Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Bülow a politikai helyzetről

A német birodalmi gyűlés márczius 24-iki ülésén fölszólalt Bülow államtitkár és igen fontos kijelentéseket tett az általános politikai helyzetről. Az ülést végighallgatta az udvari páholyból a német trónörökös is. Bülow felszólalásában első sorban kijelentette, hogy készséggel közre fog működni a Berlinben ez év október havában összeülő interparlamentáris konferenczia sikerének előmozdításán, miután az a népek közötti békét és jó viszonyt szolgálja.


A marokkói kérdésre áttérve, kifejtette Bülow, hogy a mai és tegnapi szónokok igen kedvezőtlenül tüntetik fel a marokkói helyzetet. Örömét fejezi ki, hogy e felszólalások hangja komoly, nyugodt és tárgyilagos volt. A franczia kormány nem vetheti szemére a német kormánynak, hogy ignorálta és az algezirászi aktát talán kicsinyes és szűkkebelű módon értelmezte volna. Szóló ezt a jövőben sem fogja tenni és elvárja, hogy Francziaország a maga részéről is hasonló módon fogja az algezirászi aktát alkalmazni. (Helyeslés.) Németország és marokkói politikájára és Németország viszonyára Francziaországhoz ma sem kiván kitérni, miután e kérdésekről ismételten behatóan nyilatkozott.


A birodalmi kanczellár ezután a maczedóniai helyzet megbeszélésére tér át és azt mondja, hogy a maczedónaiai viszonyokat tűzkatlanhoz hasonlították, a melynek oltásán, az államfőn kívül hat nagyhatalom fáradozik, de hiába és eredmény nélkül, mert kivülről mindig új fahasábokat dobnak a tűzbe. Eme szomorú tényleges állapottal szemben a statusquo fentartásának elve az egyetlen egyesítő pont, a melyről a hatalmak a dolgok állását megjavítani törekszenek. A statusquo fentartásában Németország nem legfőképen, de legalább is oly értékben van érdekelve, mint bármely más nagyhatalom. Az ügy nemzetközi alapját a berlini szerződés képezi.

 

A bosnyák vasútnak Mitroviczáig való meghosszabbítását czélzó osztrák-magyar tervet rokonszenvvel üdvözöltük, mert szövetségestársunk tulajdonképen csak népjogi szerződésben bitzosított jogával él. Különböző részről megemlített hamis hiresztelésekkel szemben világosan megállapítani kivánom, hogy e kérdésben Ausztria-Magyarország sem nem kért tőlünk tanácsot és támogatás, sem mi nem toltuk ezt fel Ausztria-Magyarországnak. A statusquo fentartásának alapelvéből következik, hogy törekvéseink egyrészről a hatalmak közötti egyetértés fentartására, másodsorban arra irányulnak, hogy a porta beleegyezését adja a hatalmak követeléseihez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Ugyan ki törődik ma azzal, ami tulesik a jogos vagy jogtalan...
Halálos szülés Halálos szülés
Disznós Ferenczné szülésznő ma súlyos váddal terhelve állott a...
A régi egyiptomiak állatkultusza, a macska A régi egyiptomiak állatkultusza, a macska
A macska kultuszáról már a régi görög írók is sok érdekes adatot...
Tolnaes Bécs vendége Tolnaes Bécs vendége
Zászlókkal diszitett autók követték Bécs hires vendégét a...
Kormányzót kíván a kisgazdapárt az ország élére Kormányzót kíván a kisgazdapárt az ország élére
Az országos kisgazda és földmívespárt vezérlő bizottsága még október...
Somfay Elemér (MAC) volt az atlétikai bajnokság hőse Somfay Elemér (MAC) volt az atlétikai bajnokság hőse
A vasárnap délutáni vihar majdnem elmosta az Üllői-úti pályán...
Megnyílt a bledi konferencia, a kisantant meg akar egyezni Magyarországgal Megnyílt a bledi konferencia, a kisantant meg akar egyezni...
Vasárnap reggel kezdődött a kisantant-konferencia, amelynek főtárgya...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Budapesten több napos tárgyalás nyert befejezést, mely az ukrajnai...
A nizzai karnevál A nizzai karnevál
Világszerte hires-nevezetes a nizzai karnevál, mely az idén is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98