Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

A műcsarnok tavaszi tárlata

Sajnos, a multé már az a jó, becsületes világ. Melyben a művészek legtöbbje magáért a művészetért lelkesedve, nehéz körűlmények közt is teljes meggyőződéssel, az igazat, a szépet akarta megvalósítani alkotásaiban. Manapság – fájdalom, - némelyek a művészeti pályákon törtetők közül a művészetet eszköznek tekintik czéljaik elérésére.


A czél az: mennél kevesebb tanulással, a legfogyatékosabb tudással, hamarosan a társadalmi életben kapaszkodva érvényesülni. Egy pár nevezetesebb alakja a művész-társadalomnak e nemben valósággal iskolát csinált.


Hogy mit produkál, az mellékes, de hogy miként pózol és üzérkedik, az a legfőbb. A szinészek, igen találóan, nappali szinésznek nevezik az ilyen pályatársat, ki este igen gyatrán játszik a szinpadon, de nappal aztán, a társadalmi életben, annál kiadóbban kapaszkodik s futkos czéljai után. A kapaszkodók faja, mint Wieland irta az abderitákról, a társadalom minden rétegében s a pályák mindenikén megtalálható, de oly sivár leplezetlenséggel talán sehol, mint ép a művészi pályákon.

 


Mivel a festéket nem árulják oly módon, mint a puskaport, így tehát mindenki szabadon fogyasztja, s e fogyasztás eredményét, mint első zsengéit, a nagy nyilvánosságnak óhajtja bemutatni. Jó félezerre tehető ama tudatlan kezdő s irgalmatlan kontár-munkák száma, melylyel évente kétszer elárasztják a Műcsarnok raktárait.

 

S a lótás-futás, pártfogásért való kunyorálás a zsűri-tagoknál s azok ismerőseinél, egész kis hadjárat számba megy. S ha aztán a zsűri szigorú volt, végtelen jeremiádok hangzanak, sőt igen sokszor a jó pajtás ujságiró erősen leszólja a zsűri tagjait lapjában, védencze érdekében, s ócsárolja a kiállítást meggondolatlan módon.


A Műcsarnokról irott naiv referádáknak egyik ismert jellege néha annak firtatása, a múlt kiállítás volt-e jobb, mint a mostani? S ezt épen a gyorsan felejtő, fáradt agyú referens hivatott eldönteni, akárcsak azt, fehérebb volt-e a tavalyi márczius hava, mint az idei.


Egy másik nevetséges jelenség némely kritikusnál, ha sajnálkozólag emlegeti, hogy X. vagy Y. művész nem állított ki ( rendesen kávéházi pajtás ) s ennek kapcsán siet lesajnálni az egész kiállítást.
A józan, művelt, műszerető közönség pedig mitsem adva a nyomtatásban megjelent némely tévelygésekre, szivesen látogatja a Műcsarnok termeit s önálló, komoly véleményt alkotva, műélvezetében nem zavarható.


A jelenlegi kiállítás szinvonala művészi tekintetben, nagyban és egészben, megfelel a legjobb nemzetközi kiállításokénak Közép-Európában. Változatos, úgy nagyobbszabású alkotások tekintetében, mint a képviselt irányokat illetőleg. A közelmúlt kollektiv kiállítások nem egy nagy sikert ért művészete ismét megjelent alkotásaival a Műcsarnok termeiben.


Alig találhatunk műfajt, mely ne lenne elég gazdagon képviselete, a grafikát kivéve, mely ez alkalommal elenyészően csekély számú művet mutathat fel. Az elfogulatlan műértő végigjárva a termeken, harmonikus, kedvező benyomást nyer, s úgy a festészeti, mint a szobrászati műveket illetőleg, számos igen érdekes, magasabb művészeti szinvonalon álló művet fog hosszasabban s élvezettel méltathatni.


Zeno.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Éhes népség -  Pállik Béla festménye Jendrassik Jenő:  Kisleány arczképe Bruck Lajos:  Az innsbrucki Hofkirche
Cikk-ajánló
Minden gyermek zseni Minden gyermek zseni
A kisgyermek lelki berendezettsége olyan, mint a zseniális emberé :...
Beszélgetés Nyilas Misivel Beszélgetés Nyilas Misivel
A „Légy jó mindhalálig” árva kis debreceni diákja aki a...
Főrangu detektív Főrangu detektív
Báró Forest Arnold osztrák születésü mágnás, ki Angliában él és jogot...
Öngyilkosok Öngyilkosok
Wolf Julia, egy Podmaniczky uccai divatszalón 28 éves tulajdonosa,...
Európa két legfiatalabb uralkodója Európa két legfiatalabb uralkodója
Villaviciosában találkozott nemrégen Európa két legfiatalabb...
A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi vizsgától A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi...
A várost különös eset tartja izgalomban, amely a Teleki Blanka állami...
A kihalási rendszer alapján minden állami státusban 10 százalékkal csökkenteni kell az állások számát A kihalási rendszer alapján minden állami státusban 10 százalékkal...
A minisztertanács már többizben foglalkozott a tisztviselőkérdés...
Bresci nem lett öngyilkos Bresci nem lett öngyilkos
Furcsa hírek keltek szárnyra Nápolyból, mely Bresci halála körül....
Magyarország 1923. évi birkózó bajnokságai Magyarország 1923. évi birkózó bajnokságai
A szombat esti előmérkőzések után vasárnap délelőtt, majd este ezer...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98