Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

Törvényjavaslat a budapesti munkáslakásokról

Wekerle miniszterelnök a képviselőház jun. 15-iki ülésén törvényjavaslatot terjesztett be a fővárosban és környékén építendő 10,000 munkáslakásról.


A javaslat jóváhagyja a pénzügyminiszternek azt az intézkedését, a melylyel néhai Sárkány József örököseinek a Kispest község határában fekvő s mintegy 472,000 négyszögölnyi kiterjedésű ingatlanait négyzetölenkint hat korona ötven fillér vételár kikötése mellett, a kir. kincstár részére megvásárolta és felhatalmazza egyúttal a pénzügyminisztert, hogy a főváros X. kerületében, az úgynevezett Ó-hegyen mintegy 210,000 négyzetölnyi területet, négyzetölenkint átlag legföljebb nyolcz koronát kitevő vételár ellenében a kir. kincstár tulajdonául megszerezhesse.


E végből felhatalmazást kap a pénzügyminiszter arra, hogy az említett ingatlanok vételárát, nemkülönben a szerződések után az államkincstár terhére kirovandó összes illetékeket a pénztári készletekből kifizethesse, valamint feljogosítják arra is, hogy a felsorolt ingatlanokon legfeljebb tizenkét millió korona erejéig, egyszerű kivitelben, munkásházakat épettessen és azokat az állami és más üzemek munkásai, esetleg alkalmazottai részére bérbeadhassa.


A beruházási szükséglet fedezésére koronaértékre és négy százaléknál nem magasabb kamatra szóló adómentes járadékkötvényeket bocsátanak ki.


A törvény még arról is rendelkezik, hogy ezek a munkásházak mindaddig, míg az államkincstár tulajdonában vannak és a megjelölt czélt szolgálják, mindennemű állami, törvényhatósági és községi adó alól mentesek.


A törvényjavaslat indokolása hű képét tárja elénk a fővárosi lakásviszonyoknak.
Köztudomású, hogy a fővárosban az utóbbi években nagyobb arányú lakáshiány mutatkozik. Ezt, egyéb közgazdasági okok mellett, első sorban annak a körülménynek kell tulajdonítani, hogy a lakásbérek rohamosan emelkedtek.

A kormány egyelőre csak a most említett két terület beépítését tervezi ugyan, de már most foglalkozik azzal a gondolattal, hogy az államvasutak éjszaki főműhelye közelében rendelkezésre álló, mintegy százhuszonhétezer négyszögölnyi területen, valamint a székesfőváros budai részének éjszaki oldalán is létesít ily munkástelepet, hogy a székesfőváros különböző részeiben elfoglalt munkásait az otthon előnyeiben egyaránt részesíthesse.


Ez utóbbi helyen tervezett telep azonban előreláthatólag a Margitsziget felső végén létesítendő új Dunahíddal kapcsolatban nyer majd csak megvalósulást, a melynek megnyiltától különben, az eddig szerzett tapasztalatok szerint, a lakásbérek olcsóbbodása is várható.


A munkáslakások évi bérösszege százhusz-százötven korona lesz.
Az otthonnak a munkahelyektől való távolságán úgy segítenek majd, hogy az utazás költségeit a lehető legalacsonyabbra szorítják le s ha a közlekedési vállalatok ehhez netalán nem járulnának hozzá, úgy maga fog új versenyképes vonalakat létesíteni, hogy az olcsó közlekedés hiányában a munkástelepek használhatatlanok ne legyenek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Alapozás Három emeletes bérház a város szélén, a Lágymányoson
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98