerint Vörös László hajlandónak is nyilatkozott ezen állás elfogadására, amit mi elég szerencsés megoldásnak tartunk, mert ha Vörös a társaság ügyeinek vezetésére tényleges befolyást és hatáskört biztosit magának, kilátás lehet arra, hogy a kereskedők és finomitók részéről felpanaszolt állitólagos visszaélésének bizonyára meg fognak szünni, ami nélkül alig hisszük, hogy Vörös László az állás elfoglalására vállalkozott volna.

Ennek a fordulatnak előjelét láthatjuk talán egy, a társaság által imént kibocsátott körlevélben, amely tiltakozik azon vádellen, hogy a társaság fogyasztóknak közvetlenül árusit. Vörös László működésétől Vacuum nagy előnyöket vár és erre való tekintettel a közgyülés a mostani 15 millió K részvénytőkét 25 millióra fogja felemelni.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopóliumok
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumról többféle értelemben beszélhetünk.
Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre. Ebben az értelemben a piacon elérendő cél  és az – ehhez igazodó – szervezeti forma szerint négy (ismertebb) típusát különböztetjük meg.


A kartellben az együttműködés a piac felosztására, az árak közösen történő megállapítására vagy a termelés esetleges korlátozására vonatkozik; a vállalatok egyébként megőrzik teljes önállóságukat.


A szindikátus annyival jelent szorosabb együttműködést, hogy a tagok közös irányítást hoznak létre az együttműködést érintő területen, ám jogi önállóságukat megtartják. Az ideiglenes szövetség vonatkozhat a beszerzési és az eladási árak megállapítására, a termelés szabályozására.


A tröszt már a szövetkező vállalatok teljes összeolvadására épül (azaz jogi önállóságukat elveszítik). A tagok korábban a gazdasági élet azonos vagy egymással összefüggő területén működtek.


A konszern egyazon gazdasági ágazat vállalatait fogja össze; a vállalatok formálisan önállók maradnak azonos tőkés csoport irányítása alatt.

 

Ötödik típusa a konglomerátum, amely azonos tőkés csoport tulajdonában van, és az ipar különféle ágaiban termelő létesítmények összességét jelenti.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98