Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

Új huszkoronás bankjegyek

A pénzügyminiszterium junius 11-iki kelettel megjelent rendeletében közli, hogy a magyar-osztrák bank a forgalomban lévő s 1900. évi márczius 31-iki kelettel ellátott bankjegyet bevonja s junius 22-ikén kezdi meg az 1907. évi január 2-iki kelettel ellátott új kékszínű huszkoronás bankjegy kibocsátását.

A hivatalos lap mai száma közli a magyar-osztrák bank erre vonatkozó hirdetményét.
E szerint az új bankjegy kibocsátása junius 22-ikén kezdődik abban a mértékben, a hogy a régi, most forgalomban levő és 1908. január 2-áról keltezett bankjegyet bevonják. A régi bankjegyet 1910. junius 30-ikáig kell fizetés vagy beváltás czéljából a banknál bemutatni. 1910. junius 30-ika után a régi bankjegyet a magyar-osztrák bank már csak 1916. junius 30-áig fogadja el átváltás végett. Ez időponton tul a bank többé nem köteles a régi bankjegyet eldogadni vagy becserélni. 

Az új bankjegy mindkét oldalán kékszínű, jobbfelöl guilloche-ozott, tagolt, tojásdad keretben női eszményi fej mutatkozik elölről, balfelől pedig guilloche-ozott tojásdad rozettakeretben a magyar oldalon a magyar szent korona országainak czímere, a német oldalon a stilizált ausztriai császári sas s alatta fehér irással sötét alapon a büntető határozat van.

A tarka alapnyomaton fölváltva guilloche-ozott díszítmény és domborműforma 20-as szám, fönt a közepén a magyar oldalon zöld alapon szintén domborműforma balra tekintő vörös női fej látható; a német oldalon jobbra tekintő ugyanilyen zöldszínű fej van, de vörös alapon. E domborműforma, arczéllel ábrázolt fejek alatt a jegykép két tojásdad kerete között van a jegyszöveg, melynek aláírása az alsó keresztszegélynek fehér vonalakkal guilloche-ozott széles szalagján olvashatók. A magyar oldalon a jegy száma, a német oldalon a sorozata van fekete színben és pedig jobb- és balfelől domborműforma, arczéllel ábrázolt női fejektől.

A szöveg a bank czégjegyzésével a magyar oldalon az eddigi szöveg lényegtelen változtatásával ekként hangzik:
Az Osztrák-magyar bank e bankjegyért bárki kivánságára azonnal fizet bécsi és budapesti fiókintézeteinél Husz korona törvényes érczpénzt (és nem mint eddig törvényes érczpénzben.) Bécs, 1907 január 2-án. Osztrák-magyar bank, Bilinszki kormányzó, Pranger vezértitkár, Gold főtanácsos. 

A bankjegy német oldalán a legfeltünőbb újítás, hogy a névérték megjelölése a nyolcz különböző nemzetiségi nyelven nem két hosszú sorban lesz a bankjegy alsó részében, hanem a két alsó sarokban lesz négy-négy elnevezés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
20 koronás bankjegy magyar oldala 20 koronás bankjegy osztrák oldala
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98